-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių valgyti agurkus: padeda palaikyti sveiką svorį, normalų kraujospūdį

Įsivaizduokite stiklinę vandens, pripildytą agurko griežinėlių... Ar yra kas nors labiau gaivinančio? (Papildoma nauda, jei po to tuos griežinėlius užsidėsite ant akių vokų.) Tačiau kalbant apie agurkų valgymą – ar agurkas turi maistinės naudos? Ar agurko kramsnojimas prilygsta aisbergo salotų „naikinimui“?
Agurkai
Agurkai / 123RF.com nuotr.

Gera naujiena agurkų mėgėjams: „Kaip ir bet kokia daržovė, agurkai yra naudingi sveikatai, ir nors ta nauda nėra taip gerai žinoma, kaip lapinių kopūstų, nereiškia, kad jos nėra“, – womenshealthmag.com sako registruota dietologė Jessica Perez.

Štai agurkų nauda, apie kurią tikriausiai nieko negirdėjote.

1. Agurkai yra labai maistingi

Vienoje stiklinėje agurkų yra:

  • Kalorijų: 16 kcal
  • Baltymų: 1 g
  • Riebalų: 0 g (iš kurių sočiųjų – 0 g)
  • Ląstelienos: 1 g
  • Angliavandenių: 4 g
  • Cukraus: 2 g
  • Natrio: 2 mg

Be to, kad agurkuose mažai kalorijų, juose yra gausybė svarbių maistinių medžiagų:

  • Vitamino C: 14 procentų RPN (RPN – rekomenduojama paros norma)
  • Vitamino K: 62 procentai RPN
  • Magnio: 10 procentų RPN
  • Kalio: 13 procentų RPN
  • Mangano: 12 procentų RPN

2. Juose yra antioksidantų ir mikroelementų

Mokslininkai sunkiai dirbo, norėdami sugriauti mitą, kad agurkai tėra salotų užpildas. Pasak žurnalo „Journal of Aging Research and Clinical Practice“, agurkuose yra polifenolių grupė, vadinama liganais, kurie gali padėti gydyti su estrogenu susijusias vėžio rūšis.

J.Perez sako, kad agurkuose taip pat yra kitų antioksidantų, tokių kaip beta karotenas ir flavonoidai, padedančių kovoti su uždegimu ir apsaugoti ląsteles nuo chroniškų ligų.

3. Agurkai gali padėti išlaikyti normalų kraujo spaudimą

Aukštas kraujospūdis, arba hipertenzija, gali sukelti aneurizmų, insulto, ar blogesnių būklių išsivystymo riziką. Kadangi agurkuose daug elektrolito kalio, jis gali sumažinti natrio sukeliamą vandens sulaikymą, o dėl to sumažinti kraujo spaudimą, praneša „American Heart Association“.

Tačiau, žinoma, vien agurkai nepašalins žalos, kurią sukėlė visas pakelis traškučių, tad jei turite aukštą kraujo spaudimą, stenkitės mažinti žalingus įpročius (rūkymas, sėdimas gyvenimo būdas, didelio sočiųjų riebalų kiekio bei cholesterolio vartojimas) bei nepamirškite valgyti agurkų.

„Scanpix“ nuotr./Matuojamas kraujo spaudimas
„Scanpix“ nuotr./Matuojamas kraujo spaudimas

4. Jie gali palaikyti gerą virškinimą

Praktiškai visos agurkuose esančios kalorijos (ir taip, jų ten ne tiek jau ir daug) yra iš ląstelienos. Pasak J.Perez, ląsteliena padeda pagerinti žarnyno sveikatą ir sureguliuoti tuštinimosi procesą, ląsteliena taip pat naudinga valdant kai kurias būkles, tokias kaip diabetas ir aukštas cholesterolio kiekis kraujyje, bei suteikia sotumo jausmą, todėl nepersivalgysite.

5. Agurkai drėkina kūną

Drėkinti kūną (gerti daug vandens) labai svarbu, norint, kad mikroelementai patektų į ląsteles, nebūtų vidurių užkietėjimo ir išeitų lauk bakterijos – ir tai tik keli pavyzdžiai. J.Perez sako, kad agurkų vartojimas gali padėti suvartoti rekomenduojamą skysčių kiekį (8 stiklinės vandens per dieną).

Vandens kiekis, gaunamas iš agurkų, priklauso nuo agurkų porcijos dydžio, bet kadangi agurkų sudėtyje yra 95 procentai vandens, galite būti tikri, kad stiklinė agurkų stipriai prisidės prie kasdienio vandens suvartojimo, praneša Bonnie Taub-Dix, registruota dietologė, „BetterThanDieting.com“ ir „Read It Before You Eat It“ kūrėja.

6. Jie naudingi žarnynui

Kaip jau minėjome, agurkuose gausu ląstelienos, o ji palaiko sveiką žarnyną. Tačiau kai valgote juos marinuotus, agurkai yra tiesiog nepakartojami. Marinuotuose agurkuose, be agurkų, yra marinavimui skirti prieskoniai, druska ir actas.

„Fermentacijos procesas paverčia agurkus puikiu kuru jūsų žarnynui“, – sako B.Taub-Dix. „Gerųjų bakterijų“ kiekio žarnyne padidinimas siejamas su tokia nauda, kaip geresnė imuninė sistema ir funkcionalus tuštinimasis.

Vida Press nuotr./Marinuoti agurkai
Vida Press nuotr./Marinuoti agurkai

7. Jie gali padėti palaikyti sveiką svorį

Nė vienas maistas ar pratimas pats savaime nėra atsakingas už svorio metimą ar jo palaikymą, tačiau agurkai yra tikrai puikus priedas prie sveiko gyvenimo būdo, kuriame gausu sveiko maisto, nesmulkintų grūdų, sveikųjų riebalų, bei liesųjų baltymų.

„Jie gali padėti mesti svorį ta prasme, kad padeda greičiau pasisotinti, mažiau tikėtina, kad vartosite nesveiką maistą, kadangi agurkai yra labai sotūs“, – sako J.Perez.

Agurkuose daug vandens, ir skrandyje jie išsipučia, o todėl sumažėja potraukis saldiems užkandžiams.

8. Agurkai gali padėti reguliuoti diabetą

Panašiai, kaip ir su sveiko svorio palaikymu, agurkai gali padėti suvaldyti diabetą. J.Perez pažymi, kad taip yra todėl, kad juose daug vandens, ir skrandyje jie išsipučia, o todėl sumažėja potraukis saldiems užkandžiams, o tai puikus būdas reguliuoti insulino kiekį kraujyje.

9. Jie gali padėti sustiprinti kaulus

Kalcis nėra vienintelė medžiaga, palaikanti kaulus stiprius – dažniau vartokite ir daug vitamino K turinčius agurkus. „PLos Medicine“ žurnalo tyrimas parodė, kad menopauzę patyrusios moterys, du metus kasdien vartojusios po 5 miligramus vitamino K, patyrė 50 procentų mažiau kaulų skilimų nei kontrolinė grupė. Tačiau, kadangi vitaminas K padeda kraujui krešėti, prieš pradėdami vartoti daugiau agurkų, jei vartojate kraują skystinančius vaistus, pasitarkite su savo gydytoju.

10. Gaminant maistą agurkai yra labai universalūs

Agurkų skonis yra neutralus, todėl jie puikiai tinka gaminant daugybę patiekalų, ar užkandžių. Pasiruošę savo mitybą papildyti agurkais? Išbandykite šią šaltą agurkų sriubą:

Paruošimo laikas: 15 minučių

Reikės:

  • 2 ilgavaisių agurkų,
  • 1 stiklinės nesaldinto migdolų pieno,
  • 2 česnako skiltelių,
  • 4–5 šviežio baziliko lapų,
  • kelių svogūnų laiškų,
  • 1 saldaus obuolio,
  • ½ žaliųjų citrinų sulčių,
  • ½ valgomojo šaukšto rožinės Himalajų druskos,
  • šiek tiek vandens sriubai suskystinti.

Papuošimui:

  • kubeliais pjaustyto agurko,
  • kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos,
  • smulkintų migdolų riešutų.

Kaip gaminti:

  • Visus sriubos ingredientus sudėkite į plaktuvą ir smulkinkite, kol gausite vientisą tyrę (jeigu reikia pridėkite vandens arba migdolų pieno, kad sriuba būtų skystesnė).
  • Perpilkite į indą, uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą 1–2 valandoms, kad sriuba atvėstų.
  • Kai sriuba atvės, patiekite sriubą, papuoštą agurkais, raudonąja paprika ir migdolais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius