Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja dietologė: įvairių dietų laikymasis ne „tirpdo“, o tik priaugina kilogramus

Būti sveikam ir sportiškam – nieko blogo, tačiau liekno kūno kulto vaikymasis, laikantis įvairių dietų, gali sužaloti ne tik fizinę, bet ir psichinę sveikatą. Ypač tuomet, jei jaunoms merginoms autoritetu tampa pasaulinės įžymybės kaip, pavyzdžiui, JAV verslininkė, socialinių tinklų žvaigždė Kim Kardashian, kuri vien tam, kad įtilptų į legendinę Marilyn Monroe suknelę, ruošdamasi prabangiausiam metų pokyliui „Met Gala“, per tris savaites turėjo numesti 7 kilogramus.
Salotos
Salotos / Vida Press nuotr.

Kaip apskritai įvairių dietų vaikymasis paveikia žmogaus sveikatą ir kaip išsiugdyti sveikos mitybos įpročius – apie tai portale manodaktaras.lt kalbamės su mitybospsichologija.lt gydytoja dietologe ir psichoterapeute Rasa Audickiene.

Asmeninio archyvo nuotr./Rasa Audickienė
Asmeninio archyvo nuotr./Rasa Audickienė

– Kai kurios jaunos merginos, norėdamos lygiuotis į įvairias užsienio ar Lietuvos žvaigždes ir pasekti jų pavyzdžiu, gali panašiai mąstyti: „Jei noriu tilpti į norimo dydžio rūbą, vadinasi, tereikia laikytis griežtos dietos ir gausiu norimą rezultatą“. Kiek tokiame mąstyme ir elgesyje gali būti pavojaus ir žalos?

– Aš pavojų įžvelgiu ne tik iš fizinės pusės, bet ir psichologinės. Pirmiausia – dietų laikymasis neduoda ilgalaikės naudos nei sveikatai, nei psichikai. Laikantis dietų netenkama ne tik energijos, bet ir taip svarbių vitaminų, mineralų, baltymų, kurie reikalingi visapusiškam ir visaverčiam gyvenimui.

Antra – vien noras įtilpti į XS ar S dydžio rūbą yra žalingas. Vadinasi, kad „aš savęs nepriimu, koks esu“, kad „jei įtilpsiu į mažesnio dydžio rūbą, tai būsiu vertingesnis“. Tad tokių tikslų užsibrėžimas yra visapusiškai žalingas. Be to, ilgalaikėje perspektyvoje įvairių dietų laikymasis ne ištirpdo, o tik priaugina kilogramus.

– Kas vyksta žmogaus organizme, jei, tarkim, griežtos dietos pagalba numeti svorio per kelias savaites, o po to pritrūksta valios ir vėl valgai, ką nori, bei grįžti prie senų įpročių?

– Žala yra dvejopa: išsiderina hormonai, alkio ir sotumo jausmai. Kuo žmogus vyresnis, tuo ilgiau užtrunka stabilizuotis hormonams ir kūno pojūčiams. Tai gali trukti ir pusę metų. O jei per tą pusmetį dar kitos dietos pasilaikoma, tuomet papuolama tarsi į užburtą ratą (svorio padidėjimas – sumažėjimas su vis liekančiais trimis kilogramais po kiekvienos dietos).

Dietų laikymasis neduoda ilgalaikės naudos nei sveikatai, nei psichikai.

Kūnas būna kančiose. Prie šio proceso prisideda mintys: „Aš esu nevykėlė, vėl pradėjau valgyti“, „Man niekada nepavyks numesti svorio“, „Manęs storos niekas nemylės“. Ir prisideda psichologinė kančia. Jei mes susiesime savo savivertę tik su svoriu, išvaizda ir kūno formomis, tuomet didelė tikimybė, kad gyvensime kančioje. Tobula išvaizda neegzistuoja. Tai tik iliuzija, kurią sukūrė socialinis pasaulis.

– Ar vis dar Lietuvoje egzistuoja liekno kūno kultas (pvz. kai į modelių agentūras kviečiamos tik lieknos merginos, jos paprastai puikuojasi ir ant žurnalų viršelių ir pan.) O gal mūsų visuomenė pamažu tampa sąmoningesnė?

– Manau, kad liekno kūno kultas yra išlikęs ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Ir įsišaknija kitas kultas, tikrai ne mažiau pavojingas – sportiško, raumeningo kūno. Ir į šį užburtą dietų/sporto ratą įtraukiamos ne tik moterys, bet ir vyrai.

Mano manymu, visi kultai atkeliauja iš noro būti tobuliems. Tobulumas prilyginamas gyvenimo tikslui, visapusiškai laimei. Galvose lieka informacija, kad esu sėkmingas, jei esu lieknas/raumeningas. O dauguma nori būti sėkmingais ir laimingais, dėl to vaikosi idealių (jų akimis) formų ir idealaus svorio.

Apmaudu, bet tai neegzistuoja. Ir kai vaikomės neegzistuojamų dalykų, tai laukia šimtaprocentinė nesėkmė.

– Kaip atsiranda įvairūs valgymo sutrikimai jaunoms merginoms? Ar įmanoma vien stiprios valios pastangomis iš to išeiti ir pagyti?

– Valgymo sutrikimai atsiranda ne tik merginoms, bet ir vaikinams. O priežasčių yra labai daug. Mes gimstame su genetiškai užkoduotu temperamentu. Net gimę dvynukai, identiški savo išvaizda, turi skirtingus temperamentus.

Ši savybė nulemia mūsų prisitaikymo galimybes, kaip mes reaguosime į tam tikras situacijas, pvz., dvyniai papuolė vaikystėje į autoįvykį, vienas iš jų vėliau bijos važiuoti automobiliu, kitas – ne.

Didelę įtaką valgymo sutrikimų išsivystymui turi aplinka: tėvų auklėjimo stilius, mokykla, draugai ir patirtos mažesnės ar didesnės nemalonios patirtys bei traumos. Labai didelę įtaka daro tėvų auklėjimas – ar patenkinami emociniai baziniai poreikiai. Jei jie nepatenkinami, gali vystytis įvairūs psichikos sutrikimai.

Besąlyginė meilė, globa, autonomija, laisvė reikšti mintis ir emocijas, žaismingumas ir realistinės ribos – tai pagrindiniai emociniai baziniai poreikiai, kuriuos turi gauti kiekvienas vaikas ir suaugęs.

Valgymo sutrikimų vystymuisi įtakos taip pat turi socialinė aplinka, kultūra, visuomenės požiūris. Kaip minėjau, dar visuomenėje išlikusi nuomonė, kad liekną kūną turintis asmuo yra vertingesnis. Tai visiškai nelogiška, bet, deja, realybė.

– Atšilus orui, natūralu, visi norime geriau ir sveikiau atrodyti, gal ir atsikratyti kelių priaugtų kilogramų. Į ką turime atkreipti dėmesį, kad nepakenktume sau ir tie nepageidaujami kilogramai „ištirptų“?

– Kad kilogramai nepastebimai „ištirptų“, reikia laiko, mažų žingsnelių pokyčiuose, savęs nemetant į didelį diskomfortą, ir turi būti mažas kalorijų deficitas.

Būtina savo kasdienėje rutinoje išlaikyti balansą: miegas, mityba, darbas, fizinis krūvis, malonios veiklos. Jei fiziniai baziniai poreikiai nepatenkinti – galima save susižaloti. Rekomenduoju kreiptis į specialistus. Gydytojas dietologas padės atrasti kelią informacijos gausoje ir sau nepakenkti mitybos pasaulyje. Gydytojas reabilitologas, kineziterapeutas padės nesusižaloti pradėjus judėti, turint antsvorio.

– Ką patartumėte, kaip tinkamai valgyti ir sureguliuot poilsio bei darbo režimą (gal net savo mąstyseną), kad jaustumėmės kupini energijos?

– Norint patirti sėkmę, turime tam skirti laiko. Jei subalansuota mityba ir gyvenimo būdo keitimas netaps jūsų rutinos prioritetų pirmose vietose – didelė tikimybė, kad bus patiriama nesėkmė. Dėl to reikia apgalvoti, ar aš šiuo metu turiu galimybę skirti sau laiko, o jei ne, kaip galiu atrasti laiko, nes tai dabar yra mano didžiausias tikslas.

Labai svarbu nesilaikyti jokių dietų. Minimalų kalorijų deficitą geriausia padaryti iš mažiausiai maistingo maisto: patartina atsisakyti konditerinių gaminių, saldžių gėrimų, desertų, užkandžių. Tuomet stebėkite save, veskite mitybos dienoraštį.

Nekrentant svoriui – kreipkitės į gydytoją dietologą ir turėkite savo mitybos dienoraštį, kad specialistas padėtų pastebėti, kur galima padaryti pokyčius ir pasiekti norimą rezultatą.

Metant svorį, dažnai kyla mintys: „tau nepavyks“, „bandei daug kartų, bet susimovei“, „tai tik paskutinis sausainukas, nuo jo niekas nepasikeis“, „nuo pirmadienio laikysiuosi dietos“. Būtina atpažinti šias mintis ir joms nepasiduoti. Tai tikrai nelengva užduotis, reikalaujanti praktikos, bet įveikiama. Esant sunkumams, galime kreiptis į kognityvinės ir elgesio terapijos praktikus, kurie gali padėti atsikratyti antsvorio.

Pokyčiai turi vykti iš lėto, „kūdikio žingsneliais“, bet negrįžtamai ir užtikrintai. Tuomet aplankys ilgalaikė sėkmė, sau nepakenkiant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius