Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė griauna žmonių įsitikinimus apie organizmo valymą po švenčių

Artėjant šventėms naršome internete ieškodami receptų šventiniam stalui, nukrauname jį maistu, kuris neišvengiamai atsiduria skrandyje. Tada tikimės atrasti stebuklingą patarimą, kokie produktai padės atsisakyti persivalgymo jausmo po švenčių. Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė sako, kad tokio stebuklingo recepto ar produkto nėra, tiesiog reikia grįžti į įprastą, tinkamą savo dienotvarkę.
Keptas įdarytas kalakutas.
Keptas įdarytas kalakutas. / Fotolia nuotr.

Panaršius internete receptų ir patarimų, kas padėtų po švenčių pasijusti geriau, greitai supranti, kad kai kurie siūlymai vieni kitiems prieštarauja. Dažniausiai patariama gerti daug vandens su citrina, vartoti žaliąją arbatą, žaliuosius kokteilius, įtraukti daugiau daržovių, pusryčiams rinktis košes, bent keletui dienų atsisakyti mėsos, glitimo, cukraus turinčių produktų.

Būtina planuoti valgymus, porcijų dydžius, gerti pakankamai vandens ir būtinai įtraukti fizinį aktyvumą.

Vieni pataria įtraukti pieno produktus, ne bet kokius, o rūgščius, tokius kaip kefyras, rūgpienis, varškė, nes jie normalizuoja žarnyno mikroflorą, turi daug kalcio. Kiti – priešingai – kurį laiką siūlo pieno produktų nevartoti.

Kad nepasiklystume patarimų jūroje, pakalbinome dietologę doc. dr. Editą Gavelienę. Pasak jos, nėra jokių stebuklingų patarimų, produktų ar receptų, kurie padėtų greitai ir efektyviai panaikinti persivalgymo pėdsakus ir atsikratyti sunkumo jausmo. Gydytojos patarimas – tiesiog kuo greičiau grįžti prie savo įprastos dienotvarkės. Tačiau ji turi turėti savo tvarką: būtina planuoti valgymus, porcijų dydžius, gerti pakankamai vandens ir būtinai įtraukti fizinį aktyvumą.

Roberto Pledo nuotr. /Dietologė Edita Gavelienė
Roberto Pledo nuotr. /Dietologė Edita Gavelienė

„Nereikia jokių valymo programų ir juolab manyti, kad taikant jas pasieksime kokį nors geresnį rezultatą, negu grįžę į savo tikrąją kasdienybę. Žmonės dažnai mano, kad po švenčių pasilaikys tam tikrų dietų, sulčių programų ar ko nors netradicinio ir viskas bus gerai. Jei paskui vėl grįšite į savo chaotišką dienotvarkę, nes tiesa ta, kad dažnas jos tvarkingos neturi – o tai ir yra problema – nieko gero nebus.

Nėra mokslu pagrįstų rekomendacijų, kad po šventinio persivalgymo reikėtų atsisakyti tam tikrų produktų ir maitintis tik vienaip ar kitaip. Tad ir nepatarčiau žaisti maisto produktais, ko nors atsisakyti ar ką nors specialiai vartoti. Vienintelis dalykas, ko tikrai reikėtų daugiau, yra vanduo“, – teigia doc. dr. E.Gavelienė.

Gydytojos dietologės teigimu, yra išskirtinių situacijų, pavyzdžiui, žmogus gydosi lėtinę ligą, tarkime, nutukimą. Jis bendrauja su gydytoju dietologu, tad natūralu, kad šis jam pasiūlys individualiai pritaikytas tam tikras priemones. O apskritai visiems patarti, kad po švenčių būtina padaryti iškrovos dieną ir gerti tik vandenį, E.Gavelienė sako negalinti.

Taigi, grįžtant prie gydytojos dietologės patarimų, kurie tikrai gali būti taikomi visiems: pradėkite reguliariai maitintis, prieš valgydami nusistatykite porcijos dydį – bendrai priimtina skaičiuoti, kad pagrindinis valgymas (pusryčiai, pietūs, vakarienė) moterims turėtų sudaryti apie 0,5 litro, vyrams – 0,7 litro (skaičiuojamas maisto tūris).

Vartokite daugiau nei įprastai vandens – su citrina ar paprastą – priklauso nuo jūsų. Jei kartais graužia rėmuo, specialistės teigimu, galite vartoti su citrina, ji šarmina organizmą. Ir būtina nepamiršti fizinio aktyvumo. O norint atsikratyti sunkumo jausmo po švenčių, galite jį kiek ir padidinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius