Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Konditerė pasidalino 2 pyragų receptais, pagal juos pavyks visiems

Šalti rudens vakarai reiškia, jog grįžta kepinių sezonas. O būtent šiuo metu daugelio virtuvėse karaliauja obuolių pyragai. Tiesa, šis desertas ne visiems pavyksta iš pirmo karto – vieniems sukrenta, kitiems sušlampa, o tretiems pritrūksta skonio. Kad taip nenutiktų, kepinių ekspertė Sonata Šalkauskaitė pasidalijo dviem receptais, pagal kuriuos pavyks visiems – ir pradedantiesiems, ir pažengusiems kepėjams.
Obuolių pyragai pradinukams ir pažengusiems kepėjams
Obuolių pyragai pradinukams ir pažengusiems kepėjams / Gamintojo nuotr.

Lapkričio 6-ąją jau ne vienerius metus Lietuvoje įprasta minėti pyragų dieną. Tačiau kaip išsikepti pyragą, kuris tikrai pavyktų iš pirmo karto?

Paprastutis „nematomas“ obuolių pyragas

Šį kepinių sezoną ekspertė kviečia pradėti nuo prancūziškos klasikos – „Gâteau invisible aux pommes“ arba „nematomo obuolių pyrago“. Tai, ko gero, lengviausias obuolių pyragas, kokį jums kada nors teko kepti.

„Tai puikus receptas, kurį savo kepinių užrašuose vertėtų turėti kiekvienam. Puikiai tinka mėgautis bet kuriuo paros metu – ne tik desertui, bet ir vėlyviems pusryčiams! Labiausiai dėl to, kad šiame pyrage telpa visas kilogramas obuolių. Būtent dėl to jis ir yra „nematomas“ – plonai pjaustytos obuolių skiltelės tarsi susilieja su saldžia ir kremine tešla. Taip susidaro vientisas, sodrus desertas, kuris patiks net ir figūra besirūpinantiems smaližiams“, – pranešime žiniasklaidai cituojama S.Šalkauskaitė.

Gamintojo nuotr./Konditerė Sonata Šalkauskaitė
Gamintojo nuotr./Konditerė Sonata Šalkauskaitė

Konditerė teigia, kad šis pyragas negali nepavykti, nes:

  • Šio pyrago tešlą galima išmaišyti su mentele dubenėlyje. Nereikia elektrinio maišytuvo ar specialių prietaisų.
  • Šio pyrago kepimo procese nėra jokių rizikos faktorių – oringų biskvitų, kurie gali neiškilti, arba sviestinės tešlos, kuri gali „išsilydyti“.
  • Ingredientų sąrašas trumpas ir paprastas – tik tai, ką daugelis turi savo virtuvėse.

„Šiam pyragui labiausiai tinka kieti, saldūs ir šiek tiek rūgštūs obuoliai. Taip pat svarbu miltai – rinkitės aukščiausios rūšies kvietinius miltus (tipas 550D). Taip pat galite rinktis pyragams skirtus miltus – jie sugeria daugiau skysčio ir cukraus, o tai garantuoja itin drėgną pyragą“, – sako „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.

Vienintelis iššūkis – neskubėti valgyti karšto pyrago tiesiai iš orkaitės. Šiam receptui svarbus ingredientas – kantrybė, nes iškeptą pyragą rekomenduojama atvėsinti bent porą valandų.

Gamintojo nuotr./„Nematomas“ obuolių pyragas
Gamintojo nuotr./„Nematomas“ obuolių pyragas

Ingredientai:

  • 1 puodelis (142 g) „Ekstra“ kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 valg. šaukšt. (50 g) ištirpinto nesūdyto sviesto;
  • 1/2 puodelio (120 ml) nenugriebto pieno;
  • 3 kiaušiniai;
  • 2/3 puodelio (133 g) cukraus;
  • apie 1 kg obuolių, supjaustytų plonais griežinėliais.

Gaminimas:

1. Kepimo skardą ištepkite aliejumi ar sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.

2. Išmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Kitame dubenyje išmaišykite sviestą su pienu.

3. Vidutiniu greičiu išplakite kiaušinius ir cukrų iki lengvo blizgumo. Įmaišykite pusę miltų mišinio, pieno ir sviesto mišinį, po to likusį miltų mišinį, kol neliks gumulėlių.

4. Naudodami didelę guminę mentelę arba medinį šaukštą, į tešlą įmaišykite obuolius, kol tolygiai pasidengs.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.

6. Rankomis sudėkite obuolių griežinėlius į paruoštą kepimo skardą, įsitikinkite, kad plokščios obuolių pusės sutampa su skardos kraštais. Spustelėkite obuolius žemyn, kad tolygiai pasiskirstytų. Supilkite likusią tešlą į kepimo skardą, nepamirškite palikti šiek tiek vietos nuo viršaus.

7. Įdėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite nuo 65 iki 75 – kol viršus paruduos iki aukso spalvos. Kepimo viduryje vieną kartą apsukite kepimo skardą.

Įmantresnis morenginis obuolių pyragas

Jeigu įprastas obuolių pyragas jums jau pabodo, o galbūt tiesiog norėtumėme išbandyti ką nors naujo ir pagerinti savo įgūdžius, „Kepimo akademijos“ ekspertė rekomenduoja pasitreniruoti patiems pasiruošiant sviestinę tešlą ir išsiplakant morenginę pyrago kepurę.

„Esminis triukas slypi miltuose. Sviestinei tešlai rekomenduojama rinktis aukščiausios rūšies miltus, kuriuose glitimo kiekis didesnis, tokių miltų tešla geriau išlaikys formą. Taip pat nebijokite, jei tešla atrodo šiek tiek biri: geriau biri, o ne permirkusi tešla “, – sako ekspertė.

Gamintojo nuotr./Morenginis obuolių pyragas
Gamintojo nuotr./Morenginis obuolių pyragas

Keletas patarimų:

  • Planuodami kepti šį pyragą, nusimatykite pakankamai laiko tešlos pašaldymui. Labai svarbu, kad sviestas sukietėtų.
  • Nulupę ir supjaustę obuolius, užpilkite cukrų ir šią masę atidėkite, kad išsiskirtų sultys, kurias galėsite nupilti. Šis veiksmas pašalina skysčio perteklių, kuris apsaugo nuo permirkusios tešlos.
  • Prieš kepant galite aptepti tešlą kiaušinio baltymo plakiniu. Taip išvengsite sudrėkusio pyrago dugno.

Ingredientai:

tešlai:

  • 0,5 stiklinės (190 g) aukščiausios rūšies kvietinių miltų 550D;
  • 1/2 stiklinės (115 g) sviesto;
  • 3 arbat. šaukšt. (25 g) konditerinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 4 didelių kiaušinių tryniai;
  • 1 valg. šaukšt. šalto vandens.

obuolių įdarui:

  • 2 kg (apie 11 didelių) obuolių;
  • 1 arbat. šaukšt. sviesto;
  • 5 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto arba 1 valg. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono.

morengui:

  • 4 didelių kiaušinių baltymai (140 g);
  • 3/4 puodelio (150 g) labai smulkaus cukraus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Miltus išmaišykite su cukrumi ir druska. Sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir kiaušinių trynius. Pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltų mišinį, kol susidarys trupiniai. Įpilkite šalto vandens, greitai minkykite, kol iš tešlos susidarys vientisas rutuliukas. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 1 val.

2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite skiltelėmis.

3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą, įpilkite cukraus, citrinos sulčių, vanilės ekstrakto ir cinamono. Virkite minutę (skystis turėtų šiek tiek nugaruoti). Suberkite supjaustytus obuolius ir kepkite pamaišydami, kol suminkštės. Svarbu, kad obuoliai nebūtų vandeningi. Leiskite atvėsti.

4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padėkite ją ant kepimo popieriaus ir iškočiokite apskritimą, didesnį už pyrago skardos skersmenį. Iškočiotą tešlą kartu su kepimo popieriumi perkelkite į skardą. Tešlą gausiai apibarstykite miltais. Kelis kartus šakute pabadykite tešlos dugną.

5. Ant tešlos pilkite atvėsusių obuolių masę. Įdėkite kepimo formą į šaldytuvą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių (funkcija su ventiliatoriumi).

6. Į kiaušinių baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir plakite dideliu greičiu, kol susidarys purus morengas. Lėtai pilkite cukrų ir toliau maišykite, kol masė taps tanki ir blizgi.

7. Ant obuolių paskleiskite šią masę, išlyginkite paviršių. Įdėkite obuolių pyragą į orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Morengas turi būti traškus iš viršaus ir minkštas iš vidaus, tešlos padas visiškai iškepęs. Jei morengas nėra traškus, galite kepti dar 10 minučių. Prieš pjaustant palaukite, kol atvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius