Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Su sapnais dirbanti psichoterapeutė paaiškino, kaip juos „skaityti“ ir suprasti

Ar dažnai susimąstote, kokią žinutę jums perduoda sapnai? Geštalto psichoterapeutė, Mindfulness trenerė, mokymų lektorė Danguolė Krupovnickienė, padedanti žmonėms suprasti savo sapnus, teigia, kad sapnai naudingi tiek sprendžiant įvairias savo problemas, tiek norint pažinti save. Taigi, kaip mes kiekvienas galime dirbti su savo sapnais?
Miegas
Miegas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Miegas Sapnas

Kodėl mes sapnuojame

Pasak pašnekovės, skirtingos psichoterapijos mokyklos labai skirtingai vertina sapnus. Vieningos, moksliškai patvirtintos nuomonės apie sapnus nėra. Senovėje sapnams buvo suteikta pranašiška misija, graikai sapnus „nuleido“ ant žemės, sakydami, kad sapnai gali būti susiję ir su realiais gyvenimo įvykiais, akcentavo jausmų bei troškimų svarbą.

Galutinai sapnus su realiu gyvenimu susiejo psichoanalitikas Z.Freudas. Pasak jo, sapnai – tai karališkas kelias į pasąmonę, t. y. sapnuose atsispindi viskas, kas yra pasąmonėje, – mūsų geiduliai, instinktai, neišsakytos emocijos. Geštalto terapijos pradininkas F.Perlsas šią frazę perfrazavo. Pasak jo, tai karališkas kelias į asmenybės integraciją.

„Tai tik kelios sapnų teorijos, tačiau šiandien jau sutariama, kad sapnai ateina iš mūsų pasąmonės. Tai tarsi žinutė mums apie mus pačius šiandieniniame gyvenime. Mat kasdienybėje daugelį dalykų mes neįsisąmoniname, nors mūsų penkios juslės dirba nesustodamos, jos kiekvieną akimirką skenuoja aplinką. Norime to ar ne, suvokiame ar ne, tai vyksta – mūsų juslės mato, girdi, užuodžia, jaučia skonį, prisilietimus ir siunčia informaciją į smegenų centrus, taip paruošdamos mus vienam ar kitam reagavimo būdui, t. y. informuoja – situacija mums grėsminga ar ne.

Pavyzdžiui, kažkoks praeivis pažvelgė į mane tamsiomis, rūsčiomis akimis. Aš to net nepastebėjau, bet ši informacija pasiekė smegenis ir, gali būti, nusėdo pasąmonėje. Naktį aš galiu susapnuoti kažkokį tamsaus gymio žmogų, veriantį mane akimis“, – aiškino D.Krupovnickienė.

Taigi, visi procesai, kuriuose mes dalyvaujame, apie ką galvojame, ką kalbame, darome, ką patiriame, kokias emocijas išgyvename, palieka įrašus mūsų pasąmonėje. Ji prabyla sapnuose ir automatiniuose poelgiuose. Todėl sapnai – tai būdas pažinti save, užmegzti ryšį su vidiniu pasauliu. O štai atvirkštinio mokymosi teorija sako, kad sapnuose mes dar ir atsikratome per dieną smegenyse surinktų nereikalingų asociacijų ir ryšių, sapnai padeda susisteminti ir įsiminti informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius