Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Vyrų rato“ vedėjas Š.Kaniava: kad vyras ir moteris sukurtų harmoniją šeimoje, reikia tam tikrų dalykų

Vyrų bendruomenės „Vyrų ratas“ vedėjas Šarūnas Kaniava teigia, kad nors šiuolaikinėje visuomenėje populiari lyčių lygybės tema, iš tiesų vyrai ir moterys skiriasi ir niekaip jų neįmanoma sutapatinti. Dar daugiau – tiek vyrai, tiek moterys negali atskleisti savo vyriškumo ir moteriškumo vieni be kitų. Taigi kaip pašnekovas apibūdina darnią porą, kodėl vyrui šeima reikalinga ne mažiau nei moteriai ir iš kur kyla konfliktai?
Pora virtuvėje
Pora virtuvėje / 123RF.com nuotr.

15min GYVENIMO pašnekovo teigimu, vaidmenys, kuriuos šeimoje atlieka vyrai ir moterys, nesikeičia ir vargu ar gali pasikeisti kardinaliai. Ir kai šiuolaikinės moterys prisiima daugiau vaidmenų, jos jaučiasi labiau pavargusios, išsunktos nei laimingos.

„Jei moteris pati viską gali pasidaryti, vyras jai tampa tik gyvenimo vibratoriumi – nusivežti į kiną, į kelionę, meilės reikalai... Šis požiūris nėra teisingas“, – tikina Š.Kaniava.

Koks, jūsų požiūriu, teisingas vaidmenų pasiskirstymas šeimoje?

– Moters sritys pirmiausiai susijusios su meile, laime, su jausmų pasauliu. Vyro pareigos labiau susijusios su išoriniu pasauliu, su vertybių palaikymu šeimoje, tam tikros krypties uždavimu. Šeimoje vaikus į gyvenimą išveda vyras, būtent jis supažindina juos su išoriniu pasauliu, kaip jis veikia. Kai šeima išeina į miestą ir vaikai negražiai elgiasi, atsakomybė, kodėl nėra tvarkos, šitoje vietoje yra vyro. Jeigu tvarkos nėra namuose, tai jau moteriška sfera.

Kai šeima išeina į miestą ir vaikai negražiai elgiasi, atsakomybė, kodėl nėra tvarkos, šitoje vietoje yra vyro.

Yra moterų, kurios atlieka tėvo funkciją, ir yra vyrų, kurie labai švelnūs ir sutverti vaikams auginti, bet jeigu pasižiūrėsime giliau, tam tikros nusistovėjusios funkcijos visgi išlieka. Vyras šeimoje jaučia didžiausią atsakomybę, kadangi jis yra lyderis. Jeigu moteris imasi šio vaidmens, ji lygiai taip pat prisiima ir atsakomybę už šeimą. Taigi privilegijos neatsiejamos nuo pareigų.

Iš esmės, kalbant apie šeimą, viskas susiveda į tai, kad tiek vyras, tiek moteris tarnauja vienas kitam ir stengiasi vienas dėl kito padaryti geriausia, ką gali. Tai gali būti susitarimo reikalas arba susiklostyti intuityviai: pavyzdžiui, jeigu vyras pasirūpina šeima, moteris gali labiau atsipalaiduoti ir daugiau dėmesio skirti vaikams, namų jaukumui, geros namų auros palaikymui.

Į tokią šeimą vyras kiekvieną vakarą norės grįžti: žmona švyti, laiminga, nepavargusi, džiaugsminga. Kodėl jis nenorėtų rūpintis tokia moterimi? Ir kodėl moteris nenorėtų mylėti tokio vyro, kuris sugeba aprūpinti šeimą, saugoti nuo pasaulio negandų, o ji gali atsipalaiduoti ir mėgautis, pavyzdžiui, motinyste.

Tai nereiškia, kad ji nieko daugiau neveikia, iš namų neišeina, tačiau poroje žmonės iš tiesų gali stengtis vienas dėl kito, o lindimas į vienas kito sferą šią harmoniją griauna.

Ar jums neatrodo, kad šeima tampa atgyvena šiais laikais? Dabar būti vienišam netgi madinga.

– Taip, tai jaučiasi, nes žmonės gyvena pakankamai gerai ir patogiai. Kuo geriau žmonės gyvena, tuo aštresnė vyriškumo ir moteriškumo problema. Kai gyvenimo tikslu tampa komfortas, iššūkiai, kuriuos reikia įveikti, tampa net neįdomūs. Tačiau ar gali žmogus jaustis laimingas nieko nepadaręs dėl kitų? Visi dvasiniai mokytojai sako, kad ne. Ir sunkiausia tai įgyvendinti su artimu žmogumi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Kaniava
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Šarūnas Kaniava

Kita vertus, tyrimas, kurio metu senatvėje žmonių buvo paklausta, kas lėmė jų laimės jausmą gyvenime, didžioji dauguma atsakė, kad tai buvo santykiai su artimais žmonėmis. Taigi šeima reikalinga – abiem lytims. Gyvenimas gali būti labai komfortiškas ir aprūpintas, bet vėliau pradės kirbėti klausimas – o kas toliau, kas dar, nes atsiveria tuštuma.

Ko vyras ieško ir ką gauna šeimoje?

– Meilę. Būtent iš šeimos vyras gauna energijos savo realizacijai. Be moters, vyras realizacijai turi ribotas galimybes, nes moteris jam suteikia jėgos savo energija. Įvaizdis maždaug toks. Vyras yra raketa. Geras vyras su geromis savybėmis – geresnė raketa, aukščiau kyla, toliau skrenda.

Tačiau raketai reikalingas kuras, o tai yra moteris su savo moteriška energija. Jei bus prastas kuras, mažai kuro, raketa gerai neskris, kokia gera ji bebūtų. Tačiau jeigu kuras geras ir jo užtektinai, net vidutinė raketa skris, kiek reikės.

Taip pat ir moteriai realizuotis be vyro sunku. Galima paklausti vienišų moterų – ar jos tikrai yra laimingos ir ar tikrai joms labai lengva gyventi be vyro, t. y. be visų tų funkcijų, kurias jis atlieka.

Kaip konkrečiai turi elgtis moteris, kad vyras gautų šio kuro?

– Ji turi būti natūrali. Ji turi apglėbti vyrą rūpesčiu. Jeigu grįžęs namo jis gali šiek tiek atsipalaiduoti ir pabūti toje šiltoje jaukioje erdvėje, jis visiškai pasikrauna. Ir kitą dieną lekia į darbą su dviguba energija, kad aprūpintų savo šeimą.

Pagarba kito prigimčiai – svarbiausias laimės raktas poroje.

Jeigu vyras jaučia, kad moteris nuoširdžiai juo rūpinasi, jis niekada gyvenime tokios moters nepaliks. Jis jaus didžiulę trauką būti šalia šios moters, būti jos sukurtuose namuose. Aišku, vyrus traukia iššūkiai, bet tai nėra visas jų gyvenimas.

Kodėl dažnai atsiranda vyro ir moters nepasitenkinimas vienas kitu šeimoje?

– Priežasčių yra labai daug. Tai ir su auklėjimu susiję dalykai, ir giminės sąmonės aspektai, tačiau kalbant paprastai, pirmiausiai nesusišnekėjimas susijęs su išminties stoka.

Vyrai ir moterys skiriasi, kad ir kaip stengtumėmės abi lytis sutapatinti. Tiek vyrai, tiek moterys turėtų tai prisiminti, suprasti, kad jo partneris veikia pagal kitus dėsnius nei jis pats, ir gerbti tuos skirtumus. Pagarba kito prigimčiai – svarbiausias laimės raktas poroje.

Moteris iš tiesų gali pakeisti savo vyrą, tačiau tik per savo meilę. Pastebiu, kad vyrai dažniausiai atsigręžia į vyriškumo paieškas tik tada, kai juos judėti šia kryptimi tiesiogiai ar netiesiogiai paskatina moterys.

Pavyzdžiui, moteris pradeda bruzdėti, kad nepatenkinta esamu gyvenimu ir ragina jį ką nors daryti, nes su tokiu juo ji jaučiasi nelaiminga, jai reikia daugiau. Jeigu tai išreiškiama ne kritikuojant, o spinduliuojant rūpestį, tai vyrą gali pastūmėti į labai gerą pusę.

Kita vertus, jeigu vyras pastebi moters problemas, bet yra pakankamai išmintingas ir sąmoningas, jis stengsis jai tai pasakyti švelniai, su meile, o moteris, jausdama pagarbą iš vyro, tikrai ims jį dar labiau mylėti ir bus jam dėkinga, kad jis taip rūpinasi ja.

Labai gražu, kai vyras ir moteris poroje gali vienas dėl kito pasistengti, panaudoti savo geriausias savybes, kad sukurtų kažką gražaus. Tačiau kartais, norint atkurti harmoniją, reikia labai daug išminties.

Pavyzdžiui, vieno seminaro metu moteris pasiguodė, kad jos vyras visiškai neuždirba pinigų, ji viena išlaiko šeimą, todėl praranda juo bet kokį susidomėjimą.

Vyro brandos procese yra etapas, kai jam reikia daug moterų, nes jis pasaulį pažįsta per moteris.

Sprendimas buvo, kad ji turi nustoti jį remti, pasirūpinti tik šeimos poreikiais, bet viskas, kas susiję su vyro poreikiais, šis kranelis užsuktas iki nulio. Tai jam padės atsistoti ant kojų pačiam ir atrasti jėgų kažką daryti gyvenime, nes jeigu jis nesikeis, moteris jam taps ne žmona, o mama.

Tačiau dažnai sakoma, kad vyrams neužtenka vienos moters. Kodėl jie „eina į kairę“?

– Vyro brandos procese yra etapas, kai jam reikia daug moterų, nes jis pasaulį pažįsta per moteris. Moterims yra šiek tiek kitaip: joms norisi vieno gero vyro. Tai iš pradžių vyrų veržimasis turėti daugiau moterų neturėtų būti dirbtinai stabdomas. Brandesniame etape naudingiau kurti santykius su viena moterimi ir visą moterišką pasaulį pažinti per vieną moterį.

Dėl ėjimo į kairę – esu stebėjęs vieną įdomų dalyką. Kai moteris užima vyro vietą šeimoje, susimaišo hierarchija, ir yra daug šansų, kad toks vyras susiras meilužę. Jis specialiai neieškos, bet toks nesąmoningas troškimas atsiras. Tai viena iš ėjimo į kairę priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius