-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutinka mūsų organizmui, kai nepavalgome?

„Ak, ir vėl nespėjau nieko suvalgyti pusryčiams, išgėriau tik puodelį kavos“, „Šiandien visai neturėjau laiko pietums“... Pažįstami pasiteisinimai? Taip, šiuolaikinis ritmas toks, kad kartais tenka tenkintis kavos puodeliu ir sumuštiniu iš greitojo maisto užkandinės. Savaime aišku, kad organizmas net nežada už tai padėkoti ir mums keršija prasta savijauta.
Dieta
Dieta / Fotolia nuotr.

Visi puikiai žinome, kad maistas – tai lyg benzinas mūsų kūnui, kad galėtume „važiuoti“ ten, kur mums reikia, rašoma home.bt.com. Ar žinote, kas nutinka mūsų organizmui, kai praleidžiame valgymą,  manydami, kad nieko blogo nenutiks, o vėliau visai nebevalgome, tik pasitenkiname vakariene?

Taip pat skaitykite: Kokios klaidos gali pakenkti odai, kai lepiname ją aliejais?

Ką verta žinoti apie mitybos režimo pažeidimus?

Visų pirma, būtinai įsiklausyti į savo organizmo siunčiamus ženklus.

Hormonų disbalansas

Kiekvieną kartą, kai jūs pamirštate pavalgyti, streso hormono kortizolio kiekis sukelia nerimą ir nepasitenkinimą. Insulino kiekis taip pat greitai pakyla ir nukrinta, tad šis nestabilus cukraus kiekis kraujyje sukelia alkio priepuolius.

Problemos su virškinimo sistema

Mūsų organizmas pripratęs visą dieną dirbti, ir kai nepavalgome, tuomet virškinimo sistema negali išnaudoti visų savo funkcijų tinkamu būdu.

Organizmas saugo riebalus

Praleisdami maitinimąsi, mes savo organizmą tarsi paklaidiname klaidžioje girioje. Jis mano, kad badaujame ir, užuot deginęs riebalus, organizmas juos išsaugo tam, kad turėtų energijos ateityje.

Taip pat skaitykite: Ką valgyti, kad kristų svoris: populiariausi mitai ir patarimai

Nuovargis

Taip pat mes pajuntame nuovargį, sulėtėja medžiagų apykaita. Verta žinoti, kad reguliarus maitinimasis kaip tik padeda sudeginti daugiau kalorijų ir greitina virškinimo procesą.

Persivalgymas

Natūralu, kad nepavalgę dieną, vėliau itin norime užkandžiauti ir prisikemšame vakare. Tai ne tik sukelia skrandžio problemų, bet ir atsiliepia mūsų figūrai.

O kas būna, kai organizmas kenčia nuo bado?

Pažvelkime į tai dar plačiau. Mitchellas Moffitas, filmuko apie gyvybes nusinešantį badavimą kūrėjas, atskleidžia, jog nuo priverstinio badavimo visame pasaulyje kenčia 795 milijonai žmonių. O kokie pokyčiai tuo metu vyksta organizme?

  • Pirmosios 6 valandos

Jaučiatės gerai. Organizmas pradeda skaityti glikogeną, kuris išsaugo energiją mūsų organizme, į gliukozę, kurią ląstelės naudoja kaip „kurą“ mūsų gerai savijautai. Maždaug 25 proc. energijos sunaudoja smegenys, o likusi energija nukeliauja raumenims ir eritrocitams.

  • Po 6 valandų

Toks energijos išgavimo būdas liaujasi, taip pat kaip ir glikogeno atsargos. Tuo metu pasijaučiame alkani, tiksliau – pikti ir labai alkani.

Taip pat skaitykite: Testas. Kokia lieknėjimo strategija jums tinkamiausia?

  • Per 6–72 valandų

Organizmas patenka į tokią būseną, kada badauja arba pasninkauja. Kadangi kraujyje lieka mažai gliukozės, kūnas pradeda skaidyti riebalus, kad gautume energijos, kuris vėliau virsta riebalų rūgštimis. Smegenys, būdamos tokios būsenos negali normaliai funkcionuoti, todėl mūsų veiksmai pablogėja.

  • Po 72 valandų

Šiuo metu organizmas, tikinama, pradeda valgyti pats save. Tai reiškia, kad nelikus cukraus ir riebalų atsargų, organizmas stengiasi gauti energiją iš baltymų.

  • Po 1–2 savaičių

Be vitaminų ir mineralų imuninė sistema pradeda silpti su kitomis „nereikalingomis“ funkcijomis, t. y. sutrinka menstruacijų ciklas, susilpnėja ir libido.

  • Po 3 savaičių–70 dienų

Organizmas nusilpsta ir badavimas gali baigtis mirtimi. 

Dar daugiau apie tai galite pamatyti šiame filmuke

VIDEO: Kas nutinka organizmui, kai nustojame valgyti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius