-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jogurtas, kefyras ir rūgpienis: ar jie vienodai naudingi mūsų organizmui?

Ar kada susimąstėte, kodėl būtent jogurtą, o ne kefyrą ar rūgpienį, dietologai rekomenduoja rinktis pusryčiams? Tačiau rūgpienio nauda yra tokia pati. „Kefyro populiarumas akivaizdžiai auga“, – teigia švedų dietologė Sofija Antonson.
Kefyras
Kefyras / 123RF.com nuotr.

Šiandien žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, gerai žino, koks puikus pasirinkimas pusryčiams yra jogurtas. Į daugumos receptų, skirtų besilaikantiems dietos, sudėtį dažnai įeina švediškas, graikiškas, turkiškas ar rusiškas jogurtas.

Renkantis jogurtą svarbu žinoti, kad jis turi būti natūralus, be jokių papildomų saldiklių ar skonio priedų, tokių kaip vaisiai ar vanilė, kurių gausu prekybos centrų lentynose esančiuose pieno produktuose. Nereikėtų baimintis ir to, jei natūralūs jogurtai yra šiek tiek riebesni. Netgi priešingai, iki 10% riebumo produktai gali būti naudingesni mūsų organizmui nei liesi.

Ir vis dėlto, kas gi atsitiko kefyrui ir rūgpieniui? Ar jie nepakankamai vertingi, kad atsirastų ant dietologų rekomenduojamo pusryčių stalo nepaisant to, kad gali būti vartojami lygiai taip pat, kaip ir jogurtas?

Be abejonės, tiek rūgpienis, tiek kefyras yra sveiki pasirinkimai, tačiau tik tol, kol rinksimės natūralius, nesaldintus produktus.

„Kefyras yra netgi GERESNIS pasirinkimas negu jogurtas, – aiškina švedų dietologė Sofija Antonson. – Skirtumas tarp šių trijų produktų yra tas, kad visi jie pagaminti su skirtingomis bakterijų kultūromis. Esmė ta, kad daugiau mokslinių tyrimų yra apie bakterijas, kurių yra jogurte.

Tačiau kefyro populiarumas didėja, nes jis yra netgi sveikesnis, turintis daugiau pieno rūgšties bakterijų, ypač laktobakterijų, nei įprastas jogurtas ar rūgpienis.

Pagal naudingumą pirmoje vietoje yra kefyras, po jo iškart eina jogurtas, na, ir trečioje vietoje dėl šiek tiek mažesnės gerųjų bakterijų sankaupos kiekio yra rūgpienis. Taip pat svarbu tai, kokią rūšį pasirinksite, nes būna geresnės sudėties produktų. Pasikartosiu, jog teisingiausias pasirinkimas – nesaldinti produktai, turintys daugiau pridėtinių gerųjų bakterijų.

123RF.com nuotr./Ekologiškas rūgpienis su bulvėmis
123RF.com nuotr./Ekologiškas rūgpienis su bulvėmis

Gerosios bakterijos reguliuoja žarnyno floros pusiausvyrą, o tai savo ruožtu lemia daug kitų gerų dalykų mūsų organizme. Gerai veikiantis skrandis stiprina imuninę sistemą, mažėja skrandžio uždegimų tikimybė, geriau skaidomas maistas ir geriau įsisavinamos maistinės medžiagos.“

S.Antonson pabrėžia, jog nėra reikalo kažkurio produkto atsisakyti. Pasak dietologės, naudinga maišyti skirtingas gerųjų bakterijų rūšis ir vartoti tiek jogurtą, tiek kefyrą, tiek rūgpienį.

Tekstą iš švedų kalbos vertė Viktorija Žarikova

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius