Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalaus audiovizualinio maršruto po senąjį Kauną autorių tikslas – ne pinigai

„Už kiekvieno pastato slepiasi istorija. Tereikia pasukti už kampo ir sužinoti ją“ – įsitikinusi menotyrininkė dr. Daiva Citvarienė. Jau ne vienerius metus ji vysto virtualų atminties istorijų projektą Atmintiesvietos.lt, kuriame pateikiami asmeniniai pasakojimai apie senąjį Kauną. Naujausias jos darbas – analogų Lietuvoje neturintis audiovizualinis maršrutas „Dvasios gidas po senąjį Kauną“.
Audiovizualinis maršrutas Dvasios kelionė po senąjį
Audiovizualinis maršrutas kviečia atrasti Kauno senamiesčio istoriją / Gintaro Česonio/ Atmintiesvietos.lt nuotr.

„Rekomenduojame turėti žvakę. Nerekomenduojame – eiti šiuo maršrutu naktį“, – toks patarimas, užrašytas ant maršrutą pristatančio lankstinuko, iš karto nuteikia: tai nebus įprastas turistinis pasivaikščiojimas po Kauno senamiestį.

„Maršruto idėją įkvėpė vieno Niujorko profesoriaus papasakota istorija. Ją man atsiuntė brolis, kuris šiuo metu yra šiame JAV mieste. Mokslininkas, tyrinėdamas iš Kauno kilusios savo močiutės biografiją, susidomėjo Juozo R. asmenybe, kurio gyvenimas, kaip vėliau mums pasirodė, buvo vertas „Šindlerio sąrašo“ ar panašaus filmo scenarijaus“, – pasakojo projekto autorė, meno projektų kuratorė dr. D.Citvarienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Citvarienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Citvarienė

Šio herojaus istorija iš tiesų spalvinga: Juozas R. gimė apie 1900 metus Kaune, išgyveno du pasaulinius karus, mokėsi Vytauto Didžiojo universitete, keletą metų kalėjo kalėjime. Buvo vedęs vokietę, kuri, Adolfui Hitleriui įžengus į Klaipėdos kraštą, išsivežė jų tris sūnus į Vokietiją. Šie kovėsi vokiečių kariuomenėje Prancūzijoje, kai tuo metu jų tėvas su beatodairiška drąsa iš getų „vogė“ žydų vaikus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maršrutas pristatytas Istorinėje LR prezidentūroje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maršrutas pristatytas Istorinėje LR prezidentūroje

„Vis dėlto įdomiausia man pasirodė ne tik tai, kad amžių sandūroje gimęs žmogus išgyveno du pasaulinius karus ir patyrė tiek, kiek užtektų keliems gyvenimams. Suintrigavo tai, kad per vieno asmens biografiją galima papasakoti viso miesto ir net šalies istoriją“, – sakė D.Citvarienė.

Jau ir prieš tai jos galvoje buvo gimusi idėja parengti netradicinį maršrutą po Kauną. Tačiau tik atsiradus šiai istorijai visi taškai susidėliojo į vietas.

Suintrigavo tai, kad per vieno asmens biografiją galima papasakoti viso miesto ir net šalies istoriją

Kūrybinis darbas užtruko beveik metus. Pirmiausia D.Citvarienė ir jai talkinęs istorijas Arvydas Pakštalis bei dar keletas žmonių rinko nuotraukas, dokumentus ir kitus archyvinius duomenis, susijusius su Juozo R. laikų Kaunu, t.y. 1900-1944 m.

Pas maršruto scenarijaus autorių – žurnalistą, dėstytoją ir laidų kūrėją Rytį Zemkauską – atėjusi D.Citvarienė turėjo savo viziją, koks bus maršrutas.

„Bet aš nusprendžiau į šią istoriją pasižiūrėti subjektyviai, nes ir pats miestas yra sudarytas iš subjektyvių istorijų. Man Kaunas – neatrastas lobis, kurio praeitį galima imti ir pritaikyti dabarčiai. Tą ir padariau užrašęs šią istoriją“, – maršruto pristatyme sakė R.Zemkauskas.

Jis neslėpė: išėjo liūdna istorija. „Gal net šiek tiek per liūdna. Vis dėlto kiekvienas, eisiantis šiuo maršrutu, tikriausiai „parašys“ tą istoriją šiek tiek kitaip“, – įsitikinęs maršruto scenarijaus autorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maršruto bendraautoriai – istorikas Arvydas Pakštalis ir žurnalistas Rytis Zemkauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maršruto bendraautoriai – istorikas Arvydas Pakštalis ir žurnalistas Rytis Zemkauskas

Kelionė per laikui nepavaldžias senamiesčio vietas

D.Citvarienė pasakojo, jog kuriant maršrutą stengtasi suteikti progų žmonėms patirti įvairių fizinių pojūčių: užuosti kvapus, paliesti skirtingas faktūras, išgirsti garsus, ar pereiti siauru skersgatviu, iš kurio atsiveria netikėtai graži Kauno panorama.

„Patys daug kartų vaikštinėjome po senamiestį, ieškodami tinkamiausių maršrutui vietų. Kai kurių, deja, teko atsisakyti. Pavyzdžiui, vienas kiemelis, kuriame turėjo „vykti“ II pasaulinio karas, iš pradžių buvo atviras. Bet vieną dieną Rytis pastebėjo, kad įeiti į jį nebegalima. Tad maršrute jo nebeliko“, – pasakojo idėjos autorė.

Gertrūdos bažnyčia. Organizatorių nuotr.
15min nuot./ Šv. Gertrūdos bažnyčia Kaune

„Dvasios gido“ kelionė, kurios trukmė yra apie 70 min, driekiasi senamiesčiu. Jos pradžia – Šv. Gertrūdos bažnyčia. Jos, pasak D.Citvarienės, nežino daugelis mieste studijuojančių jaunuolių, nors pro šalį praeina kasdien.

„Tokių objektų, kurie Kaune yra, bet dažniausiai nepastebimi, nemažai. Pavyzdžiui, ar žinote, kiek Kauno senamiestyje yra sinagogų? Kai apie tai negalvoji, jų nepastebi. Bet jų yra ir daug“, – sakė menotyrininkė.

Pasak jos, visos maršrute esančios vietos turi savitą aurą ir yra pasirinkti neatsitiktinai: „Ieškojome apleistų namų, kiemų, kurie būtų lyg iš anų, pamirštų laikų. Eidamas šiuo maršrutu žmogus praras laiko nuovoką, nes gatvelės ir objektai – belaikiai“.

Tiems, kurie domisi Kauno istorija, ši kelionė bus ypač įdomi ir suteiks progų prisiminti jau žinomus faktus. Pavyzdžiui, kad dabartinė Nemuno gatvė kadaise buvo vadinama nuodėmių gatve – čia veikė viešnamiai.

Gintaro Česonio/ Atmintiesvietos.lt nuotr./Audiovizualinis maršrutas
Gintaro Česonio/ Atmintiesvietos.lt nuotr./Audiovizualinis maršrutas ves į atokius senamiesčio kampelius

Maršruto autoriai pabrėžia, kad vystoma istorija – išgalvota. Juozo R. biografijos faktų pasakojime liko nedaug. Išgalvoti ir kiti šios istorijos veikėjai: žydas Maušas, Ida, Ona, kurie vienaip ar kitaip dalyvauja išgalvotame Juozo R. gyvenime ir Kauno istorijoje.

Tiesa, vienas istorijos dalyvis vis dėlto yra realus žmogus. Tai Kaune keletą metų gyvenęs, aktyviai bohemos gyvenime dalyvavęs ir čia netikėtai miręs suomių-švedų rašytojas Henris Parlandas. Vienintelis jo romanas „Sudužo“ ir sukurtas Kaune. Kokį vaidmenį maršruto po Kauną istorijoje jam skyrė R.Zemkauskas, sužinosite leidęsi į paslaptingą kelionę, kurioje jus nuo pirmo iki paskutinio žingsnio lydės „dvasia“.

Ją įgarsino viena iš Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorių. „Norėjome, kad tai nebūtų lengvai atpažįstamas balsas“, – neslėpė projekto autorė D.Citvarienė. Vis dėlto ištikimi šio teatro lankytojai tikrai atpažins, kuri tai aktorė.

Gintaro Česonio/ Atmintiesvietos.lt nuotr./Audiovizualinis maršrutas „Dvasios kelionė po senąjį Kauną“
Gintaro Česonio/ Atmintiesvietos.lt nuotr./Audiovizualinis maršrutas „Dvasios kelionė po senąjį Kauną“

Nemokamas, bet kol kas – tik lietuvių kalba

Audiovizualinis maršrutas skirtas savarankiškam miesto tyrinėjimui. Tereikia parsisiųsti nemokamą programėlę arba atsidaryti „Youtube“ nuorodą ir klausyti bei žiūrėti paruoštą maršrutą.

„Tose vietose, kur lankysitės, jokių specialių nuorodų nebus, todėl reikėtų ne tik eiti ten, kur liepia „dvasia“, bet ir žiūrėti į ekraną. Taip pat neišsigąskite juodų vietų filmuke – jos skirtos tam, kad turėtumėte laiko apsidairyti, kur atsidūrėte“, – patarė projekto sumanytoja D.Citvarienė.

Kol kas audiovizualinis gidas paruoštas tik lietuvių kalba. Tačiau projekto autoriai ketina išleisti analogišką jo versiją angliškai.

Sovietmečiu Kaunas, skirtingai nei Vilnius, labai nukentėjo. Galima sakyti, kad nebeliko jo dvasios. Kurdami maršrutą norėjome priminti kauniečiams ir kitiems, koks daugiakultūriškas kažkada buvo šis miestas

„Anglų kalba mums kol kas buvo nepasiekiama svajonė – finansavimo beveik jokio neturėjome. Projektą parėmė tik savivaldybė. Kai kuriose institucijose, į kurias kreipėmės, likome nesuprasti. Biudžetas iš tiesų nedidelis – 2 000 eurų. Tačiau labai norėjome viską padaryti, todėl užteko tiek, kiek turėjome“, – pasakojo D.Citvarienė.

Gintaro Česonio/ Atmintiesvietos.lt nuotr./Audiovizualinis maršrutas „Dvasios kelionė po senąjį Kauną“
Gintaro Česonio/ Atmintiesvietos.lt nuotr./Maršruto istorija vystysis skirtingose Kauno senamiesčio vietose. Ši – viena iš jų

Galbūt užsidirbti pavyktų, jei maršruto programėlė būtų mokama? Projekto autoriai tikina, jo to nedarys. „Mūsų tikslas – ne pinigai. Aš pati, nors jau daug metų gyvenu Kaune, vis dar kas dieną jaukinuosi šį miestą, bandau atrasti jo dvasią. Sovietmečiu Kaunas, skirtingai nei Vilnius, labai nukentėjo. Galima sakyti, kad nebeliko jo dvasios. Kurdami maršrutą norėjome priminti kauniečiams ir kitiems, koks daugiakultūriškas kažkada buvo šis miestas“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji įsitikinusi: pažinę miesto, kuriame gyvename praeitį, kauniečiai geriau pažins ir save.

Džiaugtis tik tuo, ką jau padarė, kūrybinė grupė neketina. „Scenarijus antram maršrutui jau yra“, – neslėpė R.Zemkauskas. Šįkart jis kvies pasivaikščioti po M.Putvinskio gatvę.

„Tai nebus vientisa istorija, kaip yra „Dvasios gide“. Tačiau įdomių pasakojimų netrūks. Man asmeniškai M.Putvinskio gatvė – viena romantiškiausių Kaune“, – sakė D.Citvarienė. Naują maršrutą ketinama užbaigti šiemet.

„Dvasios gido po senąjį Kauną“ maršrutą galite parsisiųsti į savo išmanųjį telefoną arba planšetę iš tinklalapio www.atmintiesvietos.lt arba projekto „Atminties vietos“ feisbuko paskyros. Ir nepamirškite ausinių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius