-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutinka jūsų kūnui, kai iš kasdienybės išstumiate intymų gyvenimą

Kas nutinka mūsų kūnams, kai atsisakome sekso? Celibatas neturi ilgalaikio poveikio jūsų sveikatai, tačiau tam tikrus pojūčius galite pajusti.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Kokius? Apie tai rašoma portale beshealthmag.ca.

Libido pokyčiai

Tai, kaip gyvenimas be sekso veikia jūsų kūną, gali priklausyti nuo amžiaus, sveikatos ir net nuo sekso tipo. Jeigu nustojote mylėtis dėl savo apsisprendimo ar dėl to, kad neturite partnerio, galite pajusti libido sustiprėjimą ar atvirkščiai – susilpnėjimą.

„Kai kurie žmonės, susilaikantys nuo sekso, gali pradėti jaustis vangūs, mažiau gyvybingi, nejausti sekso alkio, o kitiems seksas tampa labiau geidžiamesnis“, – sako sekso terapeutė Sari Cooper.

Jai antrina ir knygos autorė, medicinos daktarė Lauren Streicher ir sako, kad „galime apie seksą galvoti mažiau nei įprastai arba kaip tik – visą laiką“.

Galite jaustis labiau prislėgti

Seksas nėra tik fizinis dalykas: „Kai žmonės mylisi, jie patiria odos prie odos kontaktą, o tai yra pats pirmas būdas pasijausti komfortiškai ir nusiraminti“, – teigia S.Cooper. Seksualinis ryšys suteikia partneriams galimybę patirti daug prisilietimų, glamonių, o tai padeda reguliuoti vienas kito nuotaiką, nes išsiskiria geros savijautos hormonas oksitocinas.

L.Streicher sako, kad seksas gali pagerinti nuotaiką dėl endorfinų. Tad be sekso galite jaustis kiek prislėgti, tačiau tai nereiškia, kad visa tai taps rimtu psichiniu negalavimu. Nors tyrimai parodė, kad sekso trūkumas ir depresija yra susiję, tačiau tai atskleidžia ryšį, o ne priežastis ir pasekmes.

Makšties sienelės gali susilpnėti

Tai gali būti aktualu moterims, kurioms prasidėjusi menopauzė: „Be intymių santykių makšties sienelės plonėja ir seksas gali būti skausmingas“, – apie vyresnių moterų problemas kalba S.Copper.

Remiantis Šiaurės Amerikos menopauzės draugija, reguliarus seksas yra naudingas makšties sveikatai po menopauzės. „Vyresnėms moterims, kurios neturi reguliarių intymių santykių, audiniai plonėja ir sausėja“, – kalba L.Streicher ir priduria, kad dėl to sekso metu kyla problemų dėl lubrikacijos.

Galite jausti mažesnį arba didesnį stresą

„Žmonės, kurie jaučia mažesnį stresą, yra linkę dažniau mylėtis, tačiau tai asociacija, o ne priežastis ir pasekmė. Jeigu jums seksas padeda įveikti stresą, jo nebuvimas stresą gali paaštrinti“, – sako L.Streicher.

Ji prideda, kad kai kurioms moterims seksas gali kelti stresą dėl įvairiausių priežasčių, pavyzdžiui, tai gali būti skausminga arba tapti dar vienu darbu jų sąraše.

Galite sumažinti šlapimo takų infekcijų riziką

Neturėtų stebinti tai, kad jeigu neužsiimate seksu, lytiniu keliu plintančių infekcijų rizika sumažėja. Specialistai sako, kad ir šlapimo takų infekcijų rizika taip pat mažėja.

„Būtent lytiniai santykiai gali padidinti šlapimo pūslės infekcijų riziką. 80 proc. šios ligos atvejų pasireiškia moterims (premenopauziniu laikotarpiu) per 24 valandas po sekso“, – sako L.Streicher. Ir, kaip rašoma žurnale „American Family Physician“, „lytinių santykių dažnumas yra stipriausias pasikartojančios šlapimo takų infekcijos pranašautojas“.

Išliekate ir toliau pasiruošę

Nors kai kurios grupės, pavyzdžiui, moterys menopauzės metu gali patirti ilgalaikį poveikį sveikatai atsisakius sekso, mūsų kūnai išlieka pasiruošę intymumui. Kaip sako L.Streicher, „net jei ir turėjote pertrauką, viskas klostysis puikiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius