Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Reikia sureguliuoti kraujo spaudimą? Prašom – midijų „bruschetta“ ir spagečiai „alle vongole“

Per Umbrijos gastronominį turą prisiragavome išskirtinio skonio patiekalų su žąsiena, Norčios kumpiu, trumais, pažande. Ragavome nuostabų lęšiais įdarytą naminį karvelį. Kalnų virtuvė, derinama su vietos vynu, buvo įsimenanti. Tačiau sugrįžę į Romą pasijutome nekaip. Kas atsitiko? Pajutome tvinksėjimą smilkiniuose, sprando skausmus, širdies ritmo tankėjimą. Atsitiko štai kas: nuo baltymais pernelyg įsodrinto Umbrijos maisto gerokai šoktelėjo kraujo spaudimas.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų gaminti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų gaminti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuskubėjome į Romos Epyro turgų pas žuvies pardavėją ir nusipirkome jūrų gėrybių – šviežių ančiuvių, midijų ir „širdelių“ (it. vongole). Šias omega-3 rūgšties prisodrintas mažas žuvytes ir „širdeles“ dažnai gaminame savaitgalį, nes tai jūros druskos, o tai reiškia – jodo – pilnas maistas. Jis ruošiamas su aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi, kuris padeda organizmui įsisavinti vitaminus ir kitus sveikatai svarbius cheminius elementus ir puikiai veikia kraujagysles. Ne vienu receptu jau esame pasidaliję.

Bet šį ketvirtadienį nusprendėme midijas patiekti kitaip. Jas išdėliojome ant bruschetta. Malkų krosnyje keptą Džencano duoną užmetėme ant ketaus keptuvės vos kelioms minutėms – ji tapo lengva ir traški. O štai gamindami midijas prisiminėme vieno Sicilijos restorano šefo patarimą. Jis mums papasakojo, kodėl jo gaminamos midijos tampa „cozze saporite“. Į aliejų jis vos kelioms minutėms suberia kapotus česnakus, o petražolių lapelius keičia smulkiai supjaustytais petražolių koteliais. Jie išlieka kur kas traškesni.

Kad subalansuotume sūrumą, kurio Adrijos jūros midijos turi tikrai nemažai, bruschetta pagardinome šviežiais pomidorais, jie šiam patiekalui tinka rūgštesni. Alyvuogių aliejus iš rūgščių pomidorų lengvai „ištraukia“ likopeną. Bruschetta dar kartą pabarstėme kapotais petražolių koteliais.

Dabar spaghetti alle vongole tapo vienu brangiausių pastos patiekalų, nes gerokai pabrango „širdelės“. Jų kilogramo kaina siekia apie 13 eurų.

Spaghetti alle vongole – spagečius su „širdelėmis“rasite keliaudami per Romos restoranus. Patiekalas kainuoja apie 12–15 eurų. Kažkada jis buvo laikomas varguolių virtuvės maistu, nes jūros druska įsisūrėjusių šviežių „širdelių“ už vos kelis eurus buvo galima nusipirkti tiesiog iš žvejų visuose Viduržemio jūros miestelių uostuose. Kai kuriuose vis dar galima pamatyti „širdeles“, parduodamas tiesiog gatvėje. Dabar spaghetti alle vongole tapo vienu brangiausių pastos patiekalų, nes gerokai pabrango „širdelės“. Jų kilogramo kaina siekia apie 13 eurų.

Patiekalas su mažomis kriauklėmis Romos restoranuose ruošiamas tikrai puikiai. Tereikia, kad „širdelės“ būtų į restoraną atgabentos tą patį rytą.

Mes šiam patiekalui nusprendėme suteikti dar sodresnio skonio ir nepamiršome sveikatos. Padažą pagardinome kapotais šviežiais ančiuviais, siekdami organizmo atsargas papildyti omega-3. Jei nepavyktų gauti šviežių ančiuvių, galima naudoti lengvai sūdytus, tik prieš tai juos būtina išdėlioti lėkštėje, nubraukti druska įsodrintą aliejų, pašlakstyti citrinos sultimis. Šio patiekalo sėkmė – kietai – al dente – išvirti aukštos kokybės spagečiai. Mes naudojame atsigabentus iš Kampanijos regiono – spaghetti della fabrica di Gragnano. Jie yra perleisti per bronzos formas, todėl nesuverda. Būtina prisiminti ir proporciją – 100 g pastos verda 1 litre vandens.

Visos kriauklės įsisūrėjusios jūros druska, o kartais yra ir smėlio, tad jas prieš gaminant tenka pamerkti į šaltą vandenį. Verdant spagečius vandenį būtina sūdyti saikingai ir tik aukštos kokybės stambia druska. Mes naudojame sale di Cervia, atsigabentą iš Emilijos Romanijos regiono.

Spagečiai alle vongole

Ingredientai (4 asm.):

  • 320 g pastos (naudojome spaghetti della fabrica di Gragnano);

padažui:

  • 1 kg „širdelių“ (vongole);
  • 400 g šviežių ančiuvių;
  • pluoštas petražolių;
  • kokybiško tyro alyvuogių aliejaus;
  • 4 skiltelės česnako;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kietai – al dente – išvirkite makaronus.

2. Pamerkite „širdeles“ į šaltą vandenį, palaikykite pusvalandį.

3. Tyrame alyvuogių aliejuje vos kelias sekundes pakaitinkite sukapotą česnaką, suberkite sukapotas petražoles, sudėkite sukapotus ančiuvius.

4. Nupilkite nuo vongole vandenį ir dėkite jas į keptuvę. Atsargiai išmaišykite, pakaitinkite, kol visos atsivers, papildydami pastos virimo vandeniu.

5. Gautą padažą supilkite ant spagečių, atsargiai išmaišykite spagečius su kriauklelėmis.

6. Patiekdami pabarstykite juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spagečiai „alle vongole“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spagečiai „alle vongole“

Midijų bruschetta

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 maždaug 1 cm storio duonos riekės (mes naudojome malkų krosnyje keptą Džencano duoną);
  • 500 g midijų;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • pluoštas petražolių;
  • 1 pomidoras.

Gaminimas:

1.Gerai įkaitinkite grilio keptuvę ir užmeskite duonos riekes. Kepkite, kol pasirodys grotelių žymės, apverskite.

2. Pamerkite midijas į šaltą vandenį, palaikykite kelias minutes, ištraukite „barzdeles“.

3. Tyrame alyvuogių aliejuje pakaitinkite sukapotą česnaką. Smulkiai sukapokite petražolių kotelius ir suberkite į aliejų (pasilikite dalį pabarstymui patiekiant).

4. Sudėkite midijas į aliejų, kai atsivers, išimkite moliuskus iš kriauklių. Išdėliokite moliuskus ant duonos.

5. Pomidorą supjaustykite kubeliais ir sudėkite šalia moliuskų ant duonos.

6. Patiekdami pabarstykite smulkintais petražolių koteliais, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. / Midijų „bruschetta“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. / Midijų „bruschetta“

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius