Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 13

Mano kiemas. Valentinas aplinką puoselėja savo jėgomis: myli visus augalus

Valentinas Agurkis, gyvenantis Miškinių kaime, Kauno rajone sako, kad savo aplinką tobulina vienas, tačiau pakviečia ja pasigrožėti ir draugus bei giminaičius.
Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas
Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas / Asmeninio archyvo nuotr.

Prikėlė apleistą sklypą

„Nuo miesto ribos mano sklypas nutolęs 6 km. Aplinką pradėjau tvarkyti ir puoselėti nuo 2009 m. pavasario, kadangi sklypas buvo labai apleistas.

Pirmiausia pradėjau genėti vaismedžius, vaiskrūmius. Vėliau reikėjo sutvarkyti, įstiklinti šiltnamį. Gėlynus taip pat tais pačiais metais pradėjau kurti. Reikėjo daug investuoti: juodžemiui, tvorelėms, gėlėms ir inventoriui.

Kiekvienais metais perku trąšų, gėlių. Vienmečius augalus keičiu, kasmet atnaujinu kiemą vis kitokiomis rūšimis. Aplinkos priežiūrai skiriu daug laiko, bet tai atsiperka grožiu ir jaukumu.

Asmeninio archyvo nuotr./Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas

Namuose gyvena ir augintiniai, bet jie aplinkos neniokoja, nes taip išmokiau. Vasarą inkiluose gyvena paukšteliai, o žiemos šalčius lengviau ištveria, nes kieme yra lesyklėlė, kuri visada pilna maisto. Iš miško atskrenda geniai, kėkštai ir atliuoksi voveraitės, jiems visada paruošta riešutų“, – 15min GYVENIMO redakcijai rašė Valentinas.

Pokalbio metu jis priduria, kad jam labai patinka rūpintis gyvūnėliais, yra ne vieną paukštelį išgelbėjęs, o pasimetusius gyvūnus – priglaudęs.

Apie augalus jis galėtų šnekėti, kad ir visą dieną – štai daržas ir šiltnamis sklype neužima daug vietos, o gėlės ir kitas žydintis grožis yra pagrindinė kiemo puošmena. Tiesa, šiuo metu karšta, tad Valentinas keliasi anksti – 5–6 ryto ir rūpinasi, kad augalams nepritrūktų drėgmės.

Labiausiai prie širdies brugmansijos ir rožės

Augalais Valentinas domisi nuo pat vaikystės. „Kiekvienas žiedas ir augalas yra be proto gražus, suteikia džiaugsmą ir malonumą. Visi augalai ir gyvūnai man labai artimi, o ir kambarinių augalų turiu taip pat daug.

Viską prižiūriu vienas, ir nors sunku, tačiau tai atsiperka. Ką veikti turiu ne tik vasarą, bet ir beveik visus metus“, – sako Valentinas, negalintis gyventi be augalų.

Asmeninio archyvo nuotr./Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas

Paklaustas, kokie augalai labiausiai prie širdies, pašnekovas sako, kad visi mieli, tačiau dabar jam patinka brugmansijos ir rožės – kartais jis net pavadinamas brugmansijų karaliumi.

Skirtingos brugmansijų rūšys atitinkamai kvepia, žiedlapiai būna vienos ar kelių eilių, tad šios gėlės stebinančios ir įdomios. „Kadangi vietos neturiu daug, daugiausiai auga daugiamečiai, dekoratyviniai augalai, o vienmetėmis gėlėmis kasmet galima sukurti vis kitokį vaizdą“, – pasakoja pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Valentino Agurkio puoselėjamas kiemas

Jis priduria, kad domisi įvairiais augalais ir nėra konservatorius, jam patinka atrasti naujas gėles, eksperimentuoti.

„Sulaukiu ir komplimentų dėl savo kiemo, ir skambučių, klausimų dėl augalų. Man tikrai nesunku paaiškinti, kartais sakau, kad jeigu bus kas neaišku, skambintų tiek, kiek reikės“, – sako Valentinas, kuriam jo kiemas ir rūpinimasis augalais yra tikra atgaiva.


Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius