Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išleistas pirmas Lietuvoje rekomendacijų rinkinys, kaip restoranams ir kavinėms dirbti be atliekų

Aplinkosauginės problemos visame pasaulyje diktuoja naujas tendencijas ne tik namuose, bet ir profesionaliose maitinimo įstaigų virtuvėse. Jungtinių Tautų organizacijos atliktas tyrimas teigia, jog net trečdalis pasaulyje pagaminto maisto yra iššvaistoma, o tai generuoja iki 8 proc. globalių šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio. Sostinėje veikiantis bendruomenės edukacijos centras „Miesto laboratorija“ kartu su partneriais išleido rekomendacijų rinkinį „Maisto tausojimas profesionalioje virtuvėje“, kuriuo gali naudotis visi norintieji.
„International Young Chefs Challenge“ 2019 treniruotė
„International Young Chefs Challenge“ 2019 treniruotė / Organizatorių nuotr.

Pasak „The Guardian,“ restoranai investuodami bent 1,19 EUR maisto švaistymo prevencijai, galėtų uždirbti papildomus 8,30 EUR. Taigi, nešvaistant maisto ne tik saugoma aplinka, bet atsiperka ir finansinės investicijos, skirtos prevencijai.

„Miesto laboratorija“, įgyvendinusi projektą „Maisto tausojimo laboratorija“, skirtą jauniems pradedantiems virėjams, siūlo naujus atsakingus patiekalų ruošimo standartus diegti jau pradedant mokytis amato. Bendradarbiaujant su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nare, šefe, sveikos ir atsakingos mitybos propaguotoja Aida Matulevičiūte, surengtos ne tik teorinių ir praktinių maisto tausojimo profesionalioje virtuvėje paskaitos profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ studentams, bet ir išleistas rekomendacijų rinkinys „Maisto tausojimas profesionalioje virtuvėje“, kuriuo gali naudotis visi norintieji.

Rekomendacijų rinkinį „Maisto tausojimas profesionalioje virtuvėje“ galima parsisiųsti paspaudus ČIA

Vida Press nuotr./Indai su maisto likučiais
Vida Press nuotr./Indai su maisto likučiais

Aktualiausios temos virtuvėje be atliekų apima nemažai aspektų: tai ir maistą tausojančio valgiaraščio planavimas, ir sezoninės virtuvės galimybės, ir maisto saugojimas, ir receptai „be atliekų“ – „nuo uodegos iki nosies galiuko“, ir darbas su maisto produktų tiekėjais, taip pat bendradarbiavimas su vietos ūkininkais, maisto išsinešti pakuotės, antrinis dizainas interjere, eko inovacijos, daržas patalpose, atliekų rūšiavimas restorane, kompostavimas ir t.t.

Atsakingas vartojimas ir maisto gamyba įmanomi tik nuolat peržiūrint ir sekant procesus virtuvėje bei kruopščiai planuojant

„Mes ir patys kasdien laužome galvą, kaip savo bendruomenės kavinėje dirbti sukuriant kuo mažiau atliekų, atsakingai planuoti ir teisingai tvarkytis su maisto likučiais. Pristatydami rekomendacijas, rėmėmės teoriniais pagrindais ir savo praktine patirtimi. Pagrindinis patarimas, kuriuo norime pasidalinti – atsakingas vartojimas ir maisto gamyba įmanomi tik nuolat peržiūrint ir sekant procesus virtuvėje bei kruopščiai planuojant“, – patirtimi dalijasi projekto iniciatoriaus „Miesto laboratorija“ atstovė Goda Sosnovskienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Edukacinis bendruomenės centras „Miesto laboratorija“ Sapiegų parke
Asmeninio archyvo nuotr./Edukacinis bendruomenės centras „Miesto laboratorija“ Sapiegų parke

Projekto rengėjai tikisi, jog šios rekomendacijos paskatins ir jau veikiančius restoranus bei kavines įvertinti tvarką savo virtuvėse, darbo procesus, žvelgiant per principo „be atliekų“ (angl. zero waste) prizmę. Atlikus tokį auditą, galima imtis inovatyvių pokyčių, kurie prisidėtų prie aplinkos tausojimo bei atsakingo elgesio su maisto produktais, siekiant sumažinti maisto švaistymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius