Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Tortas „Napoleonas“ su „limoncello“ kremu ir cukinijų užkandis kitaip

Italai šv. Valentino dieną, be kitų dovanų, apsikeičia saldumynais: visi barai jau nuo vasario pradžios vilioja nuostabiausiais šokoladiniais šimtmečio pradžioje gimusiais Perudžos miesto saldainiais „Bacio“ (it. bučinys). Tai puikiai tinkantis šiai šventei saldumynas, nes jame slypi siurprizas.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai / Asmeninio albumo, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Perkandus kūgio formos saldainiuką, suvyniotą į sidabro spalvos pakuotę, randame ne tik riešutų kremą gianduia ir lazdyno riešutą, bet ir peršviečiamą popierėlį, kuriame atspausta kažkurio legendinio poeto, rašytojo, filosofo mintis apie meilę italų, prancūzų, anglų kalbomis. Pats „Baccio“ šokoladas iš Perudžos – itin aukštos kokybės, tačiau jis tampa dar skanesnis, nes visada žinome, kad mūsų laukia siurprizas.

Mes šv. Valentino dienai taip pat nutarėme pasigaminti saldumyną. Tai retai, bet reikšmingomis progomis gaminamas tortas „Napoleonas“. Ne visai klasikinis, su mažu, bet įsimylėjėlių šventės vertu siurprizu.

Nepamiršome sveikatos aspekto, todėl kepdami trapios tešlos sluoksnius atsisakėme grietinės. Ją pakeitėme liesu jogurtu – itališkai ant indelio užrašyta „magro“, šį jogurtą mes sėkmingai naudojame vietoje grietinės gamindami šaltibarščius. Sluoksnių traškumas išliko, kokybė nenukentėjo. O štai virtą kremą nutarėme pagardinti citrinų žievelių trauktine „limoncello“. Mūsų kremas tapo kur kas aromatingesnis, nei pagardintas vanile ar natūralia citrinos žievele.

Apie „limoncello“ esame ne kartą girdėję. Keliaudami su mūsų gurmė svečiais užsukome į vieną butiką Kapryje, kuriame atradome įdomių produktų. Tarp jų – „Limoncello Molinari“. Intensyvumu geltonas gėrimas priminė žolelių trauktinę. Sužinojome tikrąjį metodą – pasirodo, nefalsifikuotas „limoncello“ gaminamas iš stambių Kapryje ir Amalfyje auginamų citrinų žievių. Žievelės merkiamos į spiritą. Procesas ilgas ir sudėtingas. Bet šiuo būdu išvengiama cukraus pertekliaus. Trauktinė kur kas intensyvesnė, jos stiprumas – 32 laipsniai, todėl neprimena saldaus likerio.

Nusprendėme į verdantį kremą įpilti taurelę „limoncello“ ir visi namai prisipildė nuostabaus Kaprio citrinų aromato. Naujasis „Napoleonas“ – tikras siurprizas. Pagamintas tortas dar mėgsta „pailsėti“ neprapjautas kelias paras. Tokį patarimą gavome Lietuvoje iš vienos senos „Napoleonų“ ekspertės. Pasak jos, tik tada tortas tampa vertas legendinio Korsikos karvedžio vardo.

Kai valgome tortą, o tai atsitinka retai, virtuvėje stengiamės vengti kitų riebių patiekalų. Šįkart vakarienei pasigaminome patiekalą nešvankiu pavadinimu: „Pasikasyk užpakalį“ – itališkai skamba „Gratta culo“.

Lankydamiesi Romos Testaccio turguje ant vieno prekystalio pastebėjome keistą augalą – tai buvo mažutės cukinijos, kurios kabėjo nenuskintos ant stambių tarsi agurkų ūglių, su aštriais lapais ir geltonais žiedais. Kai paklausėme prekeivio, kodėl nenuskina cukinijų nuo ūglių, jis pasakė: „Tai būtų „sciocchezza“ (kvailystė). Mat viską kartu – ūglius, lapus, cukinijas ir žiedus – būtina supjaustyti ir pakepinti kartu. Skonis tampa ypatingas. O kaip vadinasi šis patiekalas? Jo vardas „Gratta culo“ – nusikvatojo romietis. Ir paaiškino – aštriais tarsi usnių ūgliais galima pasikasyti vieną vietą.

Romiečiai, kaip žinia, ironijos nestokoja.

Asmeninio albumo nuotr. /Jaunos cukinijos su žiedais ir lapais
Asmeninio albumo nuotr. /Jaunos cukinijos su žiedais ir lapais

Tortas „Napoleonas“ su „limoncello“ kremu

Ingredientai:

tešlai:

  • 500 g sviesto;
  • 150 g baltojo lieso jogurto „magro“;
  • 1 kiaušinis;
  • 120 g miltų.

Gaminimas:

1. Suberkite miltus ant stalo, padarykite viduryje duobutę, į ją dėkite kubeliais sukapotą stipriai atšaldytą sviestą.

2. Kapokite neliesdami sviesto rankomis, maišydami su miltais, įmuškite kiaušinį, toliau maišykite peiliu, supilkite liesą jogurtą, toliau maišykite peiliu.

3. Iš tešlos suformuokite 6 rutulius ir suvyniokite kiekvieną jų atskirai į plėvelę. Dėkite į šaldiklį ir palikite jame parą.

4. Kitą dieną kiekvieną rutulį iškočiokite.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C laipsnių temperatūros.

6. Kepkite, kol trapios tešlos sluoksniai įgis gelsvą spalvą.

kremui:

  • 500 g sviesto;
  • 40 g miltų;
  • 250 g pieno;
  • 300 g cukraus;
  • 50 g citrinų žievelių trauktinės „limoncello“;
  • 2 kiaušinio tryniai.

Gaminimas:

1. Užvirinkite pieną, suberkite ir ištirpdykite cukrų.

2. Kitame puode su rankena išlydykite sviestą, suberkite miltus, smarkiai maišydami į puodą su sviestu lėtai pilkite pieną, maišykite. Nukelkite puodą nuo ugnies, nepaliaudami maišyti įmuškite kiaušinio trynius. Smarkiai maišykite, kol kremas sutirštės.

3. Kai kremas šiek tiek atvės, supilkite citrinų trauktinę „limoncello“, maišykite, kol kremas galutinai atvės.

Torto gaminimas:

1. Dėkite po vieną tešlos lakštą į lėkštę (vieną pasilikite papuošimui) ir kiekvieną jų aptepkite kremu. Suspauskite ir palikite suteptą tortą vieną parą šaldytuve.

2. Kitą dieną peiliu palyginkite kraštus. Sutrupinkite vieną likusį lakštą į lėkštę. Papuoškite trupiniais torto viršų ir peiliu padenkite kraštus.

Asmeninio albumo nuotr. /Tortas „Napoleonas“ su „limoncello“ kremu
Asmeninio albumo nuotr. /Tortas „Napoleonas“ su „limoncello“ kremu

Šiltas cukinijų užkandis

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 kg cukinijų kartu su žiedais, stiebu, lapais;
  • 1 skiltelė česnako;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 pievagrybiai;
  • stambios druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Gerai nuplaukite cukinijų daigą, cukinijas, lapus. Nuimkite žiedus, praverkite, išmeskite viduriuką. Stiebus ir cukinijas supjaustykite maždaug 1 cm kubeliais, smulkiai supjaustykite lapus.

2. Dėkite lapus į keptuvę be aliejaus. Pakepinkite, kol pakeis spalvą, tuomet dėkite ir stiebus bei cukinijas, pakepinkite.

3. Kitoje keptuvėje pakaitinkite šiek tiek tyro alyvuogių aliejaus, dėkite česnaką, kai pagels, pašalinkite.

4. Supilkite šiltą aliejų ant keptų daržovių, lengvai pakepinkite dar kelias minutes.

5. Kitoje keptuvėje lengvai pakepinkite pievagrybius be aliejaus.

6. Patiekdami šiltą užkandį lėkštėje užmeskite cukinijų žiedus ir pievagrybius. Dar kartą gausiai pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais.

Asmeninio albumo nuotr. /Šiltas cukinijų užkandis
Asmeninio albumo nuotr. /Šiltas cukinijų užkandis

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius