Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto tinklaraštininkės apie košes: tinkamiausi jų priedai ir 2 puikūs receptai

Prasidėjęs šaltasis sezonas atneša pokyčių ir į mūsų valgiaraštį – norisi sotesnio, šilto maisto. Neatsitiktinai ir ryte tirštuosius kokteilius keičia košės. Tiesa, labai svarbu, iš ko jas verdame, kokiais priedais gardiname. Neverta savęs apgaudinėti – jei košė saldi, riebi, negalėsime didžiuotis, jog pusryčiaujame sveikai. Dvi maisto tinklaraštininkės pataria, kokie košės priedai yra vertingi, bei dalijasi originaliais receptais.
Avižinė košė su sveikais priedais
Avižinė košė su sveikais priedais

„Viso grūdo dalių avižinė košė turi daug skaidulų, kurios užtikrina sklandų organizmo darbą, gerą virškinimą, palaiko žemą cholesterolio kiekį ir stabilų cukraus kiekį kraujyje. O tai reiškia, kad nepajusime staigaus alkio, todėl neteks griebtis greitų ir dažnai nesveikų užkandžių. Valgydami avižinę košę mes taip pat pasisaviname nemažą magnio, cinko, geležies, fosforo kiekį“, – „Malsenos“ pranešime žiniasklaidai cituojama kulinarinio tinklaraščio ir knygos autorė Kristina Pišniukaitė.

Anot mitybos specialistės Indrės Trusovės, košė savaime nėra naudinga organizmui, jos nauda priklauso ir nuo paruošimo būdo. Anot tinklaraštininkės, nereikėtų apgaudinėti savęs teigiant, kad valgote „sveiką“ košę, kai ją gardinate daug cukraus turinčia uogiene, karamelės ar šokolado padažais ar kitais sveikatai nepalankiais priedais.

Tinklaraštininkės su jų ruoštos košės dubenėliai
Tinklaraštininkės su jų ruoštos košės dubenėliai

„Tam kad sotumo jausmas lydėtų ilgiau, nepamirškite košės pagardinti geraisiais riebalais: sėklomis, riešutais, riešutų kremu, kokoso aliejumi, avokadu. Jei mėgstate saldžias košes, gardinkite jas uogomis ar vaisiais“, – pataria Indrė Trusovė. Jeigu norite saldesnės košės, neskubėkite ją gardinti cukrumi. Vietoje jo galite rinktis obuolių ar bananų tyrę, kuri suteiks ne tik natūralaus saldumo, maistingųjų medžiagų, bet ir sotumo jausmą.

„Rudenį košę galime gardinti obuoliais ir cinamonu, kriaušėmis, slyvomis ar net moliūgų tyre. Mano patarimas – neįsileisti rutinos. Šiandien košė su obuoliais ir cinamonu, rytoj – su trintomis braškėmis, poryt – su riešutų sviestu ir bananais, o kitą dieną – gal net ir sūri košė su keptu varškės sūriu?“, – sako K.Pišniukaitė.

Jūsų dėmesiui – 2 tinklaraštininkių siūlomi maistiniu požiūriu vertingos košės receptai:

Indrės Trusovės receptas: košė su kiviais ir uogomis

Maistinga ir soti košė patiks tiek mažiems, tiek dideliems.

Ingredientai (1 porcijai):

  • 50 g avižinių dribsnių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. moliūgų sėklų;
  • 150 ml pieno.

papuošimui:

  • 1 arbat. šaukšt. medaus;
  • 1 kivis;
  • šiek tiek aviečių ir šilauogių (tinka šaldytos);
  • 1 arbat. šaukšt. linų sėmenų;
  • 1arbat. šaukšt. migdolų drožlių.

Gaminimas:

1. Avižinius dribsnius sumaišome su moliūgų sėklomis ir cinamonu, tuomet užpilame šiltu pienu. Viską išmaišome ir leidžiame šiek tiek pabrinkti.

2. Kol košė brinksta, papuošiame ją pjaustytais kiviais, uogomis, užpilame šiek tiek medaus ir pabarstome linų sėmenų, migdolų drožlių.

Kritinos Pišniukaitės receptas: košė su riešutų sviestu ir bananu

Ši košė yra augalinės kilmės, tad tinkama visiems – ir visavalgiams, ir veganams, ir alergiškiškiems ar netoleruojantiems pieno produktų bei pagaminta tik iš sveikatai palankių produktų.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsnių;
  • 2 stiklinės migdolų pieno;
  • 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. linų sėmenų;
  • 1 arbat. šaukšt. kokoso drožlių.

viršui:

  • 1 arbat. šaukšt. riešutų sviesto;
  • 1 bananas;
  • sauja šilauogių;
  • šiek tiek migdolo drožlių ir ispaninio šalavijo (chia) sėklų.

Gaminimas:

1. Į puodą beriame avižas, pilame pieną, išverdame.

2. Į išvirtą košę pilame klevų sirupo, beriame kokoso drožles ir linų sėmenis, išmaišome. Uždengiame puodą, patraukiame nuo ugnies ir palaikome dar keletą minučių.

3. Patiekiame su riešutų sviestu, bananais, šilauogėmis, migdolo drožlėmis ir ispaniško šalavijo sėklomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius