Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 16

6 kūdikio kambario dekoravimo klaidos, kurių turėtumėte vengti

Namų ruošimas naujagimiui – daug rimčiau už spalvos parinkimą ir kūdikio kambario dažymą (tačiau tai gera vieta pradėti).
Miegantis kūdikis
Miegantis kūdikis / 123RF.com nuotr.

Tiesa ta, kad kiekvienas jūsų priimamas sprendimas kloja pamatus vaikelio gyvenimui ir sveikatai, todėl protinga investuoti šiek tiek energijos ir sukurti mažytį rojų, kuris ne tik estetiškai malonus, tačiau ir patikimas bei saugus jūsų mažyliui.

Jillian Pritchard Cooke, „Wellness Within Your Walls“ įkūrėjai tai reiškia interjerą be jokių chemikalų ar toksinų, kurie galėtų pakenkti vaikelio gebėjimui klestėti, rašoma housebeautiful.com.

„Geriausia, ką galite padaryti, kaip vartotojas, tai uždavinėti teisingus klausimus, reikalauti gamintojų skaidrum, ir ignoruoti prekės ženklą, jei šis neatitinka jūsų šeimos sveikatos kriterijų“, – sako moteris.

Gera naujiena ta, kad kiekviena smulkmena svarbi. Net toks paprastas dalykas, kaip avalynės nusiavimas prieš įeinant į namus, gali padėti sumažinti kenksmingų pesticidų, žiedadulkių, grybelio ir bakterijų kiekį jūsų vaiko aplinkoje; gyvūnų pleiskanų vengimas taip pat gali pagerinti oro kokybę.

J.P.Cooke pasidalina 6 patarimais apie tai, ko vengti, kuriant saugų kambarį naujagimiui.

Renkatės netinkamą grindų dangą

Gali pasirodyti akivaizdu, kad standartinė kiliminė danga nuo sienos iki sienos yra tinkamas pasirinkimas, kadangi tai tarsi mažylio kokonas. Turėtumėte geriau atlikti namų darbus. Yra daugybė literatūros apie neigiamą sintetinės kiliminės dangos poveikį.

„Kilimuose gali būti pačių baisiausių toksiškų chemikalų, įskaitant, formaldehidą, acetaldehidą, benzolą, tolueną, perchloretileną ir PFOA“, – sako J.P.Cooke ir pažymi, kad potencialus šalutinis poveikis gali būti akių, nosies ir gerklės sudirgimas ir sumažėjęs raudonųjų kraujo kūnelių kiekis, o tai gali sukelti anemiją ir kompromituoti kaulų čiulpus; tai taip pat yra sąsaja su leukemija.

TAIP PAT SKAITYKITE: 30 metų tyrimams skyręs prof. M.Greavesas: radau atsakymą, kodėl vaikai suserga leukemija

Taip pat venkite kietmedžio grindų, kurios suklijuotos ar nulakuotos toksinių medžiagų turinčiomis priemonėmis – jos taip pat gali neigiamai paveikti naujagimio sveikatą. Moteris rekomenduoja pirkti apdailos priemones be lakių organinių junginių arba rinktis šimtaprocenčius vilnonius arba neapdorotus kilimus.

Stumdote dulkes – ir dar blogiau

Sudėtinga išlaikyti namus be dulkių, kai ventiliacijos sistema į vidų pučia nešvarumus. Prieš parvežant naujagimį namo, J.P.Cooke rekomenduoja užtikrinti, kad jūsų šildymo, ventiliacijos ir vėsinimo sistemos veikia tinkamai, bei padaryti giluminį šių sistemų bei ventiliacinių angų valymą.

Jei norite išvengti didelių išlaidų samdydami profesionalą ir nusprendėte padaryti tai patys, nuimkite groteles ir susiurbkite viską, nuo dulkių iki gyvūnų šerių, tada nuvalykite švaria, drėgna mikropluošto šluoste (chemikalų neturintis namų ploviklis gali padėti atsikratyti dėmių).

Nepamirškite pakeisti ventiliacinių angų filtrų, kitaip jūsų darbas nueis perniek; ir pasvarstykite apie oro eksperto įtraukimą į namų priežiūros komandą.

Jei gyvenate senesniame pastate, pelėsio išnaikinimas gerokai prieš atvežant į namus naujagimį turėtų būti prioritetas. Pirmiausia apgalvokite, kokia yra procedūros eiga, kadangi pelėsio naikinimui naudojami chemikalai gali būti kenksmingi.

Naudojate per daug kvapų

Dauguma oro gaiviklių, randamų prekybos centruose, daro daugiau žalos, nei naudos – daugumoje yra tolueno, kuris pažeidžia nervus, – todėl neturėtumėte jų naudoti kūdikio kambaryje. Tas pats galioja kvepiančioms žvakėms, kurios, kaip parodė nauji tyrimai, gali skleisti kancerogenus, kurie koncentruojasi deginami uždarose patalpose.

123RF.com nuotr./Katė ir kūdikis
123RF.com nuotr./Katė ir kūdikis

Jei norite, kad jūsų vaiko erdvė kvepėtų, išbandykite augalus, tokius, kaip levanda, kurie sugeria formaldehido perteklių ir natūraliai kvėpina kambarį. Ir kai tik galite, naudokite netoksiškas valymo priemones, neskleidžiančias kenksmingų garų.

Kambarį dekoruojate per vėlai

Dauguma žmonių pradeda dažyti ir įrenginėti kūdikio kambarį savaitę ar dvi prieš namuose pasirodant kūdikiui, tačiau, pasak J.P.Cooke, ruoštis turite pradėti gerokai anksčiau.

Nauji dažai ir baldai gali keletą savaičių skleisti garus. Alternatyviai, rinkitės dažus ir gruntą be lakių organinių junginių ir leiskite naujiems baldams pastovėti garaže ar sandėliuke ir „nugaruoti“, prieš nešant juos į naujagimio erdvę.

Nepasirūpinate tinkama miego įranga

Naujagimiai miega 12–14 valandų per dieną, todėl kūdikio lovytė yra svarbiausias kūdikio kambario elementas. „Natūralios, netoksiškos medžiagos, čiužiniai ir patalai padeda palaikyti jūsų naujagimio saugumą, – sako J.P.Cooke. – Čiužiniai, kuriuose yra organiškos medvilnės medžiagos ir kamšalo, bei kuriuose nėra latekso ar kitokių cheminių medžiagų, yra sveikesnis pasirinkimas.“

Moteris rekomenduoja patentuotus vandeniui ir ugniai atsparius čiužinius, kadangi jie atitinka visus standartus bei naudoja sertifikuotus organiškus komponentus, kurie atitinka pasaulinius organiškos tekstilės standartus (Global Organic Textile Standard (GOTS). Kai pasirinksite teisingą čiužinį bei lovos karkasą, svarbu išplauti visus audinius hipoalerginiais plovikliais.

Jei gyvenate senesniame pastate, pelėsio išnaikinimas gerokai prieš atvežant į namus naujagimį turėtų būti prioritetas.

Įstrigote tamsoje

„Natūralus apšvietimas teigiamai veikia visus žmones, ne tik naujagimius“, – sako J.P.Cooke. Natūrali šviesa suteikia ne tik vitamino D, kuris padeda kovoti su vėžiu, ji taip pat gali paveikti vaiko nuotaiką. Pasak J.P.Cooke, prastas apšvietimas slopina neurotransmiterius naujagimių smegenyse.

Taip pat pasvarstykite apie neutralias sienų bei lubų spalvas – jos gali padėti išvengti per didelės stimuliacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius