Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 rodikliai, kurie apie jūsų sveikatą pasako gerokai daugiau nei svoris

Žmonės skaičiuoja viską – nuo kalorijų iki žingsnių. Tačiau, kalbant apie sveikatą, vienas rodiklis nuolat stebimas, skaičiuojamas ir kritikuojamas – tai žmogaus svoris.
Liemens apimtis
Liemens apimtis / Fotolia nuotr.

Dėl to, kaip stipriai pabrėžiamas šis skaičius, žmonės linkę manyti, kad tai vienintelis svarbus rodiklis, nusakantis asmens sveikatą. Tačiau taip nėra. Jūsų gerovė priklauso nuo kelių skirtingų dalykų, kuriuos dietologė Malina Linkas Malkani vadina biožymekliais.

„Stebint visus sveikatos biožymeklius, galima lengviau nustatyti, ar klientai progresuoja ir siekia savo mitybos tikslų“, – moteris sakė „Business Insider“.

Norėdami geriau išmatuoti savo sveikatos būklę, nešokinėkite ant svarstyklių, geriau stebėkite ir skaičiuokite keletą kitų savo kasdienio gyvenimo aspektų. „Insider“ kalbino M.L.Malkani ir Dr. Nesochi Okeke-Igbokwe, šeimos gydytoją ir sveikatos bei gerovės ekspertę, norėdami išsiaiškinti, kas iš tikrųjų svarbu, kalbant apie sveikatą.

Štai ką pasakojo ekspertės.

Liemens apimtis

Tiek M.L.Malkani, tiek N.Okeke-Igbokwe liemens apimtį matuoja norėdamos pamatyti bendrą asmens sveikatos vaizdą. N.Okeke-Igbokwe sakė, kad šis skaičius padeda įvertinti kitų rimtų sveikatos sutrikimų, tokių kaip insultas, miego apnėja bei širdies ligos, riziką.

M.L.Malkani taip pat paaiškino, kad šis matmuo apie kliento potencialių ligų riziką pasako daugiau nei svoris.

„Liemens apimtis yra vidinių riebalų, supančių vidaus organus, indikatorius, – sakė moteris. – Vidiniai riebalai yra daug tikslesnis su nutukimu susijusių ligų rizikos pranašas nei išoriniai riebalai.“

Vandens stiklinės

M.L.Malkani savo klientams pabrėžia, kaip svarbu yra gerti vandenį, ir jai kelia rūpestį faktas, kad žmonės nežino, kiek vandens per dieną reikia jų kūnui.

„Reikiamas vandens kiekis taip pat svarbus bendrai mūsų sveikatai ir gerovei, tačiau vis dar paplitęs klaidingas supratimas, kad per dieną reikia išgerti 8 stiklines vandens, – sakė moteris. – Vandens kiekis, reikalingas organizmui, priklauso nuo daugybės veiksnių, pavyzdžiui, amžiaus, lyties, aktyvumo lygio bei klimato, tad savo klientams neliepiu gerti konkretaus vandens stiklinių skaičiaus, rekomenduoju tikrinti šlapimą.“

Ji sakė, kad „tikslas“ yra šviesiai geltonas ar šviesesnės spalvos šlapimas; jei jis tamsesnis, tai rodo, kad geriate nepakankamai vandens.

TAIP PAT SKAITYKITE: Testas. Ką jūsų šlapimo spalva sako apie sveikatą?

Kraujospūdis

N.Okeke-Igbokwe sakė, kad kraujospūdis yra dar vienas rodiklis, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį bei pabandyti jį kontroliuoti, norint palaikyti bendrą sveikatą.

Fotolia nuotr./Žemo kraujospūdžio bėdos
Fotolia nuotr./Žemo kraujospūdžio bėdos

„Kai hipertenzija nekontroliuojama, gali kilti labai rimta komplikacija – aterosklerozė, – sakė dietologė. – Labai aukštas kraujospūdis gali pažeisti svarbias kūno kraujagysles.“

Kai hipertenzija nekontroliuojama, gali kilti labai rimta komplikacija – aterosklerozė.

Tai gali padidinti širdies smūgio ar insulto riziką, o tai reiškia, kad yra gyvybiškai svarbu kraujospūdį palaikyti normos ribose. Jei kraujospūdis per aukštas, vadinasi, arterijose per daug pasipriešinimo, praneša Amerikos širdies asociacija.

Nors nebūtina kraujospūdžio tikrintis kasdien, tačiau tikrintis jį reguliariai yra svarbiau, nei atrodo.

Suvalgytos daržovės

Kalbant apie mitybą, M.L.Malkani atkreipia dėmesį į tai, kiek apdoroto maisto bei maisto su dideliu glikemijos indeksu porcijų, bei kiek vaisių ir daržovių asmuo suvalgo kiekvieną dieną. Pasak Harvardo medicinos mokyklos, maistas su dideliu glikemijos indeksu yra maistas, stipriai padidinantis cukraus kiekį kraujyje. Apie tai dažnai užsimenama kalbant apie diabetą, tačiau cukraus kiekio kraujyje patikra leidžia geriau suprasti asmens mitybą.

Ji pabrėžia, kad didelė vaisių ir daržovių įvairovė yra labai naudinga, kadangi gaunate daugybę mikroelementų. Cheminiai junginiai, suteikiantys vaisiams ir daržovėms jų spalvą, turi naudos sveikatai. Tad valgyti įvairių spalvų vaisių ir daržovių yra naudinga.

„Taisyklė skelbia, kad kuo daugiau vaisių ir daržovių per dieną valgote – mažai krakmolingų daržovių, tuo didesnė nauda jūsų sveikatai ir gerovei, kadangi vaisiuose ir daržovėse yra gausu maistingųjų elementų, o tai reiškia, kad vienoje kalorijoje yra daug maistingųjų elementų, tokių kaip vitaminai ir mineralai“, – aiškino moteris.

Paprastai asmeniui, per dieną suvartojančiam 2000 kcal, rekomenduojama kasdien suvartoti 4–5 porcijas daržovių. Viskas nuo žalumynų iki ankštinių kultūrų padės gauti gausybę maistinių medžiagų bei vitaminų.

Cholesterolio lygis

N.Okeke-Igbokwe nenori, kad ignoruotumėte savo cholesterolio lygį. Labai rekomenduotina pakalbėti apie tai su savo gydytoju.

„Savo „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio lygio žinojimas yra kliniškai svarbus, – sakė moteris. – Iki sulaukiate 20-ies, jūsų cholesterolio lygis turėtų būti tikrinamas bent kas penkerius metus.“

Jei yra kažkokių kitokių ligų ar būklių rizika, šis rodiklis turi būti tikrinamas dažniau. N.Okeke-Igbokwe pranešė, kad šis skaičius taip pat gali nurodyti į didelės rizikos širdies ligų veiksnius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką reikėtų žinoti apie gerąjį ir blogąjį cholesterolį? Gydytojos kardiologės komentaras

Žingsniai ir aktyvumas

Fizinis aktyvumas yra gyvybiškai svarbus, norint palaikyti stiprius kaulus, sumažinti antrojo tipo diabeto riziką bei pagerinti nuotaiką.

Jei žingsnių skaičiavimas motyvuoja judėti daugiau nei mintis apie sporto salę – puiku. Turite mėgautis fizine veikla, kuria užsiimate, ir N.Okeke-Igbokwe pataria įtraukti kokią nors fizinę veiklą į savo kasdienį režimą.

„Tyrimai atrado ryšį tarp bent jau 30 minučių per dieną trunkančio sporto ir sumažėjusios ankstyvos mirties rizikos, – sakė ji. – Kalbant apie pratimus ir fizinę veiklą, tikslas – išlikti aktyviu kiek įmanoma ilgiau, jei norite pajusti didelę naudą sveikatai.“

Kalbant apie žingsnių, kuriuos turėtumėte nueiti per dieną, skaičius, moteris sakė, kad jis priklauso nuo jūsų fizinio aktyvumo, tačiau geras ženklas, jei jūsų nueinamas žingsnių skaičius priverčia šiek tiek paprakaituoti.

Vida Press nuotr./Ėjimas
Vida Press nuotr./Ėjimas

Miegui skiriamos valandos

N.Okeke-Igbokwe rekomenduoja žmonėms kasnakt miegoti 8–9 valandas. Tačiau Nacionalinis miego fondas žmonėms, peržengusiems 18-os metų ribą, miegoti rekomenduoja 7–9 valandas.

„Jeigu sugebėsite tiek miegoti, sumažinsite kelių chroniškų medicininių būklių riziką, – sakė N.Okeke-Igbokwe. – Miego trūkumas yra siejamas su hipertenzija, diabetu ir net širdies ligomis.“

„The Guardian“ pranešė, kad kuo mažiau miegate, tuo trumpiau gyvenate. O Kalifornijos universiteto tyrimas patvirtina šį teiginį.

Sveikatos profesionalai stebi biožymeklių kombinaciją, norėdami geriau suprasti asmens sveikatą. Jų yra tiek daug, kad net sunku suskaičiuoti, o tai parodo, kiek problemų gali sukelti vien tik svorio stebėjimas. Taigi, neturėtumėte vien dėl streso skaičiuoti ar stebėti dar vieną specifinį biožymeklį. Turite žinoti, kad jie visi gali padėti siekiant sveikesnio gyvenimo būdo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius