-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karalienės ilgaamžiškumui įtakos turėjo ir mityba: asmeninis virėjas pasidalijo, ką valgė Elžbieta II

Rugsėjo 8 d. pasaulis neteko ikonos. Karalienė Elžbieta II buvo ilgiausiai pasaulyje valdžiusi britų monarchė, tačiau šį žygdarbį ji pasiekė ne be rimtų sveikų įpročių, kurių laikėsi. Tiesa, į mitybą įtraukdavo ir šiek tiek skanėstų.
Elizabeth II
Elžbieta II / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokią informaciją savo knygoje „Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen“ ir „Youtube“ kanale atskleidė vienas iš karalienės asmeninių virėjų Darrenas McGrady. Be to, apie jos mitybos įpročius rašoma daugelyje straipsnių, teigiama „Eat this, not that“.

Nors garsiai nuskambėjo gydytojo nurodymas atsisakyti kokteilių gėrimo vakarais, daugelis dalykų, ką Elžbieta II mėgo valgyti kasdien, per 60 metų labai nepasikeitė, pranešė D.McGrady.

Kaip sako D.McGrady, kai jis dirbo Elžbietai II, kartu sukosi dar apie 20 virėjų. Jie pateikdavo valgiaraštį, iš kurio ji galėdavo pasirinkti savo dienos meniu. Štai kokie maisto produktai, kaip teigiama, buvo valgomi kasdien, kad karalienė išliktų ištverminga ir sveika.

„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II

Arbata ir sausainiai

Dieną karalienė pradėdavo puodeliu karštos „Earl Grey“ arbatos su pienu ir be cukraus bei keliais sausainiais. Žurnalo „Hello!“ straipsnyje atskleista, kad jos mėgstamiausi sausainiai buvo „Chocolate Bath Olivers“ – traškūs sausainiai, aplieti šokoladu. Šie skanėstai buvo tarsi užkandis prieš pusryčius.

Pusryčiai

Nusipraususi ir apsirengusi, karalienė valgydavo oficialius pusryčius, kuriuos sudarydavo šalti dribsniai. Jos mėgstamiausi, kaip kalbama, buvo „Special K“. Kartais ant stalo būdavo ir skrebučių su marmeladu. Kiaušiniai buvo retenybė.

Pietūs

Paprasti pietūs, kuriuos rinkdavosi karalienė, būdavo gausūs baltymų ir turėdavo mažai angliavandenių. D.McGrady „The Telegraph“ sakė, kad vienas mėgstamiausių jos patiekalų buvo ant grotelių keptas Doverio jūrų liežuvis arba škotiška lašiša su špinatais ir cukinijomis. Elžbieta II taip pat mėgo salotas su ant grotelių kepta vištiena.

„Kai ji valgo viena, yra labai disciplinuota, – anksčiau „Bustle“ straipsnyje teigė D.McGrady. – Pagrindinė taisyklė – jokio krakmolo.“

„Scanpix“ nuotr./„Trooping the Colour“ paradas
„Scanpix“ nuotr./„Trooping the Colour“ paradas

Popietės arbata

„Cosmopolitan“ straipsnyje rašoma, kad popietės arbata Elžbietai II buvo būtina. Karališkoji biografė Katie Nicholl teigia, kad šiame meniu būdavo sumuštiniai su agurkais, vaisių pyragas ir „Earl Grey“ arbata.

D.McGrady savo „YouTube“ kanale pasidalijo išsamiu, bet paprastu sumuštinio su agurkais receptu, kurį mėgo karalienė. Jis pradedamas gaminti nuo baltos duonos, kuri patepama kreminiu sūriu su trupučiu šviežios mėtos, tada uždedamas labai plonai nuskustas agurkas. Tuomet nupjaunama pluta, o sumuštinis supjaustomas į dviejų kąsnių porcijas.

Popietės arbata Elžbietai II buvo būtina.

Jis taip pat pademonstravo, kaip daryti sumuštinius su pomidorais ir „uogienės centus“ (angl. Jam Pennies), kuriuos karalienė valgydavo vaikystėje. Pastarųjų pagrindą sudaro paprasta braškių uogienė, žinoma, pagaminta pilies virtuvėje iš šviežių škotiškų braškių, ir sviestas, o visa tai supjaustoma mažais apskritimais, kurie yra senojo angliško cento dydžio.

Vakarienė

D.McGrady sakė, kad, vakarieniaudama viena, karalienė laikydavosi „jokio krakmolo“ taisyklės. Valgiaraštyje dažniau būdavo kepta arba troškinta žuvis su salotomis ir daržovėmis.

„Štai ir viskas. Tai viskas, ką ji valgo, – CNN seniau sakė D.McGrady. – Ji labai disciplinuota. Galėtų valgyti viską, ko tik nori, bet būtent dėl disciplinos ji išlieka sveika.“

Desertas

Kad ir kaip sveikai maitinosi, kartais karalienė į valgiaraštį įtraukdavo desertų. Iš jos sodų dažnai būdavo patiekiami švieži vaisiai: pavyzdžiui, braškės iš Balmoralo pilies ar švieži persikai iš Vindzoro pilies šiltnamių. Vis dėlto D.McGrady CNN prisipažino, kad karalienė buvo šiek tiek šokoholikė.

Anot jo, tai turėjo būti juodasis šokoladas – kuo tamsesnis, tuo geresnis, o pieniško ar baltojo šokolado Elžbieta II nemėgo. Kartais ji pasimėgaudavo ir naminiu šokoladiniu desertu.

Ko karalienė nevalgė

Vieno produkto karalienės lėkštėje tikrai nebuvo galima rasti – česnako. Elžbieta II taip pat mėgo gerai iškeptą jautieną, todėl jos valgiaraštyje niekada nebuvo tartaro.

Be to, karalienė niekada neužsisakydavo greitojo maisto.

„Kodėl turėtų tai daryti, kai virtuvėje dirba 20 virėjų? – pastebi D.McGrady. – Tiesiog paskambini į virtuvę ir užsisakai kokio tik nori maisto.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius