Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skanėstas iš populiarėjančių cidonijų, primenantis obuolių sūrį

Svarainiai – mums puikiai pažįstami aitroko skonio vaisiai. O ar žinojote, kad egzistuoja panašios formos, tik žymiai didesnės, kiek švelnesnio skonio jų pusseserės, vadinamos cidonijomis? Įdomus momentas, angliškuose receptuose ir svarainiai, ir cidonijos įvardijami vienu žodžiu „quince“ ir kartais tai įneša šiek tiek sumaišties.
Cidonijų sūris
Cidonijų sūris / Vida Press nuotr.

Mūsų šalyje klimatas cidonijoms derėti (vis dar) kiek per šaltas, tačiau būtent šiuo metu jų galima nusipirkti kai kuriose parduotuvėse.

Cidonijų, kaip ir svarainių, termiškai neapdorotų niekas nevalgo – nors, kaip minėta, jos kiek švelnesnės ir minkštesnės, tačiau ne pačios skaniausios. Visai kitas reikalas, iš cidonijų ruošti skanėstai – jos gali būti marinuojamos, iš jų gaminamas sirupas, o šį kartą įsigijusiems cidonijų siūlome dar vieną labai įdomų receptą.

Vida Press nuotr./Cidonijos
Vida Press nuotr./Cidonijos

Jei cidonijų minkštimą virsite pakankamai ilgai, masė bus tamsiai rausvos spalvos ir itin tiršta, tokia tiršta, jog sustingusią bus galima pjaustyti peiliu. Taigi, šį skanėstą puikiausiai galima krikštyti mums puikiai pažįstamo obuolių sūrio giminaičiu. Išbandykite!

Virtas cidonijų skanėstas, primenantis obuolių sūrį

Ingredientai:

  • 4–5 cidonijos;
  • cukraus (tiek pat, kiek pagaminsite cidonijų tyrės);
  • 1–2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • vanilės, cinamono lazdelė, gvazdikėliai – pasirinktinai (galima dėti, o galima ir apsieiti be prieskonių).

Gaminimas:

1. Cidonijas nuplaukite, nulupkite žievelę, supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklalizdžius su sėklomis ir suberkite į puodą bei užpilkite vandeniu, kad apsemtų

2. Virkite cidonijas 30–40 min. arba kol visiškai suminkštės, bet dar nesukris. Vandenį nupikite, o išvirusius vaisius pertrinkite per sietelį (ilgesnis kelias) arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Gautą tyrę pasverkite – lygiai tiek pat cukraus jums ir reikės.

3. Tyrę ir cukrų dėkite į plačiadugnį puodą (jei naudojate prieskonius, dėkite ir juos), užvirkite, o tada ugnį sumažinkite iki minimalios ir virkite apie valandą retkarčiais pamaišydami. Į virimo pabaigą puodą vis atidžiau prižiūrėkite, kad masė neimtų svilti. Masė bus tinkamos konsistencijos, kai per jos paviršių perbraukus šaukštu, griovelis dar kelias sekundes išliks. Jei naudojote cinamono lazdelę ar gvazdikėlius, išgriebkite.

4. Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite masę bei tolygiai paskirstykite. Idealu, jei jos sluoksnis ne aukštesnis kaip 1,5 cm. Palaikykite skardą su būsimu sūriu iki 60 °C įkaitintoje orkaitėje 1–2 val., mums reikia, kad sūris dar labiau sutvirtėtų ir apdžiūtų.

5. Atvėsinkite ir galite ragauti – pjaustykite plonomis riekelėmis, kaip ir obuolių sūrį. Laikykite vėsioje vietoje.

Pastaba: jei masė užsispyrėliškai nestingsta ir netekote kantrybės, pasigaminote puikaus džemo, kurį skanu valgyti su sūriais, jogurtu ar kabinti šaukštu vieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius