Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atmintinė gimdančiai per karantiną: Santaros klinikų gydytojos – apie palatas, žindymą ir infekcijos riziką naujagimiui

Siaučiant koronaviruso pandemijai, viena iš labiausiai šiuo metu nerimaujančių grupių – artimiausiu metu gimdyti turinčios moterys. Joms kyla daug klausimų, susijusių su gimdymo saugumu, tvarkos pasikeitimais ligoninėje bei kaip kompensuoti artimųjų palaikymą, kai nei vyras, nei kiti lydintieji asmenys į ligoninę neįleidžiami. Į visus šiuos klausimus atsakė Santaros klinikų medikės.
Naujagimis
Naujagimis / 123RF.com nuotr.

Ar keičiasi gimdymo tvarka?

Pasak Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vadovės prof. Dianos Ramašauskaitės, saugumas ligoninėje užtikrinamas jau nuo priėmimo kambario, kuriame moteris apklausiama, ar nekarščiavo, ar neturi kvėpavimo takų ligos simptomų, ar 14 dienų laikotarpyje nėra atvykusi iš užsienio ir ar nėra sergančiųjų COVID-19 jos artimoje aplinkoje. Tuomet pamatuojama temperatūra ir, jei nerandama įtartinų kriterijų dėl infekcijos, gimdyvė priimama taip pat, kaip iki pandemijos.

„Sąlygos gimdyti iš esmės nėra pasikeitusios, visos palatos yra vienam asmeniui, prie kiekvienos iš jų yra tualetas, dušas. Patalpoje veikia internetas, turime planšetinį kompiuterį, kurį mes naudojame pacientės duomenims įvesti, bet jis gali būti naudojamas ir kitais tikslais, pavyzdžiui, moteris gali susisiekti su artimaisiais, pasitarti, paprašyti palaikymo gimdymo metu.

Pamatuojama temperatūra ir, jei nerandama įtartinų kriterijų dėl infekcijos, gimdyvė priimama kaip iki pandemijos.

Mūsų planšetė nepritaikyta vaizdo transliacijai, bet jeigu moteris atsineš savo įrenginį, ji tikrai gali susijungti su artimaisiais ir filmuoti gimdymą. Tik reikėtų gauti personalo sutikimą, jeigu ji norėtų filmuoti bei transliuoti ne tik save, bet ir medikus.

Po gimdymo, jei nėra labai didelis gimdyvių srautas, taip pat stengiamės moteris guldyti po vieną. Jei pacientė sloguoja ar turi kokių nors kitų sveikatos problemų, ją visada atskiriame nuo kitų“, – pasakojo akušerė ginekologė.

Jeigu moteris serga COVID-19 arba jai įtariamas koronavirusas, ji guldoma į atskirą padalinį, kuriame gimdymo palatos skirtos būtent tokioms pacientėms.

„Šiam tikslui esame paaukoję ir gimdymo palatą su vonia. Kadangi per metus gimdymų vandenyje būna vos 4–5, nusprendėme, kad tokia auka nepablogins gimdančių moterų sąlygų“, – teigė medikė.

Gimdyti su vyru dar nebus leidžiama

Žinia, šiuo metu gimdyvėms aktualiausia tema – kada vėl bus galima gimdyti su vyru arba kitu artimu žmogumi.

„Žinome, kad ši tema labai aktuali ir populiari, nuolat aptarinėjama socialiniuose tinkluose. Tačiau pasirodžius sveikatos apsaugos ministro įsakymui, kuriuo uždraustas pacientų lankymas, visa Lietuvos akušerių ginekologų bendruomenė priėmė sprendimą, kad karantino metu būtų draudžiama gimdyme dalyvauti lydinčiajam asmeniui.

Manau, per artimiausias savaites šio sprendimo dar nepakeisime.

Mes žinome, kad kitose pasaulio šalyse to draudimo nėra, žiūrima į šią situaciją liberaliau, bet kiekviena šalis turi pasirinkti savo modelį ir jo laikytis. Ir labai svarbu, kad to paties modelio būtų vienodai laikomasi visose gydymo įstaigose, nes mūsų šalis nėra tokia didelė kaip, pavyzdžiui, Italija, kurioje kiekviena ligoninė turi savo tvarką.

Nors karantino sąlygos švelnėja, šiandien turbūt dar nėra laikas tokią tvarką keisti. Tačiau su akušeriais ginekologais šį klausimą aptariame, nes žinome, koks jis svarbus tiek mūsų pacientėms, tiek jų šeimoms, pagaliau ir mums, medikams, nes kai vyras ar kitas artimasis yra šalia gimdančios moters, ir mums dirbti lengviau. Visgi, manau, per artimiausias savaites šio sprendimo dar nepakeisime“, – aiškino D.Ramašauskaitė.

Medikės tikino, kad personalo yra pakankamai, nėra nei sergančiųjų, nei turinčių izoliuotis medikų, todėl vienai moteriai po gimdymo visada atskubės į pagalbą akušerės, o pasiklausti, ar nereikia pagalbos dėl emocinės ir psichologinės būklės, užeis psichologė.

„Mums visada buvo svarbi gimdyvių psichologinė būklė, o dabar personalas ypač kreipia dėmesį į ją ir visapusiškai stengiasi palaikyti moteris.

Beje, mūsų psichologė yra paruošusi patarimus, kaip pasirengti gimdymui vienai, be artimo žmogaus. Su jais susipažinti dar prieš gimdymą galima visų ligoninių tinklapiuose, taip pat Sveikatos apsaugos ministerijos tinklapyje“, – pasakojo D.Ramašauskaitė.

Ar naujagimiui labai pavojinga infekcija

Pasak Santaros klinikų Naujagimių skyriaus vedėjos dr. Ingridos Pilypienės, naujagimių, kuriems diagnozuotas koronavirusas, yra tik pavieniai atvejai. Pagal esamus duomenis teigiama, kad naujagimiui infekcija nėra labai pavojinga. Taip pat labai retas yra viruso perdavimas vaisiui, kol jis dar moters gimdoje. Paprastai naujagimiai užsikrečia oro lašeliniu būdu jau po gimimo.

Pagal esamus duomenis teigiama, kad naujagimiui infekcija nėra labai pavojinga.

Jeigu mamai patvirtintas koronavirusas ir jai pasireiškia klinikiniai požymiai, pagal tarptautines rekomendacijas naujagimis turi būti atskirtas nuo mamos, kad neužsikrėstų. Tokiu atveju jis maitinamas nutrauktu mamos pienu, donoriniu pienu arba adaptuotu pieno mišiniu. Pirmos paros pabaigoje naujagimiui turi būti atliktas koronaviruso testas.

Tiesa, skirtingos šalys į kūdikio žindymą, jei moteris serga COVID-19, žiūri įvairiai. Pavyzdžiui, JAV vyrauja požiūris griežtai nežindyti, o Italijoje tai leidžiama, jeigu moteris serga lengva arba vidutine COVID-19 forma.

„Pas mus pirmasis pasirinkimas turėtų būti nežindyti, tačiau kiekvienu atveju bus žvelgiama individualiai, paisant šeimos ir mamos reikalavimų“, – teigė I.Pilypienė.

Ar būtina po gimdymo dėvėti kaukę

„Paprastai ligoninėje mes rekomenduojame dėvėti kaukę, bet gimdymo metu jos kelia nepatogumų, moteriai sunku kvėpuoti, stangintis, todėl nieko tokio, jei moteris tuo metu bus be kaukės.

Taip pat ir po gimdymo – jeigu ji yra viena palatoje, gali kaukės nedėvėti. Tačiau jeigu į jos palatą užeina kas nors iš personalo, reikia ją užsidėti. Labai noriu padėkoti visoms organizacijoms, kurios mus parėmė kaukėmis, todėl turime galimybę moterims jas padovanoti“, – teigė D.Ramašauskaitė.

Ar galima išvykti namo tą pačią dieną

Pasak medikių, dėl moters sveikatos problemų paprastai nekyla, ji galėtų išvykti kad ir po 2 valandų. Tačiau taip daro reta gimdyvė, nes baiminasi dėl savo naujagimio.

„Jeigu vaiko būklė gera, ji turi patirties žindyti, maitinti, per prievartą ligoninėje nelaikome, bet reikia žinoti, kad nespėsime naujagimiui atlikti kai kurių tyrimų. Pavyzdžiui, atrankinis tyrimas dėl kritinių širdies ydų atliekamas tik po 24 val., genetinis tyrimas dėl įgimtų medžiagų apykaitos ligų – po 48 val.

Išvykus anksčiau, dėl šių tyrimų teks kviestis poliklinikos medikus į namus, bet pandemijos metu nebus tai labai paprasta, taigi tyrimas gali užtrukti. Taip pat nebus atlikti skiepai dėl hepatito B ir tuberkuliozės. Todėl siūlyčiau pasilikti ligoninėje, nebent yra kokios nors ypatingos aplinkybės“, – aiškino I.Pilypienė.

Vengiama sutartų gimdymų

Žinia, daugelis moterų Lietuvoje linkusios iš anksto susitarti su gydytoju, kuris priims gimdymą. Tačiau pandemijos metu Lietuvos akušerių ginekologų draugija rekomenduoja, kad tokių susitarimų nebūtų.

„Žinoma, tai tik rekomendacija ir kiekviena ligoninė priima savo sprendimą, bet mūsų ligoninėje apskritai mažėja tokių sutartinių gimdymų. Mes nerekomenduojame sutartinės priežiūros, nebent yra išskirtinis atvejis, kai moteris jautresnė, yra nepilnametė ar turi kitų problemų ir labai nori tam tikro specialisto priežiūros. Tokiais atvejais galima į jos norą atsižvelgti“, – teigė D.Ramašauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius