-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lengvi būdai sumažinti potraukį šlamštmaisčiui

„Būsiu atvira: negaliu gyventi be šlamštmaisčio. To nebus. Gyvenimas yra tiesiog per trumpas, kad atsisakyti tokių dalykų, kaip šokoladiniai ledai ir riebios skrudintos bulvytės“, – rašo Cassidy Orr.
Mėsainis su bulvytėmis
Mėsainis su bulvytėmis

„Ir nors tai ir tiesa, ateina toks laikas, kai valgau gerokai per daug šlamštmaisčio, ir pradeda skaudėti skrandį, pradedu gailėtis ir eilinį kartą pareiškiu, kad visiškai pakeisiu savo mitybą ir valgymo įpročius. Ir tada, kažkaip stebuklingai, kitą dieną ir toliau kemšu sausainius.

Klausimas tik vienas: kada reikia įsiterpti ir pradėti kontroliuoti savo mitybą, ir kaip ją palaikyti? Kaip galima padėti sau jaustis geriau, ir tuo pačiu mėgautis savo mėgstamu maistu? Žemiau pateikti žingsniai yra bendrosios gairės, padėsiančios sumažinti potraukį šlamštmaisčiui ir sukurti laimingesnį, pasitikėjimo kupiną naująjį save“, – teigiama businessinsider.co.uk.

Nevaržykite savęs

Tai tikriausiai svarbiausia ir dažniausiai klaidingai suvokiama dietų laikymosi koncepcija. Leiskite pradėti nuo šito: visada klausykite savo kūno. Neatsisakykite kažkokio maisto grupės ir nesilaikykite labai griežtos dietos, jei manote, kad ji jums netinka. Yra per daug dietų, kurios visiškai draudžia valgyti kai kurį jūsų mėgstamą maistą. Nors laikytis nuoseklaus plano ir yra gerai, nepamirškite pasilepinti.

Ne visos dietos yra blogos, tačiau įtemptos dietos potencialiai gali sukelti intensyvų maisto troškimą, kuris gali baigtis persivalgymu bei kaltės jausmu. Prieš pradedant naujus valgymo įpročius, nebloga mintis apsilankyti pas gydytoją ir sukurti planą bei nustatyti, kas yra geriausia jūsų sveikatai.

Atkreipkite dėmesį į tai, kokio maisto trokštate

Kokio maisto paskutiniu metu labiausiai norėjote? Šokolado? Picos? O gal tiesiog labai gardžios spurgos su pabarstukais? Užsirašykite, arba pasižymėkite tai savo mintyse. Žinodami, prieš ką kovojate, galite pamatyti modelį ir pradėti formuoti strategiją, padėsiančią kovoti su tais troškimais.

Vida Press nuotr./Spurga
Vida Press nuotr./Spurga

Tą maistą valgykite rečiau

Pamenate taisyklę, kurią minėjau anksčiau? Visada klausykite savo kūno. Kitą kartą, kai norisi tų „Cheetos“ traškučių, suvalgykite juos. Žinau – turėčiau rašyti straipsnį apie tai, kaip sumažinti potraukį šlamštmaisčiui. Prisiekiu, už šios beprotybės slypi metodas.

Štai kur triukas: leiskite sau pasimėgauti, tačiau rečiau, nei įprastai. Naujausias tyrimas pastebėjo, kad maisto troškimas sumažėjo, kai tas maistas buvo vartojamas normaliomis porcijomis, tačiau rečiau; mažesnės porcijos poveikio potraukiui neturėjo. Juk, galų gale, turite mažinti ne maisto kiekį, o jo valgymo dažnumą.

Raskite alternatyvą

Nėra nieko geriau už skrudintas bulvytes. Nieko. Tačiau kartais man norisi tokio paties bulvinio gėrio, tačiau be to sunkumo pojūčio, kuris apima jų pavalgius. Įeikite, skrudintos saldžiosios bulvės, mano naujai atrastos sielos draugės. Jos yra vienas gardžiausių dalykų, kurios kada pasiekė mano skonio receptorius, ir jos beveik visada suteikia man laimės.

Vienintelė priežastis, dėl kurios suklestėjo šis meilės romanas – aš ieškau alternatyvų. Sveikesnės jūsų mėgstamo maisto alternatyvos gali daryti stebuklus mažinant maisto troškimą; jos taip pat gali padėti pradėti vertinti maistą, kurio, manėte, niekada nemėgsite. Mėgstantiems saldų maistą – nebijokite. Vis dar galite patenkinti savo troškimus spurgomis bei pyragėliais.

Prasiblaškykite

Koks lengviausias būdas kažko vengti? „Pamiršti“ apie tai. Nors ši koncepcija paprastai atsiranda, kai namų darbus „pamiršote“ namuose, ją galima taikyti ir mažinant šlamštmaisčio troškimą.

Tyrimas, publikuotas „Addictive Behaviours“, teigia, kad vos tris minutes pažaidus „Tetrį“ galite dramatiškai sumažinti šlamštmaisčio troškimą. Jei „Tetris“ nėrą jūsų stiprybė, pokalbis su draugu taip pat yra puikus būdas atitraukti mintis nuo to įkyraus troškimo. Nesimato, ir nereikia, ar ne?

Kiekvieną valgymą pabaikite teisingai

Žinau, kad esu ne viena tokia, vidury vakarienės pradedanti galvoti apie desertą. Norėdami išvengti neišvengiamo apsivalgymo, leiskite kūnui žinoti, kad jūs jau pabaigėte. Norėdami tai padaryti, pabandykite išvystyti pozityvų „gaiduką“, kuris padės jūsų kūnui signalizuoti, kad tam vakarui jau baigėte valgyti. Pavyzdžiui, vakarienę pabaigdami puodeliu levandų arbata su medumi – tai numalšins saldumo troškimą, bei padės jūsų kūnui užmigti. Šioje situacijoje, medus suteikia saldumo, tačiau taip pat savo kūnui suteikiate nuostabią naudą, sumažinančią priklausomybę nuo saldėsių.

Fotolia nuotr./Dešrainiai
Fotolia nuotr./Dešrainiai

Sukurkite grafiką

Gali būti sudėtinga laikytis grafiko, tačiau tiesa tokia: pokyčiai yra tiek efektyvūs, kiek pastangų įdėsite. Grafiko koordinavimas gali būti naudingas tiek jūsų mitybos įpročiams, tiek biudžetui. Nustatydami valgymo laiką, sumažinate neapgalvotą užkandžiavimą ir išgelbėjate savo piniginę nuo spontaniškų pirkinių. Pilna banko kortelė, pilnas skrandis, pilni pasitikėjimo.

Šlamštmaisčio troškimo sumažinimas gali atrodyti neįveikiama užduotis, tačiau kalbu už daugelį. Nors šlamštmaistis yra mano gyvenimo būdo dalis, neprivalau jo visiškai išsižadėti, todėl, neprivalote ir jūs. Puiki kelionės pradžia – skanių ir sveikų alternatyvų integravimas į jūsų mitybos racioną. Saikingumas ir nuoseklumas yra raktas į sėkmę. Tol, kol esate patenkinti tuo, ką valgote, galite pažaboti savo troškimus ir pasiekti pasitikėjimo savo kūnu ir protu aukštumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius