Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: tiršta itališka pupelių sriuba su makaronų likučiais

Kažkada leipau iš juoko, kai mano bičiulis ir kulinarinis bendramintis Gian Luca Demarco pasipiktinęs pasakojo, kad jis niekaip nesupranta, kaip čia taip nutiko, jog Lietuvoje dar yra namų, kuriuose, tik pagalvokit, nėra makaronų gaminimo aparato! Jis, žinoma, vadovaujasi savo paties patirtimi iš Italijos, kai išties nerasit namų, kuriuose bent kelis kartus per savaitę (jei ne kasdien) nėra kočiojama švieži makaronai, ten vadinami „pasta“!
Nida Degutienė ir jos virta sriuba
Nida Degutienė ir jos virta sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Tai štai, italai, žinokit, ne tik (beveik) kasdien gamina namuose šviežius makaronus, bet net turi pavadinimą toms nupjautoms iškočiotos tešlos dalims, kurios lieka nuo, pavyzdžiui, raviolių „karpymo“, pavadinti. Maltagliati – reiškia „bet kaip supjaustytą pastą“.

Mes ir Lietuvoje tokių prisigaminam, kai gaminam namuose koldūnus! Tik aš, tiesą pasakius, šįkart specialiai tuos kreivai papjaustytus „skrylius“ gaminau, nes labai norėjosi tos tirštos, maistingos sriubos, labiau primenančios troškinį. Žinoma, šiam receptui galima naudoti ir pirktus makaronus (virkite juos tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės).

Ši sriuba – ypač paprastas receptas iš tokių kasdienių produktų, kokius jūs tikrai visus turite savo virtuvės spintelėse. Ji labai tiks, kai norėsis ko nors sotaus, bet kartu ir ne mėsiško. O juk pupelės – tikras baltymų fabrikas, tad itin tinka vegetarams!

Tik nepamirškit pupelių užmerkti iš vakaro, antraip įklimpsit į patiekalo gaminimą kokioms 3 valandoms.

Nidos Degutienės nuotr. /Tiršta itališka pupelių sriuba su makaronų likučiais
Nidos Degutienės nuotr. /Tiršta itališka pupelių sriuba su makaronų likučiais

Tiršta pupelių sriuba su pastos likučiais

Ingredientai (4–6 asm.):

  • 300 g pupelių (geriausia tiks margos „borlotti“, bet aš panaudojau įvairių pupelių mišinį);
  • 60 ml (¼ stiklinės) tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas, labai smulkiai supjaustytas;
  • 1 saliero stiebas, labai smulkiai supjaustytas;
  • 1 morka, labai smulkiai supjaustyta;
  • druskos;
  • 1 šaukštas pomidorų pastos;
  • žiupsnis maltų aitriųjų pipirų;
  • 1 rozmarino šakelė;
  • 2 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 1,5 l daržovių sultinio arba vandens;
  • Tarkuoto pecorino sūrio (patiekimui).

makaronams maltagliati:

  • 100 g kvietinių miltų (ir dar papildomai pabarstyti darbastaliui);
  • žiupsnis druskos;
  • 1 kiaušinis.

Gaminimas:

1. Pupeles užmerkite iš vakaro dubenyje šalto vandens.

2. Pagaminkite makaronus: visus ingredientus sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir išminkykite elastingą tešlą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite bent 30 minučių pabrinkti. Vėliau pagaminkite makaronus: iškočiokite maždaug iki 3 mm plonumo lakšto ir supjaustykite netaisyklingos formos gabalėliais.

3. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, salierus ir morkas, įberkite žiupsnį druskos ir kepinkite ant mažos ugnies apie 10–15 minučių, kol visiškai suminkštės. Sudėkite pomidorų pastą, aitriąją papriką, rozmarinus ir česnaką ir išmaišykite dar šiek tiek pakepindami.

4. Nupilkite vandenį nuo išbrinkusių pupelių. Suberkite pupeles į puodą, supilkite sultinį (arba vandenį), užvirinkite, sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite viską, kol pupelės taps visiškai minkštos. Užtruksite apie 1 valandą (bet jei pupelės labiau padžiūvę, gali trukti ir ilgiau).

5. Pabaigoje sumeskite makaronus (nuo jų skystis dar sutirštės, tad jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio), ir virkite dar 5 minutes, arba kol makaronai išvirs iki al dente konsistencijos (jei naudojate pirktus makaronus, virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės). Pabaigoje pasūdykite, galite įberti pipirų, jei trūksta aštrumo.

6. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, pabarstykite tarkuotu sūriu, galite pašlakstyti aliejumi ir pagardinti šviežiomis žolelėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Tiršta itališka pupelių sriuba su makaronų likučiais
Nidos Degutienės nuotr. /Tiršta itališka pupelių sriuba su makaronų likučiais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius