Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 09

Lina Liubertaitė pataria: kaip apsaugoti augalus nuo šalnų?

Pavasaris vis dar nenuspėjamas – vieną dieną jis džiugina šiluma, o kitą žada sniegą, šlapdribą ir šalnas.
Šiltnamis.
Šiltnamis. / Fotolia nuotr.

Daugelis sodininkų ir daržininkų jau puoselėja savo sodus ir daržus, sėja, augina, persodina, todėl šalnos gali gerokai sumaišyti kortas ir pakenkti įdėtam darbui. Kaip galime padėti augalams ir kaip juos apsaugoti nuo šalnų?

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė sako, kad šalnos gali padaryti didelę žalą: „Jeigu bus minusinė temperatūra, stipriai nukentėti gali tik ką išdygę augalai, arba tie, kurie formuoja pumpurus. Ką daryti? Svarbiausia, suprasti, kaip eina šaltis ir šalna. Ankstyvas rytas yra pats pavojingiausias – tiksliau tariant 4-6 valanda ryto. Dar vėlai vakare šiluma laikosi, tačiau paryčiais mūsų augalai gali nukentėti labiausiai“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šalna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šalna

Taip pat Lina sako, kad jeigu augalus apšvietė rytinė saulė, tai „aštrus“ ir rizikingas periodas truks trumpai, ypač, jeigu augalus saugo užuovėja, priedanga, yra tinkamas mikroklimatas. Šiaurinėje pusėje augantys tokie patys augalai, kuriuos saulė pasieks kiek vėliau, šaltąjį periodą turės kęsti ilgiau ir gali nukentėti labiau.

Padėti gali balta agroplėvelė – ja galima uždengti ar pridengti augalus ir taip suformuoti tam tikrą barjerą, šalčiai augalams nebus tokie dideli. Svarbu suprasti, kad šaltis eina pažeme ir ta vieta labai svarbi – ją ir reikia labiausiai sušildyti. Štai anksčiau jurginus žmonės nuo šalčio apsaugodavo paprasčiausiai uždengdami kibiru.

Jeigu kalbame apie šiltnamį, tai papildomas uždengimas agroplėvele padėtų, tačiau negalima jos tiesiog paimti ir užmesti ant augalų. Pirmiausia turite padaryti medinę ar metalinę, pavyzdžiui, iš lankų ar vielų, konstrukciją – t. y., mums reikia šiltnamiukio šiltnamyje, kad plėvelė neliestų augalų lapų“, – sako Lina.

Taip pat gali padėti klasikinis žvakių deginimas. „Žvakes šiltnamyje reikėtų sustatyti ant takelio. Svarbiausia, kad tos žvakės ar kiti šilumos šaltiniai šildytų reikalingiausiu metu – ankstyvą rytą, kai šalnos keliamas pavojus yra didžiausias, kitaip naudos nebus. Beje, gegužės šalnos, reikia turėti galvoje, yra normalus dalykas. Kiekvienais metais jos būna – tai ir yra gamtos išskirtinumas, kad ji mums nepavaldi“, – teigia L.Liubertaitė.

Ji taip pat pataria šiuo metu nesodinti, nesėti ir nepersodinti augalų lauke ar šiltnamyje. „Palaukite, kol šalnos baigsis ir tuomet imkitės darbo. Kai kuriems augalams reikia išties daug šilumos, todėl geriau neskubėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius