15 dienos proga! Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur.
Išbandyti

Idėjos Velykų vaišėms be liūdnų pasekmių ir kas gelbsti praradus saiką

Tradicinės Velykų vaišės – iššūkis neprarasti saiko prie stalo, lankant artimuosius ir draugus. Ir nors iš anksto nė vienas neplanuojame persivalgyti ar padauginti gėrimų, ne vienam skrandžiui šventės tampa iššūkiu.
Velykų stalas
Velykų stalas / 123RF.com nuotr.

Kaip sakė 15min kalbinti žmonės, per Velykas virškinimas trinka ne vien dėl maisto gausos. Dažniausiai minėtos bėdos – plati produktų įvairovė, tradicija visko paragauti, įprotis nieko nepalikti lėkštėje, o iš šeimininkų pusės – nepakantumas tuščioms svečių lėkštėms ir taurėms.

Dažnam iš pat ryto pasitaiko padauginti margučių, „nes su visais norisi susidaužti“. Ritinėjant margučius stipriausias laimėtojas būna vienas, o padaužtųjų – daug. Tačiau ar visus juos privalu tuoj pat suvalgyti?

Kiek kiaušinių per Velykas – gana?

„Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič pataria nepamiršti saiko: 1-2 kiaušinių per Velykas gana. „Galbūt nieko neatsitiks, jei suaugęs žmogus suvalgys, tarkime, 5 kiaušinius, tačiau kam to reikia? Nebent rungtyniaujate. Tačiau taip rizikuojate savo sveikata. Kiaušinius paprastai marginame, nes jie yra šv. Velykų simbolis, tačiau patarčiau per daug neprisimarginti, nes vėliau tai gali būti paskata visus margučius suvalgyti, kad nereikėtų išmesti“, – sakė vaistininkė.

„Camelia“ vaistinės nuotr./Kristina Zacharevič
„Camelia“ vaistinės nuotr./Kristina Zacharevič

Valgymas – ne vienintelis malonumas

Tradiciją valgyti viską iš eilės, taip pagerbiant ruošusius maistą, pamažu keičia supratimas apie tikrąjį rūpestį savimi ir šventę be neigiamų pasekmių, kai džiaugsmo teikia ne tik skoniai, bet ir bendravimas, pramogos lauke ar namuose. Tai akcentuoja ir vaistininkė Kristina.

„Per šventes dažnai valgoma sočiau, riebiau. Save palepinti ir švęsti šventes reikia, tačiau, jei nenorime dėl to vėliau kęsti pasekmių, reikėtų nepamesti galvos ir elgtis atsakingai. Jei norite paragauti įvairių patiekalų, ragaukite po truputį, valgydami neskubėkite, stenkitės gerai sukramtyti. Per šventes neretai su maistu vartojama ir alkoholio, kuris tik dar labiau apkrauna virškinimą ir gali pabloginti savijautą. Tad pavalgę neužsibūkite ilgai prie stalo, užsiimkite kita veikla – pasivaikščiokite, žaiskite stalo žaidimus ar kt. Sėdėjimas prie stalo ragina užkandžiauti dar ir dar. Taip nejučia galime persivalgyti ir blogai pasijusti“, – įspėjo vaistininkė.

Vida Press nuotr./Šeimos pietūs
Vida Press nuotr./Šeimos pietūs

Produktai – iššūkis virškinimui

Ypač vengti ji patarė pridėtinio cukraus, kepto, riebaus ir rūkyto maisto, miltinių patiekalų, riebių padažų: „Juk net ir pats pavasaris diktuoja rinktis lengvesnį, šviežią maistą, taip pat būtinai į savo meniu įtraukite augalinės kilmės produktų – daržovių, vaisių, uogų, kruopų. Skaidulų turintis maistas naudingas ne tik virškinimui, bet ir visai žmogaus sveikatai bei gerai savijautai“.

123RF.com nuotr./Šeima gamina maistą
123RF.com nuotr./Šeima gamina maistą

Į tai, kas valgoma, ypač reikėtų atkreipti dėmesį žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis bei kitomis lėtinėmis ligomis.

„Apskritai per šventes maisto dažniausiai būna per daug, jo lieka, o siekiant jo neišmesti, valgoma net ir tada, kai noro nėra. Mano patarimas – ruošiant maistą nepersistengti. Be to, per ilgai nesuvalgyti maisto likučiai gali sugesti, o suvalgius sugedusio maisto galima apsinuodyti“, – įspėjo vaisininkė.

Kokių priemonių imtis blogai pasijutus per šventes

Virškinimą gerinantys preparatai – vieni dažniausiai perkamų. Tačiau, kaip pastebi vaistininkė Kristina, prieš šventes šie medikamentai perkami aktyviau, o po švenčių paprastai dar labiau padidėja jų poreikis.

123RF.com nuotr./Pilvo skausmas
123RF.com nuotr./Pilvo skausmas

„Būkime atviri – daugelis per šventes nori atsipalaiduoti, paskanauti įvairių patiekalų, o iki persivalgymo riba yra plona. Jei metai iš metų žinoma, kad pavalgius gali kilti sunkumų dėl virškinimo, po šventės žmogus gali jaustis blogai, verta iš anksto turėti vaistų, siekiant išvengti nemalonių simptomų ar net vizito pas medikus. Visgi nemaža dalis pacientų į vaistinę dėl virškinimo sutrikimų ateina po švenčių. Pasijutę blogai jie ieško pagalbos, teiraujasi medikamentų“, – pastebi K. Zacharevič.

Persivalgius arba suvalgius sunkiau virškinamo maisto, gali pasireikšti sunkumo jausmas, pykinimas. Šie simptomai dažniausiai atsiranda dėl fermentų trūkumo, nes kasa nespėja jų pagaminti tiek, kiek reikia.

123RF.com nuotr./Virškinimas
123RF.com nuotr./Virškinimas

„Jei dėl maisto jaučiamas sunkumas, padėti gali virškinimo fermentai. Šios skrandyje neirios tabletės kitaip vadinamos kasos milteliais ar kasos fermentais“, – sakė vaistininkė.

Virškinimo fermentų nepakankamumas gali sukelti virškinimo sutrikimus. Jie vartojami tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų (dispepsiją). Vaistų su virškinimo fermentais veikliosios medžiagos yra virškinimo fermentai lipazė, amilazė ir proteazė. Jie padeda virškinti riebalus, angliavandenius ir baltymus bei pagreitina maisto medžiagų įsisavinimui būtinas reakcijas.

Vida Press nuotr./Pilvo skausmas
Vida Press nuotr./Pilvo skausmas

Greitoji pagalba sunegalavus

Jei virškinimo sutrikimai užsitęsė, rekomenduojama pavartoti gerųjų bakterijų žarnynui, savijautą pagerina vaistažolių arbatos, o kartais pakanka kiek apriboti mitybą ir pavartoti daugiau vandens. „Medikamentines priemones pacientams parekomenduojame pagal nusiskundimus. Nepajutus pagerėjimo ir simptomams kartojantis, būtina gydytojo konsultacija“, – pabrėžė vaistininkė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Greitoji pagalba
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Greitoji pagalba

Nesvarbu – vaistas receptinis ar ne, prieš vartojimą būtina pasikonsultuoti su vaistininku, reikia žinoti galimus vaisto šalutinius poveikius, taip pat būtina vaistą vartoti kaip rekomendavo gydytojas ar vaistininkas.

Kada nebepasitikėti savipagalba ir kreiptis į gydytoją

Pasak 15min pašnekovės, kreiptis į gydytoją reikėtų, jei negalavimai nesilpnėja net ir išgėrus vaistų, pykinimas, viduriavimas ar vėmimas kamuoja 2-3 dienas.

„Virškinimo negalavimai gali įspėti ir apie galimas ligas, kurioms reikės specialaus gydymo, – atkreipė dėmesį vaistininkė, patardama nenumoti ranka net į mažiausius savijautos pokyčius.

Nelaukime, kol simptomai apsunks gyvenimą ir dėl jų reikės apriboti savo veiklą. Išsamiai išsakius simptomus gydytojui ar vaistininkui, galima greičiau ir tiksliau nustatyti sutrikusios virškinimo priežastis ir susigrąžinti gyvenimo kokybę bei puikią savijautą!

Kuo daugiau vandens ir daržovių

Tradiciškai Velykos išsiskirdavo vaišių gausa po septynias savaites trukusio Gavėnios pasninko. Vis dėlto šiandien retas tiek pasninkauja, tad ir „leisti sau daugiau, nes Velykos“ turėtume su išlygomis.

123RF.com nuotr./Moteris geria vandenį
123RF.com nuotr./Moteris geria vandenį

Ruošiant Velykų stalą mitybos specialistai primena nepamiršti įvairiaspalvių daržovių – kuo jų daugiau, sumaniai patiektų, tuo ne tik gražesnis stalas, bet ir daugiau naudos organizmui.

Vienas svarbiausių Velykų vaišių gėrimų šiemet tegu bus vanduo! Ir nebūtina maisto gausybė. Galbūt ant Velykų stalo tradiciškai nuguls naminiai kepsniai ir kepiniai, sviesto avinėlis su žalumyno šakele, tačiau geriausiai pavasario nuotaiką kurs išsprogusios beržo šakelės ir „kačiukai“, galbūt net sužėlusios avižos ir margučiai žalumoje.

123RF.com nuotr./Margučiai
123RF.com nuotr./Margučiai

Velykų rytą susėdę prie stalo, tradiciškai daušime margučius su tais, kuriuos mylime, ir, be abejo, rinksim margutį-stipruolį. Tiems, kurie buvo geri, Velykė galbūt atneš po išskirtinį margutį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius