Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Viceministrė: kelionės „Baltijos burbule“ mažai kuo skirsis nuo kelionių ES

Nors praėjusią savaitę buvo skelbta, kad Baltijos šalys intensyviai tariasi dėl „kelionių burbulo“ sugrąžinimo šiai vasarai, aiškėja, kad išvykos į Latviją ar Estiją gali nelabai kuo skirtis nuo kelionių į kitas Europos Sąjungos šalis. Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė trečiadienį spaudos konferencijoje sakė, kad „kažkokių labai specifinių reikalavimų nustatyti būtent su dviem šiomis valstybėmis turbūt net ir nėra didelės prasmės“.
Liepojos pajūris
Liepojos pajūris / Liepojos turizmo informacijos centro nuotr.

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija pristatė, kaip Lietuvoje veiks Europos Sąjungos (ES) skaitmeninis COVID pažymėjimas.

Jis turėtų suteikti galimybę laisviau ir saugiau keliauti visose ES ir Šengeno erdvės šalyse. Jis Lietuvoje turėtų startuoti jau kitą savaitę, o visoje Bendrijoje – nuo liepos 1 d. Dėl to Baltijos šalių „kelionių burbulo“ prasmė mažėja, leido suprasti sveikatos apsaugos viceministrė Ž.Simonaitytė.

„Vis dėl to visa Europa keliaus naudodami skaitmeninį pažymėjimą, tai ir mes tarp Latvijos ir Estijos naudosim tuos pačius dokumentus. Klausimas – apsisprendimo, kiek pasienyje tikrinsim, nes keliaujant į Latviją ir Estiją dažniausiai keliaujam automobiliu.

Kitas klausimas, kas dabar yra svarbiausia – latviai iki šiol dar yra uždraudę visas nebūtinąsias keliones į Latviją. Jeigu tai yra poilsinės kelionės, tai latviai kol kas tokių žmonių nepriima.

Bandom susitarti, kad suvienodintumėm reikalavimus, kad bent jau žmogui iš Lietuvos vykstant į Latviją ar Estiją nereikėtų sukti galvos, dėl to, kokie ten reikalavimai ten taikomi.

Bet iš principo Baltijos burbulo specifika šiais metais kažkuo neišsiskirs nuo specifikos kelionių visoje ES, nes visa Europa atsidaro, visa Europa keliauja tarpusavyje. Tad kažkokių labai specifinių reikalavimų nustatyti būtent su dviem šiomis valstybėmis turbūt net ir nėra didelės prasmės. Svarbu juos suvienodinti“, – sakė viceministrė.

SAM spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis 15min šią savaitę taip pat minėjo iššūkius tariantis dėl Baltijos „kelionių burbulo“:

„Su Baltijos šalimis yra derinamos galimybės suvienodinti keliautojams taikomus reikalavimus, šitaip palengvinant keliavimą tarp trijų Baltijos šalių. Pažymėtina ir tai, kad Baltijos šalyse yra kai kurių esminių skirtumų, taikomų keliautojams, tad šiuo metu pasakyti, ar pavyks suvienodinti reikalavimus, yra sudėtinga.“

Praėjusią savaitę Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė Briuselyje susitiko su Latvijos valstybės sekretoriumi Edmundu Valančiu ir Estijos ekonomikos ministru Andresu Suttu ir aptarė, kaip palengvinti keliavimą tarp Baltijos šalių.

Vėliau ministrė 15min išreiškė viltį, kad „kelionių burbulas“ galėtų įsigalioti birželio mėnesį, dar iki ES skaitmeninio COVID sertifikato oficialaus starto. Visgi ji pabrėžė, kad Sveikatos apsaugos ministerija būtų atsakinga už saviizoliacijos taisyklių suderinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius