-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 09

Agronomas T.Gurskas atsako: kodėl medžius reikia balinti rudenį, o ne pavasarį?

Daugelis vis dar klysta manydami, kad medžius reikia balinti pavasarį. Kaip juokauja T.Gurskas, toks darbas naudos medžiams tikrai neduos. „Balinimas pavasarį – tik dėl grožio“, – aiškina specialistas.
Medžių balinimas
Medžių balinimas / 123RF.com nuotr.

Agronomas sako, kad tinkamiausias metas balinti medelius – nuo lapkričio pabaigos iki gruodžio vidurio. Kodėl šis laikas geriausias? Tam yra kelios priežastys.

„Verta žinoti, kad balinimo paskirtys yra dvi. Viena iš jų ta, kad saulė žiemą neįkaitintų kamieno ir jis nesutrūktų. Įtrūkus medžio kamienui gali įsimesti ligos, o pats medis net žūti. Kita balinimo paskirtis – apsauga nuo kenkėjų. Jeigu jie žiemoja žievėje, balindami galime užkirsti kelią jiems ir ligoms. Juolab kad balinimo mišinyje yra vario sulfato preparatų, kurie kovoja ne tik su kenkėjais, bet ir naikina grybinių ligų patogenus“, – aiškina T.Gurskas ir priduria, kad balinti medžius reikia tuomet, kai lauke vyrauja pliusinė temperatūra.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas

Balinti medžius užtenka vieną kartą per sezoną, jeigu mišinys paruoštas tinkamai. Pasak specialisto, kartais žmonės eksperimentuoja, tad nudažytus medelius po kelių kartų nuplauna lietus. Tokiu atveju balinimą reikėtų pakartoti. Balinti medžius patariama iki 1,2–1,5 m aukščio priklausomai nuo jų paties aukščio.

Kokius medžius reikia balinti?

Ar baliname tik vaismedžius? Agronomas sako, kad reikia balinti ne tik vaismedžius, bet ir dekoratyvinius medelius.

„Pastebiu, kad didelę žalą saulė padaro, pavyzdžiui, dekoratyviems klevams ir kitiems augalams. Jeigu jums nepatinka balinti medelių, galite rinktis kitus apsaugos nuo saulės būdus. Pavyzdžiui, jauniems medeliams reikalingas kuolas, kurį reikia kalti ties pirma–antra valanda – taip jis sudarys šešėlį. Jeigu auginate varpinius augalus (pavyzdžiui, miskantus), juos nukirtę – neišmeskite. Tokiais augalais galite aprišti medelio kamieną ir taip išvengti saulės žalos“, – aiškina specialistas.

Jis priduria, kad apsisaugoti nuo saulės tinka ir balta agroplėvelė, specialios plastikinės juostos, kitos apsaugos nuo saulės ir graužikų, kurios apgaubia kamieną ir yra pardavinėjamos specializuotose parduotuvėse.

„Labiausiai reikia saugoti jaunus medelius, nes jau brandūs medeliai turi kelis sluoksnius žievės, kuri yra kur kas atsparesnė saulei. Todėl dėmesį jauniems medeliams skirti būtina“, – sako T.Gurskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius