Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar yra maisto produktų, kurie degina riebalus? Dietologės komentaras

Mitų mitybos srityje išties gausu. Kartais esame įsitikinę moksliškai nepagrįstais teiginiais ir nė nemanome savo įsitikinimų atsisakyti.
Greipfrutai
Greipfrutai / Fotolia nuotr.

Pavyzdžiui, nuolat aktuali tema – riebalų vartojimas. Kada jų yra per daug? Ar egzistuoja maisto produktai, kurie degina riebalus? Ką valgyti, kad atsikratytume pūpsančio pilvuko? Ir kodėl visi riebalai nusėda ant apatinės kūno dalies?

Asmeninio archyvo nuotr. /Dietologė Mantė Vaitelienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Dietologė Mantė Vaitelienė

Dietologė Mantė Vaitelienė sako, kad riebalų perteklius kaupiasi dėl netinkamos mitybos, per mažo fizinio aktyvumo, tačiau mums riebalai yra reikalingi. „Riebalai yra būtini normaliam organizmo funkcionavimui, nes ne tik atlieka apsauginę, energijos kaupimo, šilumos palaikymo funkcijas, bet ir gamina kai kuriuos hormonus (leptiną, rezistiną, adiponektiną, steroidinius hormonus ir kt.). Sveikos moters organizme riebalai sudaro maždaug iki 30 proc. kūno svorio, sveiko vyro – maždaug iki 20 proc.“, – tikina specialistė.

Labai dažnai moterys nerimauja, kad riebalai nusėda ant apatinės kūno dalies, tačiau, pasak dietologės, tai susiję su genetika: „Riebalų kaupimąsi tam tikroje kūno vietoje lemia genetika, hormonų poveikis. Moterims riebalai dažniau kaupiasi ant klubų, šlaunų, o vyrams – pilvo srityje.“

Jeigu norime išlaikyti sveikatą ir norimas kūno formas, nereikia išradinėti dviračio, nes išvengti perteklinio riebalų kiekio padeda visiems žinomi dalykai: subalansuota mityba ir adekvatus fizinis aktyvumas. Tačiau kodėl vadovautis šiais patarimais taip sudėtinga?

„Šis patarimas reikalauja keisti gyvenimo būdą, o tai labai sunki užduotis. Reikia daug valios ir pastangų, šeimos narių palaikymo. Keisti per daugelį metų nusistovėjusius, iš šeimos atėjusius įpročius pavyksta ne kiekvienam“, – teigia specialistė.

Ji taip pat sako, kad vartojami maisto produktai neturi įtakos riebalų kaupimosi vietai.

„Taigi, kad ir kokį maistą valgytume, jei jo suvartojame per daug, riebalai kaupiasi ten, kur būdinga būtent mūsų organizmui. Riebalų pertekliaus kaupimąsi lemia ne tam tikras suvalgytas produktas, o tiesiog per didelis maisto kiekis. Liaudiškai tariant, „nestorina“ nei bulvės ar miltiniai patiekalai, nei saldumynai ar riebalai, jei jų vartojama su saiku“, – teigia dietologė.

Dažnai galime išgirsti, kad tam tikri produktai, tarkime, greipfrutai, padeda deginti riebalus, tačiau ir čia dietologė M.Vaitelienė griežtai vaiko įsigalėjusius stereotipus: „Mitas, kad egzistuoja produktai, „deginantys riebalus“. Nėra maisto, kurį suvalgius, energijos gautume mažiau, nei jos reikia tam maistui suvirškinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius