-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: vynuogių lapų balandėliai, įdaryti tigrine krevete, ir tuno „petukai“ su mėtomis

Romoje žemė maišosi su dangumi. Pliaupia tropikų liūtys, drėgmė laužo kaulus ir, jei reikia išeiti į lauką, tenka rengtis pūkinę striukę. O namuose kurti krosnį. Bet po valandos kitos nušvinta saulė, dangų išraižo vaivorykštės ir jau tenka atverti visus langus. Vienintelė išeitis – ankstų rytą iškeliaujant į Romos centre šalia Trevi fontano esantį „Associazione Stampa Estera“ – užsienio žurnalistų biurą, apsirengti „svogūno“ principu. Kad, užsiplieskus saulei, galėtume greitai išsirengti. Priešingu atveju, prakaituosime.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mūsų organizmai dar vis nenori taikytis prie žiemos sezono produktų. Nežinia, kurį mėnesį juos į savo virtuvę šįmet įsileisime. Todėl vis dar džiaugiamės jūros gėrybėmis, gaminame prabangią žuvį – „orata“, „ricciola“, lašišą, tuną.

Krevetės ir gaivaus skonio citrinmedžio lapo derinys mums pasirodė tikrai elegantiškas.

Keliaudami po Kampanijos regioną viename garsių Sorento restoranų atradome įdomų užkandį. Sorentas – aukštuomenės kurortas – garsėja savo nuostabiomis citrinomis, apelsinmedžiais. Valgiaraštyje tarp užkandžių patiekalų išsirinkome vieną itin įdomų – tigrinę krevetę, suvyniotą į citrinmedžio lapą. Tai toks keistas patiekalas, labai panašus į mūsiškį balandėlį. Bet tik išoriškai. Štai vietoje kopūstų lapo – citrinmedžio lapas. Į jį suvyniotos brendyje „pašokdintos“ krevetės.

Krevetės ir gaivaus skonio citrinmedžio lapo derinys mums pasirodė tikrai elegantiškas. Ne kartą sugrįžę į Romą gaminome šį jūros gėrybių „balandėlį“ .

Šią savaitę pirkdami krevetes turguje aptikome sveriamus vynuogių lapus. Italai juos gamina įvairiai. Gamindami mūsų „balandėlį“, pabandėme citrusų prieskonį pakeisti vynuogių ir derinys pasirodė dar įdomesnis. Todėl siūlome paeksperimentuoti su įvairiais lapais, ne vien kopūsto. Itališko stiliaus balandėlį pasigaminkite su tigrinėmis krevetėmis, suvyniotomis į Lietuvoje taip pat sėkmingai auginamų vynuogių lapus. Beje, lapo skonis – ypatingas, jį tiesiog būtina suvalgyti. Paskanintą jūros gėrybių sultimis, citrina, „Novello“ aliejumi.

Lietuvos prekybos centruose matėme puikaus šviežio tuno – sultingos jo filė. Tiesa, tai nepigi žuvis. Todėl mes sumažiname išlaidas švelnų tuno skonį derindami su prabangia pasta. Per bronzos formas perleisti „paccheri“ su kubeliais supjaustytu tunu atrodo itin estetiškai. O skoniui subtilumo suteikia tyrame alyvuogių aliejuje „Novello“ pakepinti pomidoriukai. Jei nepavyktų gauti pailgų „pacchino“, naudokite vynuoginius. Jie puikiai tiks.

Nepamirškite mėtos, kuri tiek tunui, tiek ir „Novello“ aliejui suteikia ypatingą aromatą. Beje, prie tuno nebūtina rinkti vien baltąjį vyną. Neretai mes deriname su atvėsintu rose – derinys tikrai karališkas.

Vynuogių lapų balandėliai, įdaryti tigrine krevete

Ingredientai (2 asm.):

  • 4 tigrinės krevetės;
  • 8 vynuogių lapai;
  • 1 stiklinė brendžio;
  • 1 citrina;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Švariai po šaltu vandeniu nuplaukite vynuogių lapus, nusausinkite.

2. Užvirinkite puodą vandens, nuplikykite lapus verdančiu vandeniu ir nusausinkite servetėle.

3. Įkaitinkite nesvylančią keptuvę, dėkite krevetes (be riebalų), kai paruduos, apverskite. Nuplikykite stikline brendžio, apšlakstykite tyru švelnaus skonio alyvuogių aliejumi, pasūdykite kokybiška susmulkinta druska.

4. Dėkite krevetę į lapą ir suvyniokite kaip balandėlį.

5. Įkaitinkite keptuvėje šiek tiek tyro alyvuogių aliejaus, dėkite balandėlius ir lengvai pakepinkite.

6. Patiekdami pabarstykite juodaisiais pipirais, išspauskite ketvirtį šviežios citrinos.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Vynuogių lapų balandėliai, įdaryti tigrine krevete
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Vynuogių lapų balandėliai, įdaryti tigrine krevete

Patukai“ su šviežiu tunu, mėta ir „pacchino“ pomidoriukais

Ingredientai (2 asm.):

  • 320 g per bronzos formas perleistos „paccheri“ formato pastos;
  • 12 pailgų smulkių „pacchino“ pomidoriukų;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 400 g šviežio tuno;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Tyrame alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnako skiltelę, kai pagels, pašalinkite.

2. Šviežio tuno filė susmulkinkite maždaug 1 cm dydžio kubeliais. Perpjaukite pusiau pomidoriukus.

3. Dėkite tuną į šiltą aliejų, vos kelias minutes pakepinkite, apverskite. Suberkite pomidoriukus, pakaitinkite, atsargiai išmaišykite.

4. Išvirkite pastą „al dente“, sudėkite į keptuvę su padažu, užmeskite mėtos šakelę, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, viską atsargiai išmaišykite.

5. Patiekdami lėkštėje papuoškite šviežios mėtos šakele.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pasta su šviežiu tunu, mėta ir „pacchino“ pomidoriukais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pasta su šviežiu tunu, mėta ir „pacchino“ pomidoriukais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius