Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: ryškus ir skanus braziliškas kukurūzų miltų keksas

Pamačius šį skaisčiai geltoną keksą, sunku patikėti, jog jo spalva – natūrali. Kekso paragavus, ranka pati tiesiasi antro gabalėlio. Retas užrištomis akimis atspėtų, koks jo pagrindinis ingredientas. Kukurūzų miltai! Turbūt ir jums užkliuvo akis už ryškiai geltonos spalvos miltų prekybos centrų lentynose? Tačiau ne dažnas žino, ką su šiais miltais galima pasigaminti.
Nida Degutienė ir jos keptas braziliškas kukurūzų miltų keksas
Nida Degutienė ir jos keptas braziliškas kukurūzų miltų keksas / Nidos Degutienės nuotr.

Glitimo neturintys kukurūzai mums, lietuviams, nėra gerai pažįstami. Užtai jie puikiai pažįstami brazilams, kur kukurūzų įvairovė galėtų susilyginti gal net su lietuviškų bulvių rūšių gausa! Tad kodėl gi neišsikepus kekso pagal brazilišką receptą?

Šiam keksui ieškokite ne rupių, o kuo geriau sumaltų purių kukurūzų miltų. Juos teks užplikyti karštame piene, taip iškepęs pyragas išliks drėgnas, neturės specifinio kukurūzų skonio. Aš paprastai cukraus kiekį visuose kepiniuose mažinu, tačiau tik ne šiame kekse: cukraus kiekis yra idealus. Tiesa, kepinio tešlą galima gardinti kardamonais, cinamonais, džiovintais vaisiais, o iškeptą pabarstyti cukraus pudra arba palaistyti šokoladiniu glajumi.

Nidos Degutienės nuotr. /Braziliškas kukurūzų miltų keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Braziliškas kukurūzų miltų keksas

Ir dar perspėju, kad į keksą beriamas vienas ŠAUKŠTAS (ne šaukštelis) kepimo miltelių (kai kas gali pagalvoti, kad padariau klaidą)

Išmėginkite, tikrai nepasigailėsite! Greičiausiai kepsite jį dar ne kartą!

Kukurūzų miltų keksas

Ingredientai:

  • 320 g kukurūzų miltų (ir dar šiek tiek kekso formai pabarstyti);
  • 240 g cukraus;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 400 ml pieno;
  • 150 ml neutralaus skonio aliejaus (naudojau rapsų) arba tirpinto sviesto;
  • 3 dideli kiaušiniai (arba 4 maži);
  • 1valg. šaukšt. kepimo miltelių;
  • cukraus pudros, apibarstymui.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso formą patepkite riebalais (tiks aliejus, sviestas) ir pabarstykite kukurūzų miltais. Jei keksą kepate pailgoje formelėje, galite iškloti ją kepimo popieriumi.

2. Į puodą suberkite kukurūzų miltus, cukrų, druską, tada supilkite pieną ir aliejų (arba tirpintą sviestą). Viską išmaišykite ir užkaiskite. Kaitinkite šią masę pamažu, nuolat maišydami (puodo apačia tikrai trauks tešlą, todėl naudokite didelę silikoninę arba medinę mentelę, ir vis pagramdykite puodo dugną maišant). Kaitinkite tol, kol tešla taps tiršta. Nelaukite, kol ji sušoks į gabalą, tačiau bus tokio tirštumo, kaip 40 proc. riebumo kaimiška grietinė, į kurią įstačius šaukštelį, jis stovi.

3. Nukelkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite tiek, kad kai įmušit kiaušinį, jis neiškeptų toje karštoje tešloje. Jei turite rankinį mikserį, toliau tešlą galite maišyti juo, tame pačiame puode. Jei ne - galite tešlą iškrėsti į virtuvinio kombaino indą.

4. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart labai gerai tešlą išsukdami. Pačioje pabaigoje suberkite kepimo miltelius ir dar kartą kuo geriau tešlą išmaišykite.

5. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo skardą, išlyginkite paviršių.

6. Kepkite apie 50 min. arba kol kekso viršus patamsės, o vidus bus iškepęs. Išimkite iš orkaitės ir pravėsinkite, tik tada išverskite ant lėkštės ar serviravimo padėklo. Pabarstykite cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Braziliškas kukurūzų miltų keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Braziliškas kukurūzų miltų keksas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius