-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitai apie aliejus: mitybos specialistė išvardijo klaidas, kurias darome juos rinkdamiesi

Daug metų stigmatizuoti, riebalai šiandien jau nelaikomi blogiu. Pripažįstama, kad organizmui, kaip ir kitos medžiagos, jie reikalingi ir naudingi. Tačiau ne visi. Mitybos specialistė Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė pasakoja, kaip pasirinkti aliejus ir kodėl mums atrodantys sveiki egzotiški aliejai nėra tokie naudingi, kaip manome.
Aliejus
Aliejus / 123RF.com nuotr.

Kokių aliejų nenaudoti maistui gaminti

Turbūt visi žinome, kad yra trys pagrindinės riebalų rūšys: sotieji, mononesotieji ir polinesotieji riebalai. Sotieji riebalai kambario temperatūroje sukietėja – pavyzdžiui, sviestas, kokoso aliejus, taukai, lydytas sviestasgi. Prie mononesočiųjų priskiriamas alyvuogių aliejus, o prie polinesočiųjų – riebalų rūgštys omega-3 ir omega-6.

Gana ilgai riebalai buvo priskiriami prie nesveikų produktų. Šiandien jau kartais linkstama į kitą kraštutinumą ir jų pilama į kavą ar arbatą, ko taip pat daryti nereikėtų. Tačiau dažniausiai pasitaikanti klaida, pasak pašnekovės, – įsitikinimas, kad visi augaliniai sėklų ir riešutų aliejai yra sveiki.

„Šie aliejai išpopuliarėjo XX a. pradžioje Amerikoje. Jie buvo pristatyti kaip naujausias riebalas, iki tol žmonės jų nevartodavo. Augalinių sėklų aliejų įtraukimas į racioną, jų populiarinimas susijęs su tuo, kad buvo patariama vengti sočiųjų riebalų, kurie siejami su širdies ligomis. Lietuvoje iš šių aliejų yra populiariausi rapsų ir saulėgrąžų. Pagal jų pasiūlą parduotuvėse akivaizdu, kad jie plačiai vartojami, ypač maistui gaminti, kepti.

Asmeninio albumo nuotr./Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė
Asmeninio albumo nuotr./Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė

Tačiau šiuos aliejus iš esmės sudaro riebalų rūgštis omega-6, su kuria susijusios net kelios problemos. Pirmiausia ji labai jautri deguoniui ir karščiui. Jeigu aliejus iš sėklų spaudžiamas ne šaltuoju būdu, yra naudojamas karštis ar net chemikalai, todėl jis pažeidžiamas, o pažeisti aliejai kenkia mūsų organizmui. Lygiai taip pat jiems kenkia aukšta temperatūra maisto gaminimo metu.

Rapsų ir saulėgrąžų aliejai lygiai taip pat jautrūs, kaip ir žuvų taukai ar linų sėmenų aliejus, tik pastarieji yra omega-3 šaltinis. Dėl jautrumo šilumai ir šviesai žuvų taukus ir linų sėmenų aliejų mes laikome šaldytuve, saugome nuo karščio, o tokio paties jautrumo rapsų ir saulėgrąžų aliejus naudojame maistui gaminti“, – pasakojo E.Stripeikaitė-Jakučionė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius