-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09

L.Liubertaitė apie pomidorų veisles: ką išmėgino ir kurios jai šįmet pasiteisino?

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė išmėgina naujas pomidorų veisles. Žinoma, neapleidžia ir jau išmėgintų, kurios jau ne kartą augintos ir ragautos.
Įvairių rūšių pomidorai
Įvairių rūšių pomidorai / Vida Press nuotr.

Tad kokios veislės nustebino, įkvėpė ir labiausiai palietė skonio receptorius?

VIDEO: Pomidorų apžvalga šiltnamyje + ragaujamos lietuviškas pomidorų veislės

Lina sako, kad pomidorai ‘Black cherry’ – tamsūs, itin sultingi. Krūmai labai aukšti, derlingi, o patys pomidorai pradeda raudonuoti anksti.

Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Black cherry’
Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Black cherry’

Šalia jų augo ir ‘Medovaja kaplia’ išsiskiriantys savo spalva, o savo formos primenantys kriaušes. Jie saldesni ir labai mylimi vaikų. Beje, šie pomidorai buvo sodinami kitu – neįprastu būdu – guldant. Rezultatas išties puikus!

Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Medovaja kaplia’
Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Medovaja kaplia’

Mėgstantiems saldumą tinklaraštininkė rekomenduoja išmėginti ‘Sungold F1’. Pasak Linos, jie patys saldžiausi jos auginti pomidorai ir vieninteliai hibridiniai auginti šiais metais. Pomidorai yra sultingi, traškūs ir tikrai bus auginami ateityje.

Žemaūgiai ‘Ola polka’ nedidukai, sultingi, ne itin saldūs, kaip Lina sako – tikro pomidorinio skonio. Šie ankstyvieji pomidorai tiks norintiems ankstyvo derliaus, be to, jie tinka auginti lauke. Įdomu ir tai, kad ta pati veislė auginama lauke ir šiltnamyje pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. „Sakoma, kad šita veislė auginta lauke dar skanesnė ir saldesnė nei auginta šiltnamyje“, – pastebi L.Liubertaitė.

Vienais iš įspūdingiausių pomidorų augintoja įvardija ‘Striped Cavern’. Vizualiai jie primena paprikas, o ir vidus – tuštokas.

Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Striped Cavern’.
Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Striped Cavern’.

Dėl savo išskirtinės išvaizdos (dryžuoti) ir tuščių ertmių ši veislė idealiai tinka farširavimui bei džiovinimui.

Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Striped Cavern’
Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Striped Cavern’

Dar vieni dryžuoti dailūs pomidorai – ‘Tigerella’. Jie tiks auginti tiems, kuriems prie širdies vidutinio dydžio pomidorai, be to, ši veislė itin derlinga. Tiesa, Lina sako, kad tai buvo vieni pirmųjų pomidorų, ant kurių pastebėjo rudosios dėmėtligės požymių. Ligą pavyko įveikti vienu purškimu ir derliaus ji visai nepalietė.

‘Costoluto fiorentino’ – itališkasis pomidoras! Augintoja pastebi, kad labiausiai šis pomidoras žavi ne savo skoniu, bet išskirtine forma, sodria spalva ir puikiai atrodytų salotose.

‘Sorento’ – labai dideli, mėsingi ir kvapnūs – užima tikrai garbingą vietą šiltnamyje. Be to, labai derlingi.

Žieminių pomidorų kategorija. Štai ‘Vesuvio Giallo’ puikiai išsilaiko iki pat žiemos! Lina sako, kad paskutiniuosius šios veislės pomidorus ji valgė per Naujuosius metus. Kita veislė ‘Pienolo del Vesuvio’ taip pat kantriai iškenčia žiemą, tik pasak, augintojos, kitais metais ji žada juos auginti lauke – šiltnamyje jie ne itin „laimingi“, ką išduoda susisukę lapai. Dar vienas žieminis gėris – vėlyvieji ‘Long Keeper’ ir ‘Ponderosa’.

Daugelis juokiasi iš pomidorų veislės ‘Kazanova’ dėl jų pailgos formos, tačiau Lina sako, kad auginti juos tikrai verta – skanūs, sultingi, derlingi. Be to, juos patogu pjaustyti į salotas ir konservuoti į stiklainius.

‘De barao’ – tai puikiai derantys pomidorai, kuriuos pasirinkę auginti niekada neapsiriksite dėl derliaus – jo visada bus. Be to, dėl savo dydžio tiks ir konservuoti, ir salotoms.

Geltonieji ‘Ananas’ – skanūs, mėsingi ir, svarbiausia, aromatingi.

‘Noire de crimée’ – tamsesni pomidorai, labai sultingi ir skanūs, tačiau šiais metais jų derlius buvo prastas. Visai kita situacija su ‘Homestead’ – milžiniški, dideli, skanūs ir labai derlingi.

Lina negaili pagyrimų ir ‘Red Pear’. Ji sako, kad jeigu reikėtų pasirinkti auginti vos keletą pomidorų veislių, tai ji būtinai rinktųsi šiuos – puikiai atrodo, yra skanūs ir labai kvepia.

Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Red Pear’
Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Red Pear’

‘San Marzano’ viena iš tų veislių, kuri puikiai tiks džiovinimui. Jeigu jums patinka tokios pailgos formos pomidorai, ši veislė – geras pasirinkimas.

123RF.com nuotr./Pomidorai ‘San Marzano’
123RF.com nuotr./Pomidorai ‘San Marzano’

„Na o dabar apie lietuviškus pomidorus. ‘Babos Genovaitės geltoni’ – derlinga ir graži veislė – kaip pavadinimas išduoda – geltoni. Rūgštoki, labai sultingi, aromatas nėra labai stiprus.

‘Midaus bačka’ – ne itin derlingi, bet atrodo gražiai, spalva – oranžinė, vidutinio sultingumo, mėsingi. Skonis švelnus, o odelė kiek storesnė.

‘Dotnuvos geltonieji’ taip pat nepribloškia derliumi“, – sako Lina. Bet kvapas gana ryškus, skonis ne itin išraiškingas, tačiau šiek tiek saldesnis nei kitos lietuviškos veislės.

Linos Liubertaitės nuotr./Lietuviškos pomidorų veislės
Linos Liubertaitės nuotr./Lietuviškos pomidorų veislės

Dar viena lietuviška veislė – ‘Kupriaus terba’. Pasak augintojos, ji pasiteisino 100 procentų. Dideli, puikaus skonio, išskirtinės formos ir labai derlingi.

‘Anupras’ – avietinės spalvos, skani, mėsinga veislė, primenanti ‘Jaučio širdį’, kuri tapusi tikra klasika. Tačiau šios dvi veislės yra skirtingos.

„Noriu ir jus paskatinti išmėginti ką nors naujo, išmėginti kitokias pomidorų veisles“, – sako Lina, patarianti į savo daržą ir šiltnamį įsileisti daugiau skonio ir spalvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius