TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 21

„Bijau karo“: psichologė paaiškino, kaip gyventi didėjant nesaugumo jausmui

„Kai prasidėjo karas Ukrainoje, man atrodė, kad mano ir šeimos gyvenimas baigtas, kad dabar belieka laukti tik žiaurios mirties. Imdavo byrėti ašaros, kai žiūrėdavau į savo vaikus. Įtampa buvo tokia, kad nemiegojau naktimis, viską skaitydavau tik apie karą ir žaisdavau kažkokį žaidimą telefone, kad tik nukreipčiau mintis. Tas nerimas sugrįžta ir praeina, atsižvelgiant į įvykius, kurie nutinka šalia mūsų ir pasaulyje. Sukrėtė Bučos įvykiai, dabar gąsdina tai, kas vyksta Izraelyje. Supranti, kad ramu nebebus niekada ir reikia ruoštis bet kokiai įvykių versijai“, – apie pastaruoju metu jaučiamą nerimą ir nežinomybę dėl ateities atvirai pasakojo portalo skaitytoja Nora.
Nerimas dėl ateities
Nerimas dėl ateities / Asmeninė nuotr. / Unsplash nuotr. / 15min koliažas

Tokių kaip Nora – daugybė. Sugrįžti prie minčių „o kas, jeigu...“ privertė spalio mėnesio įvykiai – nuo teroristų grupuotės „Hamas“ atakos prasidėjęs karas Izraelyje ir Gazos Ruože bei įprastą gyvenimą Lietuvoje sutrikdę grasinimai dėl sprogmenų mokykloms, vaikų darželiams ir kitoms įstaigoms.

„Mano butui reikėtų remonto, bet nesidarau, nes noriu turėti nors šiek tiek santaupų, jeigu reikėtų bėgti iš šalies. Kita vertus, baisu taip negyvent šia diena, o laukti kažko „galbūt“ ir kasdien spardyti atšokusį plintusą“, – savo mintimis pasidalijo Jolita. Pasak jos, tarp pažįstamų ji mato ir daugiau panašių pavyzdžių: kai kurie vengia pirkti naują automobilį, atostogauti, nes nori turėti „finansinę pagalvę“.

Vida Press nuotr./Nemiga
Vida Press nuotr./Nemiga

Jautresnius neraminančios žinios paveikia stipriau: nemaža dalis žmonių skundžiasi nemiga, kiti – sapnuojamais košmarais.

„Dar nuo karto Ukrainoje pradžios esu padariusi vaikams pasus, pervedusi dalį pinigų į giminaičių sąskaitą užsienyje. Kurį laiką pirkdavome ir ilgai negendančių produktų, vėliau nustojome. O dabar vėl galvoju, kad gal reikėtų atnaujinti šitą įprotį. Neseniai iš naujo peržiūrėjau patarimus, ką daryti, kaip ruoštis ekstremalioms situacijoms. Baisu ne tik dėl karo grėsmės, nors ji, matant pasaulio žinias, dabar, ko gero, atrodo realesnė grėsmė nei visos klimato krizės sukeltos stichinės nelaimės“, – sakė Dainius.

Tokių įvykių fone nesaugumą jaučia beveik visi

Klinikinė psichologė Karolina Baranova sako, kad pastarosios savaitės iš tiesų buvo išskirtinės tiek žiaurių, nesaugumą provokuojančių, tiek potencialiai grėsmingų įvykių Lietuvoje ir visame pasaulyje gausa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius