Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: paprasta ir pigi pica, kurios viršui tinka viskas iš šaldytuvo

„Atstok tu nuo mano vargšės galvos, picos kept aš nemoku ir nekepsiu“, – bandžiau gintis nuo vyro užgaidų. Bet, kaip galima suprasti iš nuotraukos, atsikalbėti nuo to įkyraus kartu namuose gyvenančio sutvėrimo man nepavyko. Apžiūrėjus keistą šaldytuvo turinį teko pripažinti, kad pica tikrai bus geriausias vakarienės sprendimas: truputis sūrio, šiek tiek grybų, galvelė svogūno, dar šis bei tas... Atsidusau ir ėmiausi kurti picos tešlą.
Naminė pica
Naminė pica / Autorės nuotr.

Didelę baimę kepti picą turbūt patys to nenorėdami įskiepijo šefai-instruktoriai kulinarijos akademijoje. Tuometis mūsų mokytojas, pravedęs belekiek užsiėmimų ir išmokęs mus kepti pačias įvairiausias duonas, mokyti kepti picos atsisakė. Į akademiją specialiu kvietimu tuomet atvyko Italijoje praktikos įgijęs ir dabar Bulgarijoje sėkmingai dirbantis picų meistras. Tas įsijautęs pasakojo, kaip žmonės nemoka kepti picų, kaip sudėtinga pagaminti gerą tešlą, kaip reikia specialių miltų, specialios krosnies ir ypatingų malkų... Tada aš, patikli studentė, prisiekiau sau, kad jau tikrai sarmatos sau nedarysiu ir picos kepti namuose net nebandysiu.

Tačiau dabar, kai esu pati sau šefė ir šaldytuvo likučius norisi panaudoti kuo kūrybingiau, o vakarienės turi grįžti alkanas vyras, atsipalaidavau. Italai gali kalti mane prie kryžiaus, sakyti, kad tyčiojuosi iš jų patiekalo, o atsidavę picų kepėjai gali sakyti, kad čia jokia ne pica. Leidžiu. Pati sau šitą patiekalą vadinu bomžiukais: pagamintą itin pigią tešlą iškočioju į nedidelius paplotėlius ir kraunu ant jų tai, ko tuo metu yra namie. Šiuo metu, žinoma, populiariausias variantas būtų su grybais. O neseniai atsibodo žiūrėti į dvi virtuvės pintinėlėje liūdinčias kriaušes, tai pamarinavau su actu ir priderinau gabalėlį pelėsinio sūrio. Buvo išties gurmaniška!

Picos tešlos ingredientai:

  • 500 g miltų;
  • 10 g druskos;
  • 20 g cukraus;
  • 320 ml šilto vandens;
  • 7 g sausų mielių;
  • 30 ml aliejaus, geriausia alyvuogių.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, druską ir cukrų.

2. Stiklinėje sumaišome šiltą vandenį, sausas mieles ir aliejų. Pamakaluojam trupučiuką, kad viskas tolygiai susimaišytų. Vanduo turi būti šiltas, bet ne karštas (šiltas vanduo greičiau pažadins mieles, o karštas vanduo gali jas tiesiog nužudyti).

3. Šiltą išmaišytą skystį pilame į dubenį su miltais nuolat maišydami. Minkome, kol tešla tampa minkšta ir elastinga.

4. Suminkytą minkštą tešlos kamuoliuką dedame atgal į miltuotą dubenį, apdengiame švariu rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje kildintis apie valandą.

5. Iškilusią tešlą padalijame į norimo dydžio kamuoliukus ir kočiojame plonus papločius. Jeigu viskas gerai, kočiodami tešloje aptiksite daugybę didesnių ir mažesnių oro pūslių, kurių atsiranda dar daugiau papločiams kepant orkaitėje. Iš nurodyto kiekio man išeina dvi didelės (30 cm skersmens) picos arba apie 20 nedidelių picos paplotėlių.

6. Kepame apie 20 min. iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Autorės nuotr./Naminė pica
Autorės nuotr./Naminė pica

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius