Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Tom Yam sriuba su krevetėmis

Tailandietiškos sriubos Tom Yam (tajų kalba – ต้มยำ, angl. – tom yam) gali rasti ir Lietuvos restoranuose, ji gerai pasaulyje žinoma tajų virtuvės ambasadorė. Pavadinimas į kitas kalbas verčiamas įvairiai, man vienas bičiulis bankokietis paaiškino paprastai – „Tom“ yra dubuo, „Yam“ – mišinys. Gal ir atitinka prasmę.
Vytaras Radzevičius ir jo virta sriuba
Vytaras Radzevičius ir jo virta sriuba / Autoriaus, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sriuba gali būti verdama arba su krevetėmis, arba su vištiena, arba su žuvim ir net su kiauliena. „Su viskuo, – šypsodamasi tikino mane viena virėja iš Tailando ir pridūrė, – Svarbiausia gaminti iš širdies“.

Sriuba gali būti skaidri arba balinta su kokoso pienu. Pastaroji man skanesnė.

Kuris Tom Yam receptas yra tikriausias, turbūt nežino nė vienas tailandietis. Aš anksčiau žinojau receptą, kuomet dalis ingredientų iš pradžių pakepinama, o po to užpilama sultiniu ir kokoso pienu. Dabar, filmuojant LRT televizijos laidą „Pasaulio puodai“ Tailande, sužinojau naują receptą. Gamybos būdas yra itin paprastas ir greitesnis. Visų produktų galima gauti Lietuvoje – patarčiau internete pasitikslinti prekyvietes, jei ko nors nėra parduotuvėje šalia jūsų.

3-4 valgytojams reikės:

  • 500 g kokosų pieno;
  • 1-2 stiklinių vandens;
  • 6-8 tigrinių krevečių;
  • 4 supjaustytų eringi grybų (tinka ir kitokie greitai išverdantys grybai);
  • 2-3 šaukštų nulupto ir supjaustyto griežinėliais galangalo arba imbiero;
  • 1 šaukštas smulkiai supjaustytos citrinžolės;
  • 1 galvutės smulkiai supjaustyto svogūno;
  • 4-6 kafiro lapelių (Lietuvoje parduodami džiovinti. Pakeisti galima šaukšteliu smulkintos žaliosios citrinos žievės);
  • 6-8 per pusę perpjautų vyšninių pomidorų;
  • 1-2 šaukštų fermentuoto žuvies padažo;
  • 1 šaukšto čili pastos (arba pagal skonį);
  • 1 smulkinto čili pipiro su sėklytėmis;
  • 1-2 šaukštų smulkintos petražolės arba kalendros;
  • 1 šaukšto rudojo cukraus;
  • 1 žaliosios citrinos sulčių.

Produktus surašiau susmulkintus ir supjaustytus, paruoštus dėti į puodą, nes taip virti šią sriubą greičiau ir patogiau. Svarbiausia pats gamybos būdas, o proporcijas, skonį ir aštrumą galima koreguoti pagal savo pomėgius.

TV laidos „Pasaulio puodai“ stop kadras/Sriubos ingredientai
TV laidos „Pasaulio puodai“ stop kadras/Sriubos ingredientai

Gaminimas:

1. Įpilkitę į puodą stiklinę vandens ir užvirinkite. Kai tik užvirs – supilkite kokoso pieną ir vėl užvirinkite.

2. Sudėkite krevetes ir grybus. Kai tik sriuba užvirs, dėkite galangalą arba imbierą, pomidorus, svogūnus, žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą, cukrų, čili pastą. Jei sriuba atrodo per tiršta, šiek tiek papildykite vandeniu.

3. Kai sriuba vėl užvirs, nukaiskite, sudėkite kafiro lapus arba tarkuotos žaliosios citrinos žievelę, petražoles arba kalendrą ir smulkintų čili pipirų pagal skonį. Išmaišykite.

4. Patiekite vieną arba su virtais ryžiais ir žaliosios citrinos griežinėliu įsispaudimui.

Autoriaus nuotr. /Tom Yam sriuba
Autoriaus nuotr. /Tom Yam sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius