TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidos receptas: ryžių apkepas su rabarbarų pagardu

Šaltais ir karštais ryžių desertais labiausiai garsėja Anglija ir Airija. Piene kartu su prieskoniais lėtai verdami apvalūs ir krakmolingi ryžiai virsta malonios konsistencijos patiekalu, kuris vieniems atstoja saldžius pusryčius, o kitiems – lengvą desertą. Anglijos parduotuvėse galima rasti apvalių trumpagrūdžių ryžių, kurie etiketėje pažymėti kaip „pudingo ryžiai“. Tik neskubėkite tokių ryžių kilmės ieškoti žemėlapyje, mat jie neegzistuoja!
Nida Degutienė ir jos keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu
Nida Degutienė ir jos keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu / Nidos Degutienės nuotr.

Pavadinimas turbūt rašomas tik dėl pirkėjų patogumo, o angliškiems pudingams tinka bet kokia ryžių rūšis, kokia naudojama itališkiems rizotto ar ispaniškai paelijai.

Tai išties itin nedaug pastangų reikalaujantis ir visų mėgstamas vėlyvų savaitgalio pusryčių valgis.

Tačiau ryžių pudingus gamina toli gražu ne vien Anglijoje – panašių receptų apstu bene kiekvienos pasaulio šalies kulinariniame repertuare. Vienose ryžiai ir pienas verdami, kitose – kepami, vienur gardinami cinamonu, kitur – kardamonu, anyžiais ar rožių vandeniu. Tačiau kokios šalies pudingą begamintumėt, tai išties itin nedaug pastangų reikalaujantis ir visų mėgstamas vėlyvų savaitgalio pusryčių valgis.

Receptas, kuriuo su jumis noriu pasidalinti šiandien, populiarus Egipte. Tačiau nė kiek nesijaudinkite – jam prireiks kasdienių lietuviškų produktų, kuriuos greičiausiai turite savo spintelėje.

Teliks pasirūpinti šviežiais rabarbarais, mat su jų pagardu pudingas pats skaniausias! Keptas pudingas skanus ir šiltas, ir atvėsęs.

Nidos Degutienės nuotr./Keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu
Nidos Degutienės nuotr./Keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu

Ingredientai (6 asm.)

pudingui:

  • 500 ml pieno;
  • 500 ml grietinėlės (10 arba 36 proc. riebumo);
  • 100 g cukraus;
  • 1 cinamono lazdelė;
  • 1 vanilės ankštis (arba 1 šaukštelis vanilės ekstrakto);
  • 4 kiaušiniai;
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 100 g arborio ryžių;
  • pistacijų (patiekti).

rabarbarų pagardui:

  • 700 g rabarbarų, supjaustytų apie 5–7 cm dydžio gabalėliais;
  • 1 šaukštas tarkuotos imbiero šaknies;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
  • ½ citrinos sultys;
  • 55 g cukraus.

1. Į puodą supilkite pieną, grietinėlę, suberkite cukrų, įdėkite cinamono lazdelę, vanilės ankštį (perpjaukite ją ir išskobkite sėklytes), o tada užkaiskite. Maišykite, kol cukrus ištirps, tada išjunkite kaitrą (neleiskite užvirti) ir palikite įsigerti prieskoniams apie 15 min. Po to galite išimti cinamoną ir vanilę (aš kepiau kartu su jomis ir išėmiau jau iš pudingo).

2. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. 2 litrų talpos karščiui atsparų indą patepkite sviestu. Dubenyje suplakite kiaušinius ir trynius, įberkite žiupsnelį druskos. Supilkite pieno mišinį, suberkite ryžius. Išmaišykite ir supilkite į paruoštą kepimo indą. Tą indą įstatykite į skardelę, į ją įpilkite karšto vandens ir pašaukite kepti.

Nidos Degutienės nuotr./Keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu
Nidos Degutienės nuotr./Keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu

3. Kepkite 15 min. Tada ištraukite iš orkaitės, pamaišykite (masė bus šiek tiek pradėjusi tirštėti). Vėl pašaukite kepti. Po 15 minučių dar kartą pamaišykite (dabar jau masė bus gana stipriai sutirštėjusi, ypač arčiau dugno). Vėl pašaukite kepti 30 minučių.

4. Padidinkite kaitrą iki 220 laipsnių temperatūros ir pakepkite dar 10 minučių, kad apskrustų pudingo viršus. Išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti 15 minučių, tada patiekite.

Nidos Degutienės nuotr./Keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu
Nidos Degutienės nuotr./Keptas ryžių pudingas su rabarbarų pagardu

5. Kol pudingas kepa, kitame inde toje pačioje orkaitėje pagaminkite rabarbarų pagardą. Visus jam skirtus ingredientus sudėkite į nedidelę skardelę ar karščiui atsparią keptuvėlę. Pašaukite kepti apie 15 min., arba kol rabarbarai bus minkšti.

6. Šaukštu dėkite pudingo į lėkštes, patiekite palaistę rabarbarais ir jų sultimis, pabarstę pistacijų riešutais.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius