-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: vakarienei be mėsos – baklažanų „šniceliai“

Bemėsės vakarienės man tikrai nėra nei iššūkis, nei nusivylimas (kaip kai kuriems mano bičiuliams, kurie be mėsos negali įsivaizduoti net pusryčių, o ką jau kalbėti apie vakarienes)! Dažniausiai gaminant patiekalus be mėsos atsiveria itin plačios galimybės improvizuoti. Ypač tada, kai nuo daržovių lūžta lentynos... Žiemą ir ankstyvą pavasarį su daržovėmis situacija daug kuklesnė, bet vis tiek nėra sudėtinga sugalvoti ką nors įdomaus ir netikėto.
Nida Degutienė ir jos ruoštas baklažanų „šnicelis“ su priedais
Nida Degutienė ir jos ruoštas baklažanų „šnicelis“ su priedais / Nidos Degutienės nuotr.

Matyt, šaltasis sezonas gerai įgriso, kad mano akys prekybos centruose vis dažniau krypsta prie nelietuviško sezono daržovių... Paprastai ne sezono metu esu abejinga atvežtinėms ar dirbtinai užaugintoms gėrybėms, bet kažkurią dieną pagavau save nusiperkant kalafiorą, o paskui ir baklažanų pundelį... Reikia juk kartais šiek tiek pasilepinti, bent trumpam įsivaizduoti, kad gyveni kur nors Europos pietuose, ne šiaurėje!

Baklažanų „šniceliai“ – tai arčiausia, kas tik gali būti, šalia tikrojo austriško šnicelio! Jei esate valgę tą plonytį mėsos kepsnį, dar spirgantį ištrauktą iš keptuvės ir bebaigiantį kepti lėkštėje, su nežmoniškai traškia plutele ir dar nežmoniškiau sultingu vidumi, tai žinote, apie ką aš čia dabar kalbu. Su bulvių koše ir su gerai įrūgusiais lietuviškais agurkais – svajonių vakarienė. Norėjau rašyti, kad tinkama viduriui savaitės, bet tikrai neapsijuoksit, jei patieksite ir garbingiausiam svečiui puotos metu. Skanaus!

Baklažanų šniceliai

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 vidutinio dydžio baklažanai, supjaustyti išilgai apie 1–1,5 cm riekėmis;
  • 1 valg. šaukšt. rupios druskos;
  • 1/2 stiklinės miltų;
  • žiupsnis grūstų juodųjų pipirų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) pieno;
  • 3 stiklinės džiūvėsių (arba panko – jie traškesni);
  • 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 1 arbat. šaukšt. sukapotų raudonėlių (tiks ir džiovinti);
  • 2 valg. šaukšt. susmulkintų petražolių;
  • 2 didelės skiltelės česnako, susmulkintos;
  • žiupsnis čili pipirų dribsnių;
  • aliejaus, kepimui.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Supjaustytas baklažano riekes išdėliokite ant kepimo skardos (gali prireikti dviejų) ir iš abiejų pusių apibarstykite jas rupia druska. Palikite pastovėti apie 20 min.

3. Per tą laiką pasiruoškite 3 dubenis: viename sumaišykite miltus su trupučiu druskos ir žiupsniu pipirų. Kitame suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su pienu. Trečiame dubenyje sumaišykite džiūvėsius, citrinos žievelę, raudonėlius ir petražoles, česnakus ir čili bei šiek tiek druskos ir pipirų.

4. Popieriniu rankšluosčiu nubraukite nuo baklažanų riekelių druskos perteklių. Pabarstykite abi puses miltais ir kiekvieną jų pavilgykite kiaušinio plakinyje, tada įspauskite abi puses į džiūvėsių mišinį, kad kuo daugiau pastarųjų priliptų.

5. Įkaitinkite gilią keptuvę, įpilkite aliejaus. Kepkite baklažanų puseles iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes, arba kol gražiai paruduos. Išimkite baklažanų riekeles ir klokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Taip iškepkite visus likusius baklažanų šnicelius.

6. Pašaukite baklažanus į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, arba kol šniceliai bus minkštučiai viduje ir labai traškūs išorėje.

7. Patiekite su bulvių koše ir daržovėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Baklažanų „šnicelis“
Nidos Degutienės nuotr. /Baklažanų „šnicelis“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius