Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Kur laikyti šviežias gėrybes: kam tiks rūsys, o kam balkonas ar sandėliukas?

Dabar pats vasaros užaugintų gėrybių rinkimas. Jei nėra savų, šiuo metu galima įsigyti kokybiškų gėrybių už geriausią kainą, o tinkamai laikant, turėti keletą mėnesių. Tačiau itin svarbu žinoti, kokiomis sąlygomis ką laikyti. Jūsų dėmesiui – mūsų parengtas gidas, kaip kuo ilgiau išsaugoti populiariausias gėrybes.
Daržovės
Daržovės / Vida Press nuotr.

Bulvės: jokios šviesos

Pagrindinė taisyklė: sandėliuoti tinka tik sausos ir sveikos bulvės. Šios daržovės geriausiai laikosi 2–3 laipsnių temperatūroje, tamsioje patalpoje. Geriausiai tam tinka vėsus rūsys po namu, bet miesto sąlygomis bulves galima laikyti ir įstiklintame balkone, apšiltintoje sausoje dėžėje su angomis vaikščioti orui. Puiku, jei bulvės joje bus subertos sluoksniuojant su pjuvenomis. Bent porą mėnesių kokybiškas bulves galima išlaikyti ir kvėpuojančiame maišelyje ar dėžutėje vėsesniame tamsiame kambaryje ar sandėliuke. Svarbu, kad daržovės negautų šviesos. Antraip pažaliuos ir gumbuose ims kauptis nuodinga medžiaga solaninas.

Vida Press nuotr./Bulvės
Vida Press nuotr./Bulvės

Morkos: svarbu „kvėpuoti“

Panašiai kaip ir bulvės, ilgesniam laikymui atrenkamos tik švarios, sausos ir nepažeistos morkos be stiebelių. Morkoms tinkamiausia 0–2 laipsnių temperatūra. Itin sausoje patalpoje jos greitai vysta, todėl patalpoje turėtų laikytis 95–98 proc. drėgmė. Gerai išsilaiko „kvėpuojančioje“ dėžutėje su pjuvenomis ar drėgnu smėliu.

Vida Press nuotr./Morkos
Vida Press nuotr./Morkos

Burokėliai: šiek tiek drėgmės nepakenks

Tinkamai laikomi, švarūs ir sausi burokėliai laisvai gali išsilaikyti ir keletą mėnesių. Burokėliams idealiausia 1–2 laipsnių šiluma ir drėgnesnė patalpa, antraip jie ims vysti. Geriausia burokėlius laikyti nedideliame konteineryje, galima užpilti švariu drėgnu smėliu. Burokėlių gumbus tinka laikyti ir vienoje dėžėje su bulvėmis, bet tokiu atveju, jie turėtų būti suberti viršuje, kad sugertų drėgmės perteklių.

Salierai: drėgmė ir vėsa

Salierų gumbus, kaip ir kitas šaknines daržoves, geriausia laikyti orui laidžioje dėžėje su smėliu ar be jo vėsioje patalpoje, kurioje oro drėgmė yra pakankamai aukšta. Salierų lapkočius, nupjovus lapus, galima sėkmingai išlaikyti ne vieną mėnesį drėgnoje vėsioje (0–1 laipsnių) patalpoje susuktus į polietileninius maišelius. Tokiu būdu juos galite laikyti ir „nulinėje“ šaldytuvo zonoje.

Moliūgai: sausai ir su koteliais

Raškant moliūgus būtina palikti keliolikos centimetrų ilgio kotelį, antraip jie laikysis prasčiau. Nuskintus vaisius patariama keletą dienų padžiovinti saulėje ir tik tuomet nešti į saugyklą – gerai vėdinamą sausą, ganėtinai šiltą (10–13 laipsnių) patalpą ir išdėlioti taip, kad moliūgai nesiliestų. Laikant vėsiau, moliūgus patariama apdengti šiaudais ar šienu.

Vida Press nuotr./Japoniški Hokaido moliūgai
Vida Press nuotr./Japoniški Hokaido moliūgai

Svogūnai: jokios drėgmės

Svogūnai geriausiai laikosi sausoje vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje 0 laipsnių temperatūroje. Taigi rūsyje ar drėgname balkone jie jausis blogai. Miesto sąlygomis svogūnai keletą mėnesių gali išsilaikyti ir kambaryje, popieriniame ar orui pralaidžiame medžiaginiame maišelyje, dėžutėje. Tinka ir tamsus kambarėlis su ventiliacija, jei tokį namuose turite. Idealu, jei svogūnų galvutės bus išdėliotos vienu sluoksniu ar supintos į kasą ir pakabinos.

Vida Press nuotr./Svogūnų „kasos“
Vida Press nuotr./Svogūnų „kasos“

Česnakai: kasose, dėžutėse, stiklainiuose

Česnakams, kaip ir svogūnams, geriausiai tinka nulinė temperatūra. Tačiau gerai išdžiovintus, kokybiškus česnakus galima išsaugoti ir šiek tiek aukštesnėje temperatūroje. Svarbu, kad jiems būtų sausa. Česnakų galvas galima pinti į kasas ar laikyti orui pralaidžiose dėžutėse. Vienas įdomesnių būdų – galvutes saugoti sausame užsuktame stiklainyje, sluoksniais apibertus druska.

Kopūstai: žemyn galva

Kopūstams palankiausia temperatūra nuo 0 iki -1 laipsnio ir gana drėgna aplinka. Jiems tiks įstiklintas balkonas ar vėsus rūsys. Jei yra galimybė, geriausia juos saugoti su visu stiebu, pakabintus žemyn galva. Nupjautas gūžes patariama laikyti vėsioje vietoje, išdėliotas ant grotelių. Bėgant laikui viršutiniai lapai gali apgesti, tačiau juos nuvalę gana ilgai mėgausitės šviežiais kopūstais.

Vida Press nuotr./Kopūstai
Vida Press nuotr./Kopūstai

Porai: vėsos mėgėjai

Jei turite savo daržą, neskubėkite iškasti porų – jie gali pakęsti ir pirmąsias šalnas, o pridengti – lysvėje sulaukti pavasario. Prieš sandėliuojant, nukastus porus reikia tinkamai nuvalyti – patrumpinti lapus ir šaknis, nukrėsti žemes. Šias daržoves patariama laikyti vėsiame rūsyje, balkone -2–0 laipsnių temperatūroje, apkastus smėliu arba susuktus į maistinę plėvelę. Sandariai įsukus į polietileno maišelius porus galima laikyti ir šaldytuve.

Obuoliai: „ne“ daržovių kaiminystei

Saugoti atrinkite tik skintus ir sveikus obuolius. Tinkamiausia temperatūra 0–1 laipsnis, o patalpa turi būti drėgna. Sudėtus į švarias plastikines dėžutes, lapuočių medžių pjuvenomis perpiltus obuolius laikykite namo, garažo rūsyje ar įstiklintame balkone. Daugiabučių namų rūsiai šiems vaisiams paprastai per šilti. Nepatartina obuolių laikyti šalia daržovių, nes jie linkę sugerti daržovių kvapą ir keičia skonį. Sveikus gražius vaisius galima išlaikyti atskirai suvyniotus į popierių (tik ne laikraštį) ir išdėliotus lentynose.

Vida Press nuotr./Obuoliai
Vida Press nuotr./Obuoliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius