Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pavarsdienorastis“ receptas: desertas iš Katalonijos „Crema Catalana“

Šis receptas yra vienas pirmųjų, kuris atgulė į mano užrašų knygelę. Apie jį sužinojau prieš gerą dešimtį metų, darbuodamasis viename Vilniaus restorane. Tuo metu restorane turėjome kviestinį šefą, jis atkeliavo iš Katalonijos, ten ilgus metus praleido dirbdamas „Torres“ vyno namų gamyklos virtuvėje ruošdamas autentiškus patiekalus. Bene kiekvieną jo gaminamą patiekalą dėjausi sau į galvą. O šiandien dalinuosi receptu, kuris gali tapti ir jūsų mėgiamiausiu.
Justinas Kapkovičius ir jo gamintas desertas
Justinas Kapkovičius ir jo gamintas desertas / Autoriaus, Lina Jushke nuotr.

„Crema Catalana“ (kataloniškas kremas) savo skoniu yra labai artimas jau pamėgtam „Creme brulee“, tačiau skiriasi jo gaminimo technika. Šiam desertui nereikės orkaitės, pakaks kelių puodų ir viryklės. O visus ingredientus galima susirinkti iš namų spintelės ir šaldytuvo – pienas, kiaušiniai, cukrus, apelsinas, citrina ir cinamonas.

Autoriaus nuotr. /„Crema Catalana“ ingredientai
Autoriaus nuotr. /„Crema Catalana“ ingredientai

Žinoma, ruošiant šį desertą dar reikės šiek tiek jūsų dėmesio. Neabejoju, jog susitelkę jau po kelių valandų galėsite drąsiai skelti susidariusią karamelės plutelę ant Kataloniško kremo viršaus.

„Crema Catalana“ pagal Pavarsdienorastis

Ingredientai (6 porcijoms):

  • 120 g cukraus;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 500 ml pieno;
  • 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 1 cinamono lazdelė;
  • 0,5 citrinos žievelė;
  • 0,5 apelsino žievelė;
  • žiupsnelis rudojo cukraus.

Gaminimas:

1. Į indelį supilu kelis šaukštus pieno ir sumaišau su krakmolu.

2. Likusį pieną pilu į prikaistuvį, dedu cinamono lazdelę, citrinos ir apelsino žieveles. Užkaitinu iki virimo ir palieku 15 minučių, kad įsigertų skoniai. Perkošiu pieną per sietelį.

Autoriaus nuotr. /Taip aromatizuojamas pienas
Autoriaus nuotr. /Taip aromatizuojamas pienas

3. Cukrų su kiaušinių tryniais plaku ant vandens garų vonelėje, kol masė tampa vientisa ir pasiekia apie 60°C laipsnių temperatūrą.

4. Į masę neskubant įmaišau skoniais prisotintą pieną. Vėliau įmaišau krakmolo ir pieno masę, kurią pasiruošiau anksčiau.

5. Padidinu kaitrą ir lėtai maišau, kol masė ima tirštėti.

Autoriaus nuotr. /„Crema Catalana“ gaminimas
Autoriaus nuotr. /„Crema Catalana“ gaminimas

6. Supilstau gautą masę į indelius ir palieku atvėsti.

7. Ant kataloniško kremo viršaus užbarstau rudojo cukraus ir padeginu karamelizatoriumi.

Autoriaus nuotr. /Desertas „Crema Catalana“
Autoriaus nuotr. /Desertas „Crema Catalana“

Tips & tricks:

  • Jei neturite specialių indelių, masę galite atvėsinti inde, o vėliau sudėti į lėkštutes. Nors išvaizda šiek tiek skirsis, tačiau skonis išliks nepakitęs.
  • Tradiciniam Crema Catalana padeginimui yra naudojama įkaitusi geležis. Jei turite namie dujinę viryklę ar židinį, galite pamėginti ir klasikinį variantą.

Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius