Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 27

Terasos apželdinimo tendencijos: kokie augalai suteiks privatumo? Kaip elgtis su želdiniais vazonuose?

Išsiilgę pavasarinės saulės vis daugiau laiko praleisime lauke, o kur gali būti maloniau nei nuosavoje terasoje ar balkone? Jaukumo šioms erdvėms galime suteikti pasirinkę pačius įvairiausius interjero aksesuarus, tačiau pavasarį daugiausia norisi galvoti apie įvairius augalus ir žydinčias gėles.
Terasos apželdinimo idėjos
Terasos apželdinimo idėjos / 123RF.com nuotr.

Su apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatore, tinklaraštininke Lina Liubertaite kalbamės apie tai, kokios naujovės vyrauja terasų apželdinime, kokius augalus rinktis, kad jie suteiktų privatumo ir būtų ilgaamžiai sprendimai, bei ką daryti, jeigu augalus auginti galime tik vazonuose.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

„Anksčiau šalia terasos vyraudavo pievelės, tačiau dabar apželdinimas priartėja prie pat jos, todėl jeigu tik turite galimybę, nuimkite veją aplink terasą, paruoškite gruntą ir ten sodinkite norimus augalus. Taip bus daug lengviau juos laistyti, aprūpinti maisto medžiagomis ir prižiūrėti nei augančius vazonuose“, – pastebi Lina.

Tinklaraštininkė priduria, kad atviroje erdvėje augantys augalai su aplinka sudaro tam tikrą simbiozę, ką pasiekti augantiems vazonuose, sudėtinga. Augantys grunte padeda vieni kitiems, sąveikauja su įvairiais mikroorganizmais ir kai visas ekologinis ratas funkcionuoja, augalams žymiai lengviau susidoroti su įvairiomis negandomis, kenkėjais, ligomis, palyginti su vazonuose auginamais, kurie tokios galimybės neturi.

„Laistymas yra vienas svarbiausių dalykų, jeigu augalai auga vazonuose, nes štai gėlynas grunte nėra toks jautrus ir paveikus aplinkos poveikiui, gali laisviau funkcionuoti. Žinoma, nekalbame apie išskirtines, dideles sausras. Tiesa, dabar galima įsigyti ar susikonstruoti vazonus su laistymo sistemomis, tačiau visa tai kainuoja papildomai pinigų ir darbo“, – pastebi pašnekovė ir priduria, kad augalus auginant grunte, o ne vazonuose, sutaupoma ir pačios terasos vietos.

– Jeigu augalus sodiname aplink terasą, kokius rinktis?

– Anksčiau buvo madingi ornamentiniai, įvairiomis formomis, raštais susodinti žemi gėlynai, kuriais galėdavome gėrėtis sėdėdami ar vaikščiodami. Dabar gėlynai vis aukštėja ir tampa svarbus ne vienas konkretus augalas, bet visa augalų kompozicija, sistema.

Kai augalai auga kartu, vienas su kitu persipina ir primena dailininko nupieštus paveikslus, gražu ne tik akiai, bet ir itin funkcionalu. Tokie daugiamečiai gėlynai, kurie tankiai suaugę vienas prie pat kito, visada reikalaus mažiau priežiūros, nei tradicinis augalų susodinimas, kai tarp augalų dideli tarpai.

Mano patarimas toks – sodinkite augalus tankiau, kad jiems suaugus tarpų nebeliktų – tai turėtų būti mūsų siekiamybė, kadangi taip uždengiama plika žemė, nelieka vietos ir piktžolėms.

Daugiamečiai gėlynai, kurie tankiai suaugę vienas prie pat kito, visada reikalaus mažiau priežiūros.

Aplink terasą šiuo metu norisi ne ornamentinių žemų gėlynų, bet aukštesnių augalų, kurie padeda sukurti privatumą ir jaukumą. Tam puikiai tiks spygliuočiai, taip pat, jeigu terasa yra pavėsyje, galima sodinti kukmedžius, o tarp jų gėles, kurios uždengs apatinį sluoksnį ir pradžiugins spalvomis, įneš dinamikos.

123RF.com nuotr./Terasos apželdinimo idėjos
123RF.com nuotr./Terasos apželdinimo idėjos

Galima struktūrą sukurti ne tik su spygliuočiais. Sodinkite smailiažiedžius lendrūnus, kurie gana anksti atželia pavasarį, o vasaros pradžioje sukrauna šluotas, dekoratyviai atrodančias iki pat kito pavasario. Tai tikrai puikus augalas, jeigu norime terasai suteikti privatumo, o pats sklypas atrodys šiuolaikiškai. Beje, tarp smailiažiedžių lendrūnų galima įterpti skirtingų daugiamečių gėlių, kurios keistų viena kitą ir visus metus savo gėlyne turėtume naujovių.

– Ką daryti, jeigu auginti augalus galime tik vazonuose. Ką patartumėte?

– Vienas iš būdų suteikti privatumo terasai – įsigyti ar pasigaminti treliažią, kitaip – groteles, kurios saugo ir nuo saulės spindulių, ir yra skirtos įvairiems vijokliniams augalams. Tokios konstrukcijos gerai atrodo prie terasos ir gali atlikti daugiau funkcijų, pavyzdžiui, sudaryti pavėsį, kai kada apsaugoti nuo lietaus, tapti puikia atrama augalams. Vaizdas jūsų terasoje bus gerokai įdomesnis.

O jeigu pasirinksite tokius augalus kaip raganes, laipiojančias rožes, galėsite džiaugtis kvapniais žiedais.

Vienas iš būdų, kaip gražiai susitvarkyti ir apželdinti terasą, – leisti augti vynuogėms, ypač, jeigu turite labai saulėtą terasą ir joje nėra skersvėjų. Taip vynuogės jums suteiks pavėsį karštą vasaros dieną, o atėjus metui pradžiugins ir saldžiomis uogomis.

Vida Press nuotr./Raganės
Vida Press nuotr./Raganės

Jeigu renkatės vazonus, tuomet turite pagalvoti, ar eisite tradiciniu keliu ir auginsite vienmečius augalus, ar rinksitės mažiau pramintą kelią ir auginsite daugiamečius. Vienmečius auginti nėra sudėtinga – svarbiausia laiku palaistyti, patręšti ir jie kuo puikiausiai jus džiugins visą sezoną.

Auginant daugiamečius augalus, svarbu ne tik tai, kad jie gerai atrodytų, bet ir peržiemotų. Jeigu mes įsileidžiame daugiamečius į savo terasą ir vazonus, turime gerokai didesnį augalų pasirinkimą, galintį puošti mūsų sklypą. Kai kurie jų, pavyzdžiui, katžolės, šalavijai, viksvos gali atrodyti nuostabiai jau pirmaisiais metais net tada, jeigu auginsite juos vos vienerius metus.

Vazonuose tikrai galima auginti beveik visus augalus, tačiau didžiausia problema, kodėl jie neperžiemoja, – šaknų užmirkimas. Kai auginame augalus dirvoje, šaltis sukausto jų šaknis lygiai taip, kaip ir vazone, bet vazone augalai pavasarį greičiau atšyla, ir jeigu atšilęs vanduo neturi kaip išbėgti, augalas mirksta vazone. Šaknų užmirkimą toleruoja retas augalas, o kadangi mūsų pavasariai ir orai permainingi, kyla didelė rizika augalui neišgyventi.

123RF.com nuotr./Terasos apželdinimo idėjos
123RF.com nuotr./Terasos apželdinimo idėjos

Dar patarčiau renkantis augalus atkreipti dėmesį į jų aprašymus, nes kai kurie atželia labai vėlai, pavyzdžiui, miskantai, soruolės, kemerai, todėl kai gegužės mes norėsime džiaugtis daugybe žydinčių pavasarinių augalų, vazonai vis dar atrodys tušti ir pilki. Geriausia augalus rinktis taip, kad jie žydėtų vienas po kito, – taip visą sezoną džiugins gėlių jūra.

Jeigu rinksitės varpinius augalus, verta žinoti, kad gana anksti pradeda želti viksvos, kurios yra pusiau visžaliai augalai, o tai reiškia, kad jos net ir žiemą būna žaliais lapeliais; be to, viksvos puikiai toleruoja pavėsį, gali augti vazone, šiaurinėje pusėje.

Linos Liubertaitės nuotr./Viksvos sukuria natūralų gėlyno bortelį
Linos Liubertaitės nuotr./Viksvos sukuria natūralų gėlyno bortelį

– Kaip galima išvengti šaknų užmirkimo vazonuose?

– Yra keli būdai, kaip galima išvengti augalų užmirkimo. Pavyzdžiui, kai maišote substratą, galite įmaišyti priedų, kurie palengvintų dirvos struktūrą ir vandens nutekėjimą. Tai gali būti elementarus žvyras, bet geriausia naudoti keramzito granules, o mažesniems vazonams tiks agroperlitas.

Durpių naudojimas vazonuose įprastas tada, kai auginame vienmečius augalus, tačiau daugiamečiams geriau rinktis kompostą su reikiamomis maisto medžiagomis, bet to, jis ne taip greitai išsausėja kaip durpės, o tai aktualu, jeigu terasa visada yra saulėje.

Jeigu turite galimybę laikyti augalus po stogu, ypač, žiemą, tai gerokai padidina šansus augalui išgyventi ir išvengti šaknų užmirkimo. Žiemą vazone esančius augalus jūs galite laistyti labai retai ir palaikydami ne tokį drėgną dirvožemį. Taip mes galime išvengti didelių pokyčių pavasario metu, kai vyrauja atšalimai ir atšilimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius