Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidos receptas: Artimųjų Rytų įkvėptas užkandis iš keptų baklažanų

Kol vasara lepina gerais orais ir gausiu daržovių derliumi, reikia nepraleisti progos prisivalgyti jų iki soties. Kai kuriose šalyse retai pasitaiko proga būti pakviestam į vietinius namus, paprastai žmonės švenčia šventes ir bendrauja su draugais neutralioje aplinkoje – bare ar restorane. Tik ne Australijoje!
Nida Degutienė ir jos gamintas užkandis
Nida Degutienė ir jos gamintas užkandis / Nidos Degutienės nuotr.

Čia įprasta bičiulių vakarėlius rengti namuose, o dar geriau – žaliuojančiais augalais apsodintoje saulėtoje namų terasoje. Erdvių namų virtuvės suplanuotos taip, kad kuo daugiau žmonių tilptų prie darbastalio, kur patys galėtų priruošti nesudėtingų užkandžių arba būtų galima juos patiekti tarsi savitarnos bufete.

Neseniai tokį vakarėlį ruošiau ir aš – juk smagiausia bendrauti apstojus ratu vaišėmis nukrautą stalą ir ragauti kaskart vis kitą patiekalą.

Aš visuose vakarėliuose bent vieną patiekalą stengiuosi gaminti su baklažanais. Viena vertus, tokie užkandžiai paruošiami iš anksto, kita vertus, paprastai kompanijose pasitaiko mėsos nevalgančių svečių, todėl baklažanai jiems kuo geriausiai atstoja mėsą. Baklažanus paprastai mėgsta visi, tad lengva įtikti daugelio skoniui!

Nidos Degutienės nuotr./Keptų baklažanų ir harisos užkandis
Nidos Degutienės nuotr./Keptų baklažanų ir harisos užkandis

Šis užkandis – Artimųjų Rytų įkvėpta skonių kombinacija ir patiekimo būdas. Geriausia jį dažyti tiesiai iš lėkštės, pakabinant kartu ir jogurto, ir baklažanų. Tik gamindami atkreipkite dėmesį kokią harisą vartosite – kai kurios harisos mažiau aštrios, kitos – privers prakaituoti ir kosėti, jei padauginsit...

Ingredientai:

užkandžiui:

  • 2 nedideli baklažanai;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • 1 česnako skiltelė, sutrinta;
  • 2-3 šaukšteliai harisos (arba pagal skonį);
  • 1 šaukštas granatų sirupo;
  • šviežiai spaustų citrinų sulčių;
  • 2 šaukštai sezamų pastos tahini;
  • 2 šaukštai kedrinių pinijų;
  • ¼ šaukštelio saldžiosios rūkytos paprikos miltelių.

patiekti:

  • aitriųjų paprikų dribsnių;
  • susmulkintų šviežių mėtų ir kalendrų lapų;
  • paskrudintos baltos duonos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Nedidelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba aliuminio folija.

2. Baklažanus perpjaukite išilgai pusiau ir aštriu peiliu padarykite įstrižas įpjovas minkštime, maždaug kas 1 centimetrą. Baklažanus guldykite į skardą nupjauta puse į viršų, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska. Kepkite apie 30 minučių, kol baklažanai suminkštės ir vietomis apskrus. Išimkite iš orkaitės, palaukite, kol pravės, tada šaukštu išskobkite baklažanų minkštimą ir sudėkite jį į sietelį. Palikite minkštimą sietelyje apie 20–30 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.

3. Sudėkite baklažanų minkštimą į dubenį ir sumaišykite su česnakais, harisa, granatų sirupu, pagardinkite šviežiai spaustomis citrinų sultimis ir pagal skonį druska.

4. Kitame dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą su sezamų pasta tahini, įpilkite truputį citrinų sulčių, paskaninkite druska. Jogurto mišinį ir paruoštus baklažanus galite pagaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve sandariai uždarytuose indeliuose.

5. Prieš patiekdami, jogurto mišinį sudėkite į didelę lėkštę ir šaukšto nugarėle patepkite visą lėkštės dugną. Ant jogurto dėkite baklažanus.

6. Mažoje keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus, suberkite kedrines pinijas ir rūkytą papriką. Pakepinkite, kol riešutai lengvai apskrus ir karštą mišinį supilkite ant paruoštų baklažanų. Viską pabarstykite aitriųjų paprikų dribsniais, mėtų ir kalendrų lapeliais ir patiekite su balta duona arba duonos traškučiais.

Pastaba: harisa būna skirtingo aitrumo, todėl kiekis, kurio prireiks baklažanams pagardinti, skirsis. Jei turite galimybę, rinkitės rožinę harisą, ji švelnesnė nei tradicinė, jos sudėtyje yra rožių vandens.

Nidos Degutienės nuotr./Keptų baklažanų ir harisos užkandis
Nidos Degutienės nuotr./Keptų baklažanų ir harisos užkandis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius