Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Skaniau nebūna: užburiančiai kvepiančios mielinės bandelės su kardamonu

Kvepianti, ką tik iš orkaitės ištraukta naminė bandelė daro stebuklus: nuramina ir į virtuvę suburia ką tik siautusius vaikus, priverčia nusišypsot, net jei diena buvo nekokia, na, ir suerzina kaimynus, kuriuos pasiekia kvepiančių skanėstų kvapai. Šioms kardamoninėms bandelėms neįmanoma atsispirti – išsikepkite ir patys pamatysite!
Kardamoninės mielinės bandelės
Kardamoninės mielinės bandelės / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 240 ml pieno;
  • 100 g cukraus;
  • 7 g sausų mielių;
  • 550–600 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 kambario temperatūros kiaušinis;
  • 140 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais.

įdarui:

  • 2 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 110 g minkšto sviesto, tokio, kurį būtų galima lengvia tepti.

sirupui:

  • 60 ml vandens;
  • 50 g rudojo cukraus.

apibarstymui:

  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, paruoškite tešlą. Vidutiniame dubenyje sumaišykite šiltą, bet ne karštą pieną, tešlai skirtą cukrų ir mieles, kiek paplakite šluotele, kad cukrus ištirptų, ir palikite šiltoje vietoje 5 min. Praėjus šiam laikui viršuje turi susidaryti putotas sluoksnelis.

2. Dideliame dubenyje arba elektrinio maišytuvo inde sumaišykite 550 g miltų (galbūt daugiau ir nebereikės), druską ir tešlai skirtą kardamoną. Maišydami supilkite į šį sausą mišinį pieno, mielių ir cukraus skystį, kol įmanoma, maišykite, o tada pradėkite minkyti (jei turite tešlos minkymo antgalį, čia jums labai padės elektrinis prietaisas).

3. Kai skystis ir sausi produktai susijungs, įmuškite kiaušinį ir toliau minkykite. Minkymas iš viso užtruks 10–12 min., per visą šį laiką nepaliaudami minkyti dėkite į tešlą po kubelį sviesto – sudėkite jį per 10–15 kartų ir naują meskite tik tada, kai ankstesnysis jau bus įminkytas. Galiausiai turite gauti minkštą, blizgią, elastingą ir visai nebelipnią tešlą. Jei ji kartais atrodo per minkšta, galite įberti dar saujelę mitų.

4. Dėkite tešlą į didelį dubenį, uždenkite medžiaginiu rankšluosčiu ir palikite valandai pakilti šiltoje vietoje.

5. Kol tešla kyla, nedideliame dubenėlyje sumaišykite įdarui reikalingus produktus – turite gauti rusvą sviestą su cukraus kristalais.

6. Pakilusią tešlą švelniai perminkyte ant lygaus, miltais pabarstyto paviršiaus, o tada iškočiokite iki maždaug 30x20 cm stačiakampio, kuo statesniais kampais. Iškočioję stačiakampį pasukite jį taip, kad prieš jus gulėtų trumpoji kraštinė. Aptepkite visą lakštą pasigamintu sviestiniu įdaru, o tada sulankstykite it voką – pirmiausia lenkdami pirmyn nuo savęs užlenkite vieną trečdalį, o tada tolimąjį trečdalį lenkite link savęs – taip gausite trisluoksnį stačiakampį, žvelgiantį jau ilgąja kraštine į jus, su įdaru viduje. Gautąjį voką aštriu peiliu statmenai supjaustykite į maždaug 15–16 kiek platesnių nei 1 cm juostelių.

7. Pasiruoškite dvi plačias skardas, ištieskite jas kepimo popieriumi ir pabarstykite miltais. O dabar iš gautų juostelių formuokite bandeles. Imkite kiekvieną jų už galų, švelniai timptelėkite, o tada kelis kartus persukite ir taip persukę (atsargiai, kad neimtų kristi įdaras) sumegzkite į mazgą. Nesitikėkite, kad bandelės bus visiškai vienodos, it nulietos, žavi netvarka – vienas jų bruožų, o ilgainiui įgusite ir jos darysis vis panašesnės.

8. Suformuotas bandeles dėliokite skardose, palikdami nemažus tarpus, o tada pridenkite virtuviniais rankšluostėliais ir dar leiskite apie pusvalandį pakilti.

9. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laispnių temparatūros, režimas –su vėjeliu.

10. Dėkite pakilusias bandeles kepti, jos iškeps per 15–17 min., maždaug per vidurį šio laiko sukeiskite skardas vietomis.

11. Kol bandelės kepa, pasigaminkite sirupą (jo tikrai reikia, kad bandelių plutelė nebūtų kieta, skaniai blizgėtų). Vandenį ir cukrų pakaitinkite iki virimo nedideliame prikaistuvyje, gerai išmaišykite, kad cukrus ištirptų.

12. Naudodami teptuką dar šiltas bandeles aptepkite sirupu ir pabarstykite cukrumu bei kardamonu. Mėgaukitės!

Vida Press nuotr./Kardamoninės mielinės bandelės
Vida Press nuotr./Kardamoninės mielinės bandelės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius