-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai pusryčiai – svarbiausias dienos maistas? Štai ką sako 4 dietologės

Pusryčiai išties prieštaringas dalykas – vieni mitybos specialistai sako rinktis angliavandenius, kiti – baltymus, treti siūlo išgerti trintą kokteilį. Tačiau bene dažniausiai girdime tiesą, kad pusryčiai yra pats svarbiausias dienos maistas ir jų praleisti nevalia.
Pusryčiai
Pusryčiai / Fotolia nuotr.

Ką turime apie tai žinoti? Dar 1992-aisiais metais atliktas tyrimas atskleidė, jog valgydami pusryčius mes sumažiname impulsyvų užkandžiavimą, ir tai gali tapti puikia svorio metimo dalimi, rašoma popsugar.co.uk.

Na, o 2003-iųjų metų tyrimas, publikuotas American Journal of Epidemiology, atskleidė, jog praleisti pusryčiai siejami su didėjančiu nutukimo paplitimu.

Tačiau yra žmonių, kurie praktikuoja dabar labai populiarų protarpinį badavimą, todėl dažnai pusryčių nevalgo visai. Štai vaikams pusryčiai būtini, kad jie neperalktų iki pietų.

Tačiau ką daryti, jeigu jūs prabundate ir jaučiate, kad visiškai nenorite valgyti? Savo nuomone pasidalino keturi dietologai.

Pusryčių nauda sveikatai

„Kiekvienas maistas yra svarbus, tačiau pusryčiai suteikia energijos visai dienai, kaip kad gliukozė – smegenims“, – sako sporto dietologė Cindy Dallow. Be to, valgis atsibudus dar ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, aiškina dietologė Elora Bazanele. Ji priduria, kad valgydami pusryčius mes vėliau išvengsime persivalgymo kitu maitinimosi metu (per pietus ir vakarienę), taip pat gausime reikiamas maistines medžiagas, kurios reikalingos mūsų kūnui.

Čia reiktų pakalbėti ir apie tai, ką renkamės pusryčiams, kadangi bandelės ar spurgos tikrai nepadės numesti svorio ar jaustis puikiai.

Dietologė Lauren Harris-Pincus siūlo pusryčiams rinktis 20 g baltymų, kurie užtikrintų raumenų augimą ir atsistatymą. Ji priduria, kad tai padės išlaikyti sotumo jausmą iki kito valgymo, tai pat suaktyvins medžiagų apykaitą.

Kas nutinka, kai jūs atsisakote pusryčių

Kai kurie žmonės nenori valgyti pusryčių ar praktikuoja protarpinį badavimą. „Kartais praleidus pusryčius tikrai nieko baisaus nenutiks, sako Cindy Dallow, – tačiau nuolatinis pusryčių praleidimas siejamas su didesne persivalgymo rizika per kitus maitinimusis, energijos trūkumu, cukraus kiekio kraujyje sumažėjimu, galvos svaigimu, silpnumu.“

Ji sako, kad yra priežastis, kodėl ryte mes nenorime valgyti – tai susiję su tuo, kad vakare mes suvartojame per daug maisto arba užkandžiaujame naktį. Sporto dietologės teigimu, net praktikuojantys protarpinį badavimą gali „paslinkti savo grafiką“ taip, kad ryte gautų daugiau kilokalorijų.

Fotolia nuotr./Pusryčiams nepamirškite daržovių!
Fotolia nuotr./Pusryčiams nepamirškite daržovių!

Galutinis verdiktas

Nors pusryčiai vadinami svarbiausiu dienos maistu, griežto verdikto nėra. Kaip tikina dietologė Laura Ligos, jeigu jaučiate, kad pusryčiai jums būtini ir padeda pradėti dieną – būtinai juos valgykite. Jeigu atsibudę ryte dar nenorite valgyti, palaukite, kol ateis alkio jausmas. Jokiu būdu nereikėtų savęs versti valgyti per prievartą.

Pusryčiai nepagerina svorio metimo rezultatų. Tai daugiau susiję su individualiais žmogaus mitybos poreikiais.

Tyrimas, publikuotas American Journal of Clinical Nutrition, atskleidė, kad žmonėms, kurie valgė pusryčius ar juos praleisdavo ir norėjo numesti svorio, „pastebimo efekto svorio atžvilgiu“ nebuvo. Na, 2016-aisiais Mitybos ir dietologijos akademija paskelbė, jog pusryčiai nepagerina svorio metimo rezultatų ir kad tai daugiau susiję su individualiais žmogaus mitybos poreikiais.

Ir nors vaikams, ir paaugliams reikia valgyti pusryčius dėl bendros ir smegenų sveikatos, suaugusieji neprivalo valgyti pusryčių, jeigu jų nenori. Tiesa, yra išimčių – kai kurie, turintys tam tikrų sveikatos sutrikimų, vartojantys tam tikrus vaistus, privalo valgyti pusryčius, kad pasirūpintų gera savijauta, pavyzdžiui, diabetikai.

Todėl patarimas paprastas – reikėtų pasikalbėti su specialistu, gydytoju, dietologu, kuris suras jums geriausiai tinkantį variantą. Svarbiausia įsiklausyti į savo poreikius, alkio jausmą ir būtent tai padės atrasti, kas jums tiks labiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius