Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Etnologė – apie gastronomines Užgavėnių tradicijas ir senus laikus menantis blynų receptas

Užgavėnes daugelis žmonių sieja ne tik su artėjančiu pavasariu, įspūdingomis kaukėmis, deginama More, bet ir skaniais patiekalais, kurie, jei pasigilinsime į lietuvių gastronomines tradicijas, neapsiriboja vien blynais. Etnologė atskleidžia, ką Užgavėnių dieną valgė mūsų protėviai, o virtuvės šefas kviečia išbandyti senus laikus menantį blynų receptą.
Kepami blynai
Kepami blynai / Vida Press nuotr.

Etnologijos mokslų daktarė Asta Venskienė pasakoja, jog kalendorinių švenčių, tokių kaip Užgavėnės, valgiai bei jų simbolinės prasmės atkeliavo iš aukojimo ritualų seniesiems dievams. Tuomet būdavo gausiai aukojamas maistas, tikint, kad dievai už tai atsilygins gausiu derliumi. Žmonės taip pat laikydavosi papročio vaišinti užklydusius pakeleivius, persirengėlius, siedami šį gražų gestą su Anapusybe, mirusiais protėviais, garantuojama derliaus gausa bei skalsa visus metus.

Valgymas šventiniu laikotarpiu visuomet turėdavo apeiginę, maginę prasmę.

„Valgymas šventiniu laikotarpiu visuomet turėdavo apeiginę, maginę prasmę. Reikėdavo valgyti kuo daugiau kartų per dieną – septynis, devynis ar net dvylika. Per Užgavėnes protėviai būtinai vaišindavo kiekvieną į namus užėjusį žmogų, o jis, net jei būdavo sotus, vis tiek privalėdavo paragauti kiekvieno valgio bent po truputį“, – aiškina pranešime žiniasklaidai cituojama A.Venskienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užgavėnės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užgavėnės

Ji pažymi, kad pagrindinis Užgavėnių dienos mitybos akcentas buvo riebus maistas. Mėsos patiekalai tuomet būdavo patiekiami net keletą kartų per dieną, o tai nebuvo įprasta nešventinėmis dienomis. Seniausiu šios šventės patiekalu laikomas šiupinys – riebus patiekalas, kurio pagrindinės sudedamosios dalys buvo žirniai, pupelės, kruopos, bulvės, miltai, kiaulės galva, kojos bei uodega, rečiau dėdavo lašinių.

Sotus šiupinys
Receptas: Sotus šiupinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (be kaulų (krūtininės, uodeginės arba kumpio))
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sultinys 200.00 ml
Pomidorai: 100.00 g (trintų)
Vynas: 50.00 ml (baltojo sauso)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 arbat. š. (trintų)
Mairūnas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite mėsą, nupjaustykite plėves, supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, dalimis apkepkite mėsos kubelius. Iškepusi dalį mėsos, iššluostykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu.

3. Stambiai supjaustykite svogūnus, taip pat trumpai pakepinkite svieste.

4. Sudėkite mėsą ir svogūnus į puodą, pabarstykite malta paprika ir druska, išmaišykite, supilkite sultinį, užvirinkite šiupinį, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą.

5. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite daržoves, sudėkite į puodą su mėsa, suberkite likusius prieskonius, išspauskite česnaką. Virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės mėsa, – apie 35 minutes. Įmaišykite pomidorų tyrę ir vyną, pasūdykite, jei reikia, pagardinkite pipirais.

Suskleisti

„Ant lietuvių stalų per Užgavėnes taip pat puikuodavosi kruopomis kimšti žąsų kaklai, virtiniai, troškinti kopūstai su kiauliena ar dešromis. Vakarienei dažniausiai būdavo patiekiamas lengvesnis maistas, toks kaip pieniška sriuba ar blynai. Kai kuriose vietovėse mūsų protėviai krosnyje ant kopūstų lapų kepdavo ir žirninius blynus, vadinamus bandomis. Daug kur būdavo ruošiama kiunkė, dar žinoma kaip šutienė, kepamos spurgos, gaminama šaltiena, taukuose verdami grūdai, valgomi lakštiniai arba įvairiai ruoštos kruopos“, – Užgavėnių patiekalus aptaria etnologė.

Varškės spurgos
Receptas: Varškės spurgos
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 442
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 8.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 3.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 l (spurgoms virti (priklausomai nuo turimo indo, aliejaus kiekis gali būti didesnis ir mažesnis))
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sodą nugesinkite su šlakeliu actu.

2. Kiaušinius su cukrum gerai išplakite, suberkite vanilinį cukrų, miltus, sodą, varškę ir  išminkykite tešlą.

3. Iš paruoštos tešlos formuokite apvalias spurgas ir virkite gerai įkaitintame aliejuje.

4. Iš aliejaus išgriebtas spurgas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Varškės spurgos su obuoliais
Receptas: Varškės spurgos su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 156
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 100.00 g
Varškė: 200.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (rūgštus)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Miltai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltelinis cukrus: 1.00 puodelis (0,5)
Aliejus: 300.00 ml
Kaip gaminti

1. Kiaušinį išsukite su cukrumi, įmaišykite varškę. Sudėkite nuluptą ir sutarkuotą obuolį (iš karto, kol nespėjo pajuosti) ir išmaišykite. Suberkite su kepimo milteliais išmaišytus miltus, įberkite druskos ir išminkykite.

2. Puode įkaitinkite aliejų. Šaukštu formuokite spurgas ir leiskite į karštus riebalus. Jos turi laisvai plaukioti nesiekdamos dugno. Išvirus vienai pusei, aliejuje apsiverčia pačios.

3. Išgriebtas spurgas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Patiekite pabarstytas milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

A.Venskienė pabrėžia, kad blynai Užgavėnių dieną nebūdavo pamirštami ir tuomet, tačiau juos protėviai dažniau ragaudavo vakarop. Blynais būdavo vaišinami svečiai bei persirengėliai. Lietuviai tuomet kepdavo miltinius blynus, tačiau ne visuomet jų recepte atsirasdavo kiaušinių. Kiek rečiau buvo ruošiami ir tarkuotų bulvių ar rūgštūs blynai, kepami iš mielinės, apie parą raugintos, tešlos.

„Nors šiandien blynai dažnai siejami su pavasario šaukimu, saule, anuometinėse tradicijose blynai simbolizuodavo auką, per kurią sustiprinamas ryšys su Anapilin išėjusiais protėviais, kitu, nežemišku pasauliu“, – priduria etnologė.

Kintant mitybos įpročiams, atrandant naujus receptus, lietuviai vis dažniau žvalgosi būdų tradicinius blynų receptus paįvairinti įdomiais ingredientais, pagardinti sodriais, išskirtinio skonio padažais.

Gurmaniškąsias Lietuvos tradicijas puoselėjančio bei didikų virtuvę su modernumu sujungiančio restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefas-kuchmistras Užgavėnių proga siūlo išbandyti blynų receptą, priminsiantį apie senąsias šalies tradicijas.

„Kuchmistrų“ virtuvės šefo blynų su kefyru receptas

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 900 ml kefyro arba rūgusio pieno;
  • 200 g cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. ištirpinto sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 800 g aukščiausios rūšies miltų;
  • žiupsnelis druskos.
Restorano archyvo nuotr. /Blynų ingredientai
Restorano archyvo nuotr. /Blynų ingredientai

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakame su cukrumi, pilame sviestą, druską, kefyrą. Kepimo miltelius išsijojame su miltais ir išplakame viską iki vientisos masės. Paliekame tešlą pastovėti apie 15 minučių.

2. Įkaitiname keptuvę iki vidutinio karščio, dedame šiek tiek sviesto ir pilame paruoštos tešlos formuodami blynelius. Kepame iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir iškils. Blyneliai turi būti dideli, beveik kaip lietiniai.

3. Dvaro tradicijas menančiam stalui blynus dera patiekti su priedais, kuriuos ragautojai gali laisvai rinktis: skystu medumi, vyšnių uogiene, apelsinų džemu ar cinamonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius