-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai išnagrinėjo 5 populiarias greitąsias dietas: neprisidarykite žalos

Kiekvienais metais kelios dietos tampa populiarios. Anksčiau pačios populiariausios buvo mityba pagal kraujo grupę, ketogeninė dieta, Pioppi dieta bei mityba be glitimo. Jos nutiesė kelią mono dietai, detoksikacijai aktyvinta anglimi, Noom dietai, apribotai mitybai bei Greitajai 800 (Fast 800) dietai.
Antsvoris
Antsvoris / 123RF.com nuotr.

Tad kas tai per dietos ir ar jos yra moksliškai pagrįstos, domėjosi sciencealert.com.

1. Mono dieta

Mono dietos pagrindas – mitybos ribojimas viena maisto grupe, pavyzdžiui, mėsa arba vaisiais, arba vienu konkrečiu maisto produktu, pavyzdžiui, bulvėmis arba vištiena. Ir taip kasdien.

Mono dieta neturi jokio mokslinio pagrindo, ir ji nebuvo moksliškai ištirta. Ši dieta tikrai tėra mados klyksmas, ir jos nereikėtų laikytis. Ši dieta sukelia svorio kritimą dėl to, kad maisto vartojimas yra labai ribotas (tas pats maistas visą dieną), todėl toks maistas jums atsibosta, o dėl to suvartojate mažiau kalorijų.

Toks maistas jums atsibosta, o dėl to suvartojate mažiau kalorijų.

Jei pagrindinio valgymo metu suvalgytumėte tris obuolius ir dar tris obuolius užkandžių tarp valgymų metu, per visą dieną iš tų 12 obuolių gautumėte apie 950 kalorijų.

Maistingumo atžvilgiu mono dieta yra neadekvati. Nuo kiekvienos dienos priklausys, kokių maistinių medžiagų tą dieną jums trūks, tačiau ilgai laikantis šios dietos, gali išsivystyti vitaminų ir mineralų deficitas.

2. Detoksikacija anglimi

Ši dieta žada svorio praradimą žmogaus „detoksikavimo“ sąskaita. Dietos pagrindas – arbatų ir sulčių, turinčių anglies, vartojimas.

Ši dieta tikrai nėra rekomenduojama.

Medicinos profesionalai aktyvintą anglį naudoja apsinuodijusių bei tam tikrų vaistų padauginusių pacientų gydymui. Anglis gali susijungti su tam tikrais junginiais ir pašalinti juos iš organizmo.

Fotolia nuotr./Aktyvinta anglis.
Fotolia nuotr./Aktyvinta anglis.

Nėra jokių mokslinių įrodymų, pagrindžiančių anglies naudą svorio metimui.

Į šią dietą taip pat įeina badavimas bei mitybos apribojimai, todėl svoris gali kristi dėl per mažo suvartojamų kalorijų kiekio.

Anglis nėra selektyvinė. Ji gali susijungti tiek su vaistais bei maistinėmis medžiagomis, tiek su toksiškais junginiais, todėl yra tikimybė, kad anglis išprovokuos kažkurių maistinių medžiagų deficitą, ir/arba sumažins kai kurių vaistų poveikį.

Šalutinis anglies poveikis gali būti pykinimas ir vidurių užkietėjimas.

3. Noom dieta

Iš tikrųjų, Noom dieta nėra dieta. Tai išmaniojo telefono programėlė, susitelkianti į elgesio keitimo technikas, padedančias sumažinti svorį. Ši programėlė leidžia vartotojams stebėti savo fizinį aktyvumą bei mitybos įpročius, suteikia palaikymą bei grįžtamąjį ryšį.

Noom dieta nesuteikia mitybos plano, tačiau leidžia vartotojams programėlėje žymėti, ką, kada ir kiek valgė bei gėrė. Tada, naudodama šviesoforo sistemą (žalia, geltona, raudona) pažymi, kiek sveikas suvartotas maistas ar gėrimas yra.

Fotolia nuotr./Mergina valgydama naršo telefone.
Fotolia nuotr./Mergina valgydama naršo telefone.

Vienas Noom privalumas – programėlė iš mitybos nepašalina nė vieno produkto ar maisto grupės ir skatina gyvenimo būdo pokyčius, padėsiančius atsikratyti svorio.

Minusas – nemokama ši programėlė yra tik trumpą bandomąjį laikotarpį, o po to, keturis mėnesius, narystė kainuoja 50 dolerių per mėnesį. O papildomos paslaugos taip pat kainuoja papildomai. Tad pasvarstykite, ar šis būdas tinka jūsų biudžetui.

Vienas tyrimas tyrė programėlės efektyvumą. Iš 35 921 Noom programėlės vartotojo, naudojusio programėlę daugiau kaip 18 mėnesių, beveik 78 procentams pavyko atsikratyti svorio. Iš jų, beveik 23 procentai atsikratė net 10 procentų kūno masės.

Nors duomenys tėra stebimojo pobūdžio ir nelygina Noom vartotojų su kontroline grupe, rezultatai yra daug žadantys.

Kitose suaugusiųjų, turinčių susirgimo antrojo tipo diabetu riziką, svorio metimo intervencijose mokslininkai pamatė, kad atsikračius 5–10 procentų kūno masės svorio ir kasdien būnant aktyviam bent 30 minučių, rizika susirgti antrojo tipo diabetu sumažėja daugiau kaip 50 procentų.

4. Laiku ribojama mityba

Laiku ribojamas valgymas yra protarpinio badavimo rūšis; čia ribojamas paros metas, kuriuo „galima“ valgyti. Paprastai tai reiškia valgymą 4–10 valandų laiko tarpe.

Nors energijos ribojimas šiuo laikotarpiu nėra specifiškai rekomenduojamas, taip atsitinka natūraliai, kadangi valgymui turite mažiau laiko.

Kaip rodo naujas tyrimas, skirtumas tarp laiku ribojamos mitybos, lyginant su kitomis protarpinio badavimo strategijomis, yra tas, kad 16 valandų badavimas inicijuoja metabolinę naudą, palyginti su įprastu 12 valandų trunkančiu naktiniu nevalgymu.

Mokslininkai praneša, kad valgymas tam tikrame laiko lange turi daug žadančios naudos kūno riebalų masei, insulino jautrumui ir cholesterolio kiekiui kraujyje, nors kai kurie tyrimai parodė naudą svoriui, tačiau ne riebalų masei, cholesterolio kiekiui kraujyje ar antro tipo diabeto rizikos rodikliams.

Reikia atlikti daugiau tyrimų, norint sužinoti, ar laiku ribojamos mitybos nauda sveikatai pastebima dėl įprastų 16 val. badavimo laikotarpių, ar tiesiog dėl to, kad valgant (trumpu) leidžiamu laikotarpiu suvartojame mažiau kalorijų.

16 valandų badavimas inicijuoja metabolinę naudą.

Jei ši strategija padeda jums pradėti sveiką gyvenimo būdą ir jūsų gydytojas duoda žalią šviesą – išbandykite. Teks prisitaikyti prie nuolatinių pokyčių savo gyvenimo būde, kad ilgainiui jūsų valgymo bei aktyvumo įpročiai patobulėtų.

5. Greitoji 800 dieta (Fast 800)

Ši Michaelio Mosley sukurtia dieta pradinėje fazėje skatina per dieną suvartoti vos 800 kalorijų.

Dieta trunka 8 savaites ir turėtų padėti greitai atsikratyti svorio bei pagerinti cukraus kiekį kraujyje. Galima nusipirkti knygą arba už 175 dolerius įsigyti 12 savaičių internetinę programą, į kurią, kaip teigiama, įeina asmeninis įvertinimas, receptai, fiziniai ir sąmoningumo pratimai, įrankiai, prieiga prie ekspertų, internetinė bendruomenė, informacija, skirta jūsų gydytojui, ir patarimai ilgalaikiam sveikam gyvenimui.

Du nauji tyrimai pateikia įrodymų. Jų metu šeimos gydytojai nutukusiems ir/arba sergantiems antrojo tipo diabetu pacientams skirdavo 800 kalorijų per dieną dietą, kurios metu buvo naudojami suformuoti maisto pakaitalai. Po šios pradinės fazės į mitybą buvo palaipsniui grąžinamas maistas. Dalyviai taip pat gavo struktūrizuotą palaikymą, kad galėtų išlaikyti naująjį svorį.

Abu tyrimai intervenciją lygino su kontroline grupe, kurios dalyviai sulaukė arba įprastos slaugos, arba gavo gydymą.

Mokslininkai pamatė, kad 800 kalorijų dietos grupės atsikratė daugiausiai svorio, ir antrojo tipo diabetu sergančių suaugusiųjų pasiekė remisijos daugiau nei kontrolinėje grupėje.

To ir galima tikėtis, atsižvelgiant į tai, kad intervencija buvo labai intensyvi, ir jos metu per dieną buvo suvartojama labai mažai kalorijų.

Tačiau dėl mažo suvartojamų kalorijų kiekio šios dietos gali būti sunku laikytis. Taip pat sudėtinga gauti visų reikiamų maistinių medžiagų, todėl būtina griežtai laikytis protokolų ir gerti visus rekomenduojamus papildus.

Ši dieta netinka žmonėms, praeityje turėjusiems valgymo sutrikimų ar medicininių būklių, tokių kaip kepenų liga. Tad jei svarstote jos laikytis, pasitarkite su savo šeimos gydytoju.

Kalbant apie svorio metimą, nėra jokių magiškų triukų, garantuojančių sėkmę. Pasitikrinkite sveikatą pas šeimos gydytoją, susitelkite į gyvenimo būdo pokyčius, o jei reikia palaikymo, paprašykite siuntimo pas akredituotą dietologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius