-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dovilės svajonė – skatinti vartoti mažiau gyvūninių produktų: „Turime tiek daug augalinių alternatyvų“

„Veganizmas mane išmokė daugiau kūrybiškumo virtuvėje, atradau labai daug naujų skonių ir valgydama augalinius patiekalus jaučiuosi žymiai geriau!“ – tvirtina Kopenhagoje gyvenanti lietuvė Dovilė. Mitybos pokyčiai ją paskatino sukurti virtualų receptų ir skanių idėjų dienoraštį instagrame „Grass Fed Grass“, su kuriuo ji įsitraukė į iššūkį „Veganiška savaitė“.
Dovilė ir jos gaminti patiekalai
Dovilė ir jos gaminti patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.

– Dovile, kada ir kodėl nutarei maitintis veganiškai?

– Su veganizmu susipažinau prieš kokius 4 metus, kai draugė pasakė, jog nuo šiol bus veganė ir nevalgys jokių gyvūninės kilmės produktų. Tuo metu tik draugiškai ją palaikiau ir vis primindavau rūpintis sveikata, nes maniau, jog tokia mityba tikrai nėra sveika. Tačiau, prabėgus metams, pati atsisakiau mėsos ir tada jau prašiau jos pagalbos.

Bėgant laikui iš mano raciono dingo ir dauguma pieno produktų, kurių ir šiaip niekada nemėgdavau. Taip ir eksperimentavau porą metų, ieškojau sau geriausių variantų, kol atvykau gyventi į Kopenhagą. Čia, neskaičiuojant gana sudėtingo periodo pradžioje, iš naujo atradau ir maisto gaminimą. Nors ir iki tol gaminau daug, tačiau dažniausiai – be jokios aistros ir didelio noro. O čia, atsiradus daugiau laiko ir ieškant šviesos kasdienybėje, pradėjau daugiau gaminti ir eksperimentuoti bei, žinoma, tą procesą filmuoti bei fotografuoti.

Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės gamintas patiekalas
Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės gamintas patiekalas

– Taip ir atsirado tavo dienoraštis Instagrame?

– Taip, iš pradžių mano nuotraukos pasiekdavo tik mano drauges ir šeimą, bet galų gale susikaupusi sukūriau „Grass Fed Grass“, lietuviškai – „žolė, šerta žole“. Tai yra veganizmo ir mano pačios dienoraštis, kuris ir gimė iš meilės gaminimui bei veganizmui. Taip pat, iš didelio noro visiems parodyti, jog veganai tikrai ne vien žolę valgo.

– Ar esi visiška veganė, o gal darai kokių nors išimčių?

– Namie gaminu tik veganiškai ir jau kurį laiką nevalgiau nei sūrio, nei žuvies, kurie ir yra tie dalykai, dėl kurių dar nevadinu save šimtaprocentine vegane. Mėsos atsisakiau daugiau nei prieš trejus metus ir tai buvo geriausias mano sprendimas. Kaip jau minėjau, natūraliai atsisakiau ir daugelio pieno produktų, kurių aš ir šiaip nelabai vartodavau, išskyrus sūrio. Veganizmas mane išmokė daugiau kūrybiškumo virtuvėje, atradau labai daug naujų skonių ir valgydama augalinius patiekalus jaučiuosi žymiai geriau!

Visada sakiau ir stengiuosi tai skleisti ir savo tinklaraštyje, kad veganu nebūtina tapti per vieną dieną, tai gali būti net žalinga.

Nevadinu savęs visiška vegane, nes kurį laiką dar valgydavau sūrį, kartais žuvies, be to, nelabai skaitydavau traškučių ar saldumynų sudėtį. Tačiau per šių metų Veganuary (veganiškas sausis – angl.) ir „Tapk Augalingas“ iššūkį, nusprendžiau, kad pats laikas pakeisti ir tai, nes jaučiu tam poreikį. Visada sakiau ir stengiuosi tai skleisti ir savo tinklaraštyje, kad veganu nebūtina tapti per vieną dieną, tai gali būti net žalinga. Labai svarbu į tai žiūrėti kaip į procesą, daug domėtis, nagrinėti, eksperimentuoti. Kaip sakau – žingsnis po žingsnio. Taip dariau ir aš, niekada savęs nespaudžiau ir viskas įvyko natūraliai.

– Kaip tavo požiūrį į veganizmą keitė gyvenamosios vietos pakeitimas?

– Gyvenimas Kopenhagoje iš dalies šitą sprendimą (dėl veganinės mitybos – rec.) paskatino. Ne todėl, kad čia būtų didesnis pasirinkimas produktų, nes manau, kad ir Lietuvoje turime labai didelę pasiūlą ir aš net pasiilgau daugelio produktų. Labiau manau, jog išmokau lėtesnio gyvenimo, turiu daugiau laiko sau, galiu daugiau eksperimentuoti ir skirti laiko gaminimui.

Asmeninio albumo nuotr. /„Grass Fed Grass“ autorė Dovilė
Asmeninio albumo nuotr. /„Grass Fed Grass“ autorė Dovilė

– Ko palinkėtum kitiems, mąstantiems apie veganinę mitybą?

– Manau, kad veganizmas buvo vienas geriausių mano sprendimų, nes valgyti ir nejausti kaltės yra labai gera. Dar kol gyvenau su tėvais ir maitindavausi jų ruoštu maistu, visada galvodavau, kaip man gaila to ar ano gyvūno. Tiesą pasakius, stengdavausi negalvot, nes dingdavo apetitas. O dabar to nebūna ir dėl to labai džiaugiuosi. O norintiems tapti veganais palinkėčiau klausyti savęs, savo kūno, daug domėtis, skaityti, nepamiršti darytis tyrimų – tai būtina visiems, ne tik veganams! – ir tai žiūrėti kaip į procesą. Taip pat labai svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą ir rūpintis savimi. Aš pati labai daug domėjausi ir toliau domiuosi informacija apie maistą, įvairius produktus, ko daugiau ir ko mažiau reikėtų valgyti, kad netrūktų jokių medžiagų. Pavyzdžiui, aš kraujo tyrimus darausi kartą per metus.

Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės keptas pyragas
Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės keptas pyragas

– O kas buvo sunkiausia pakeitus mitybą?

Viena iš priežasčių, kodėl pradėjau kurti tinklaraštį, kad įrodyčiau, jog tikrai ne tik salotas valgau.

– Man sunkiausia buvo įrodyti šeimai, seneliams, kad aš sveika ir tikrai nenumirsiu atsisakiusi mėsos. Pas mus mėsa visada sudarė didžiąją dalį maisto raciono, tad juos visiškai suprantu. Tikriausiai viena iš priežasčių, kodėl pradėjau kurti tinklaraštį, yra ta, kad įrodyčiau, jog tikrai ne tik salotas valgau. Vietoje mėsos man labiausiai patinka naudoti įvairius ankštinius – pupeles, avinžirnius, kurie turi daug proteino. Taip pat labai mėgstu gaminti iš sojos, kuri savo tekstūra labai panaši į mėsą. Žinoma, dabar parduotuvėse galima rasti įvairių mėsos pakaitalų nuo „faršo“ iki „vištienos gabaliukų“, tačiau tokius produktus stengiuosi naudoti rečiau ir gaminti iš visaverčio maisto.

– Koks yra tavo mėgstamiausias veganiškas patiekalas ar produktas?

– Labai mėgstu kinų maistą, tai šiuo metu mano favoritai – juodųjų pipirų sojos stir-fry ir kalafiorų vyšnaitės. Įsitikinau, kad ir juos galima pagaminti veganiškai ir būna tikrai labai skanu.

Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės gamintas patiekalas
Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės gamintas patiekalas

– Kaip manai, kodėl veganai ir visavalgiai dažnai kritikuoja vieni kitus?

– Manau, kad žmonėms sunku priimti, kai kiti daro kitaip, nei jie. Ir vienoje, ir kitoje pusėje yra radikalių žmonių – vieniems gaila gyvūnų ir labai nori tai pakeisti, kitiems sunku pripažinti, kad mėsos ir pieno industrijoje tikrai yra baisių dalykų. Vienu ar kitu atveju, manau, kad absoliutus radikalumas nėra gerai. Tik draugiškai komunikuodami galime kažko pasiekti.

Asmeninio albumo nuotr. /„Grass Fed Grass“ autorė Dovilė
Asmeninio albumo nuotr. /„Grass Fed Grass“ autorė Dovilė

– Ar turi kokią nors „veganišką“ svajonę?

Kad ir kaip primityviai tai skambėtų, bet kad visi bent šiek tiek sumažintų gyvulinių produktų naudojimą ir duotų šansą augaliniams, jų dabar turime tiek daug – nuo augalinio sviesto iki „mėsos“ pakaitalų.

Jei norite stebėti veganišką Dovilės kelionę, tapkite „Grass Fed Grass“ sekėjais!

Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės gamintas skanėstas
Asmeninio albumo nuotr. /Dovilės gamintas skanėstas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius