Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kęstutis jau 30 metų kasdien maudosi Nemune: kiti serga savaitę, o aš pasveikstu per dieną

Kęstutis Pricevičius jau daugybę metų neįsivaizduoja savo gyvenimo be maudynių atviruose vandens telkiniuose. Ir nesvarbu, ar lauke lyja, o gal šąla – kasdienis ritualas privalo būti įvykdytas. „Labiausiai man nepatinka, kai būnu priverstas išsimaudyti daug anksčiau ar vėliau dėl darbų ar kitų reikalų“, – dalijasi pašnekovas.
Kęstutis Pricevičius
Kęstutis Pricevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Kęstutis gali pasidžiaugti ir tuo, kad yra ne kartą tapęs Lietuvos rekordininku. Vyras net 12 kartų Naujuosius metus pasitiko besimaudydamas atviruose vandens telkiniuose, taip pat jis maudėsi net tada, kai spaudė –30 laipsnių speigas!

Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Pricevičius kasdien maudosi Nemune
Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Pricevičius kasdien maudosi Nemune

Pakalbinome Kęstutį apie tai, kaip jis pradėjo maudytis visais metų laikais atviruose telkiniuose, nekreipdamas dėmesio nei į šaltį, nei į kitas ne itin malonias oro sąlygas.

„Esu kilęs iš Švėkšnos, bet jau daug metų gyvenu Kaune – čia mane atvedė mokslai. Studijuodamas tuometiniame KPI, supratau, kad inžinieriumi būti nenoriu, tad įstojau ir baigiau tuometinį Kūno kultūros institutą, o vėliau ir ekonomiką Vilniaus universitete. Galima sakyti, kad esu pedagogas ekonomistas. Taip ir likau Kaune – čia man labai patinka – tai pats geriausias miestas Lietuvoje“, – pasakoja pašnekovas dar studijų metais pradėjęs savo maudymosi „karjerą“.

Pradėjo nuo šalto dušo

K.Pricevičius pasakoja, kad pirmiausia, prieš pradėdamas maudytis atviruose telkiniuose, 2 metus kas rytą grūdinosi šaltame duše. „Be to, teko matyti tokį filmuką, kaip žmogus lenda į eketę ir tai mane labai sužavėjo bei tapo postūmiu pačiam to siekti. Jaučiau, kad to noriu. Tačiau ką daryti ir nuo ko pradėti, aš nežinojau. Tuo metu maniau, kad reikia pratintis laipsniškai, tačiau yra žmonių, kurie, pasinaudoję mano patarimais, pirmą kartą įlindo į eketę žiemos metu be pratinimosi ir jiems tai kuo puikiausiai pavyko“, – sako Kęstutis.

Pirmą kartą Kęstutis save išbandė stovykloje Arlaviškėse, kur Kūno kultūros institutas turėjo savo vilą ant marių kranto, tad kaip jis prisimena, tai buvo idealios sąlygos nerti į marias.

„Suorganizavau grupelę bendramokslių ir pradėjome šokinėti į marias. Kai baigėsi stovykla, sakau, o kodėl gi negalima toliau maudytis Nemune? Esu labai nuoseklus žmogus, todėl nusprendžiau, kad tęsiu maudynes, kol galiu. Taip maudžiausi visą žiemą, o vėliau vėl suveikė nuoseklumo principas, kad tai turiu daryti toliau. Iš pradžių maudžiausi kartą per savaitę, o pastaruosius trisdešimt metų maudausi Nemune kasdien. Įšokti bent kartą gali kiekvienas, o tęsti tokią veiklą reikia užsispyrimo. Kai manęs klausia, ar sunku maudytis kasdien, aš atsakau, kad man kur kas sunkiau to nedaryti. Esu nuoseklus žmogus ir be tų maudynių jausčiausi blogai“, – pasakoja Kęstutis.

Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Pricevičius kasdien maudosi Nemune
Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Pricevičius kasdien maudosi Nemune

Maudynių nauda – tiek sveikatai, tiek nuotaikai

Vyras dalinasi, kad maudynės visais metų laikais turi didžiulę įtaką tiek fizinei, tiek emocinei sveikatai – tai ir gera nuotaika, pasitikėjimas savimi, ir gera sveikata.

„Aš negaliu pradėti dienos, kol neįvyksta visas šis maudynių ritualas. Pradedu nuo mankštos, bėgiojimo miške ir užbaigiu viską maudynėmis ir pusryčiais. Po to jau gali prasidėti visi kiti darbai ir reikalai“, – pasakoja pašnekovas ir prideda, kad pakitę ryto planai, kai tenka atidėti ar anksčiau pradėti maudynes, jam ne prie širdies.

Paklaustas, gal visai neserga, Kęstutis atviras – pasitaiko pasigauti virusą, bet jeigu kiti serga savaitę ar ilgiau, tai jis – vos dieną ar dvi. Ir tai nėra priežastis nutraukti maudynes net tada, jeigu pakyla temperatūra.

Na o kiek laiko trunka maudynės? „Aš norėčiau pasakyti, kad nereikia įsijausti – mes esame žmonės, o ne ruoniai. Organizmas nėra pritaikytas tokiems šalčiams ir ilgesnis buvimas šaltame vandenyje reiškia energijos atidavimą, o juk viską paskui reikia atgauti. Kelios minutės yra visai pakankamai. Nors buvo laikas, kai pats sau dariausi rekordus ir maudydavausi ir šešias ar daugiau minučių, bet paskui protas pasakė, kad to nereikia. Ilgiau nei minutę ar kelias nerekomenduoju maudytis, nes žmogus ir pats turi pajausti, ar jo organizmas leidžia tokias perkrovas. Reikia nepamiršti savo organizmo galimybių“, – pasakoja Kęstutis.

Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Pricevičius kasdien maudosi Nemune
Asmeninio archyvo nuotr./Kęstutis Pricevičius kasdien maudosi Nemune

Ar šiais metais žada Naujuosius sutikti vandeny?

Paklaustas šio klausimo sveikuolis sako, kad sunku pasakyti, ar Naujus metus sutiks vandeny, bet spėja, kad greičiausiai ne.
„Oro temperatūra žada siekti kone 10 laipsnių šilumos, sniegas tirpsta, vaizdas niūrus“... – mąsto Kęstutis.

Jo rekordas – maudynės –30 laipsnių šaltyje, tačiau vyras dalinasi, kad tai nėra baisu, kaip gali atrodyti. Kur kas šalčiau, kai pučia stiprus šiaurės vėjas, tuomet jutiminė oro temperatūra net spaudžiant nedideliam šaltukui šoka į aukštumas.

„Aš maudausi vienas – taip man patogiausia, nes nemėgstu prie nieko taikstytis, turiu savo ritmą. Šiuo klausimu esu vienišius. Sau ir kitiems kitais metais palinkėčiau vidinės ramybės – tai, manau, svarbiausia. Geriau visko mažiau, bet gyventi ramybėje ir santarvėje su savimi ir kitais. Na ir patarčiau nepamiršti sveikatos!“ – linki ledinio vandens mėgėjas Kęstutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius