Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 17

Savo kiemą Vilma gražina aštuonerius metus: jo puošmena – hortenzijos

Vyčių kaime (Panevėžio r.) gyvenanti Vilma Mečinauskienė sakė, kad, kai atsikėlė į namą ir ėmė tvarkyti aplinką, neturėjo aiškios vizijos ar konkrečių norų, kaip viskas turėtų atrodyti. „Čia buvo toks kalnas, tad teko supilti nemažai žemių, kol sukėlėme sklypą iki tikrojo lygio. Pasodinome žolę, o ilgainiui ėmiau gražinti kiemą taip, kaip šaudavo į galvą. Iš pradžių prisodinau rožių, vėliau – hortenzijų, jos tapo mūsų kiemo puošmena“, – pasakojo ponia Vilma.
Vilmos Mečinauskienės kiemas
Vilmos Mečinauskienės kiemas / Asmeninio archyvo nuotr.

Aplinką kuria be išankstinių nuostatų

Į Vyčių kaimą ponia Vilma su šeima atsikėlė prieš vienuolika metų, tačiau, kaip pati pasakojo, pirmiausia reikėjo sutvarkyti pačią žemę, ją sukelti, išlyginti, vėliau pasodino žolę, o konkrečių užmačių, kas ir kur bus pasodinta, tuo metu nebuvo.

„Darau viską taip, kaip šauna į galvą, – apie savo puoselėjamą estetika išsiskiriantį kiemą sakė pašnekovė. – Visi čia turime veiklos: aš rūpinuosi augalais, gėlėmis, vyras prižiūri veją, o kartu gyvenanti vyro mama rūpinasi vazoninėmis gėlėmis – pas mus labai veši pelargonijos. Ji taip pat turi pasisodinusi gėlių darželį, kuriame pavasarį žydi tulpės.“

Aplinkiniai vis mesteldavo, kad dabar, kai šeima turi namą, tikrai turės ir daržą: „Buvau labai griežtai prieš daržus. Sakiau, kad bus tik braškės. Bet taip nutiko, kad daržą turime – tai buvo babos noras, man jo nelabai reikėjo, bet padarėme ir dabar gerai, visko jame auga.“

Pasakodama, kaip kūrėsi kiemo aplinką, V.Mečinauskienė užsiminė, kad norėjosi kokia nors žaliuojančia sienele šiek tiek atsitverti nuo kaimynystėje stovinčio kotedžo: „Tik daug metų tie planai tempėsi, kol galiausiai prieš ketverius metus pasodinome ten tujas. Jos dar gana mažytės, manau, bus graži siena.“

Įsikūrus terasą, pasak pašnekovės, norėjosi ir gražaus akiai vaizdo į kiemą. Tad priešais terasą pirmiausia buvo pasodintos rožės. „Jų buvo nemažai – 16 kelmelių, tik šiemet pusę jų išnaikinome. Jos tikriausiai nuseno, pasidarė negražios. O prieš ketverius metus pasisodinau pirmąsias hortenzijas. Dabar jos, kaip sakau, pačios gražiausios – sklypo karalienės.“

Kieme – estetika ir spalvų dermė

Kalbėdama apie savo puoselėjamą kiemą, V.Mečinauskienė teigė, kad ji nesiekia jo perkrauti gėlėmis ar kitais augalais, mėgsta baltą spalvą, todėl terasoje visad kabina tik baltažiedes surfinijas.

„Manęs klausia, kodėl aš kabinu baltas. Bet man nesinori prisimarginti. Paradinėje namo pusėje taip pat kabinu surfinijas, ryškesnes, tačiau vienos spalvos. O iš kiemo pusės, kur auga hortenzijos, man norisi to paprastumo, kad nebūtų perkrauta, daugybė spalvų ir pan.“, – pasakojo ponia Vilma.

Kiemo krašte, palei tvorą, kur auga tujos, Vilma buvo pradėjusi dėlioti akmenukus. Iš pradžių – tik tamsius, o ilgainiui sumanė, kad vaizdą paįvairintų balti – tad dabar iš jų kuria ornamentus.

„Išeidavau į terasą, pasižiūrėdavau į tą pusę ir lyg vis kažko trūksta. Ten dar keletas pušaičių auga. Šiek tiek tą vietą praplatinau ir iš baltų akmenukų pradėjau dėlioti ornamentus. Nežinau, kas čia man išeis, bet šio darbo laukia 25 metrai“, – šypsodamasi pasakojo pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Vilmos Mečinauskienės kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Vilmos Mečinauskienės kiemas

Pasirinko hortenzijas, nes ilgai džiugina akį

Paklausta, kodėl pasirinko auginti hortenzijas, ponia Vilma sakė, kad pagrindinė priežastis – jog ilgai gali jomis grožėtis:

„Pavasarį, kai pradeda leisti lapelius, jos žaliuoja, žiedų pumpuras iš pradžių tampa žalsvas, paskui ima baltuoti ir ilgai būna baltas, dabar jos pamažu rausvėja, ir laikosi beveik iki šalnų. Paskui tie didžiuliai žiedai nuruduoja, bet jie nenukrenta. Aš jų nenuimu ir nenukarpau. Nebent žiemą vėjas juos kiek nupuduluoja. Vos ne iki pavasario tie rudi bumbulai laikosi. Man patinka, kad hortenzijų grožis tiek ilgai išlieka.“

Moteris pasakojo, kad parsivežė dar keletą hortenzijų krūmų ir, kai juos pasodins, iš viso kieme augs 26.

Pasiteiravus, ar sunku jas prižiūrėti, pašnekovė teigė, kad visai ne. „Labai lengva. Visas jas pirkau iš vieno prekybininko, parsivežiau iš Kėdainių. Daug kas klausia, kaip man jos žydi. Sako, nusiperkame, pirmus metus pažydi, o paskui nebe. Man jos visos žydi. Ir kuo toliau, tuo gražiau – tas žiedynas tik didėja.

Jas prižiūrėti nėra sunku. Pavasarį jas šiek tiek apkarpau, nes sakoma, kad nukirpus vieną stiebelį iš jo pasidaro trys. Rudenį, jau kai pakeičia spalvą, prieš šalnas, patręšiu rudeninėmis hortenzijų trąšomis. Ir laistau. Jei labai sausa, reikia visą kibirą vandens vienam kelmeliui supilti.“

Asmeninio archyvo nuotr./Vilmos Mečinauskienės kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Vilmos Mečinauskienės kiemas

Paklausta, ar turi dar kokių užmačių, kaip gražins savo kiemą, V.Mečinauskienė sakė, kad prie terasos augančias rožes norėtų iškelti į kitą vietą.

„Domėsiuosi, kaip čia galima tai padaryti. Norėčiau iškelti rožes, o vietoj jų dar pasodinti hortenzijų. Šiaip rožes auginti sunkiau – labai puola ligos, praėjusiais metais lapai buvo nukritę, taigi hortenzijas auginti lengviau“, – šypsodamasi sakė pašnekovė.


Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius