Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Didysis cholesterolio mitas“ autoriai – apie statinų grupės vaistų poveikį smegenims, energijai ir lytiniam gyvenimui

Širdies ligos yra žudikas numeris vienas. Tačiau tradiciniuose širdies ligų protokoluose akcentuojant cholesterolio lygio mažinimą, pateikiama klaidinga informacija. Mokslininkai įrodė, kad pagal cholesterolio lygį negalima diagnozuoti širdies ligų, o standartiniai jo mažinimo receptai, tokie kaip mažai riebalų ar angliavandenių turinčios neveiksmingos dietos bei rimtą šalutinį poveikį sukeliantys statinų grupės vaistai, užgožia tikrąsias širdies ligos priežastis.
Statinai
Statinai / 123RF.com nuotr.

Leidykla „Briedis“ pristato dviejų garsių daktarų – sertifikuoto mitybos specialisto Jonny Bowdeno ir kardiologo Stepheno Sinatros knygos „Didysis cholesterolio mitas“ ištrauką.

***

Pakartokime: kaip parodė apie 30 prieš 1990 m. atliktų tyrimų, cholesterolio mažinimas nieko neduoda (tik, žinoma, sumažina patį cholesterolį). Jei statinų grupės vaistai ir teikia kokią nors naudą, toji nauda yra susijusi ne su cholesterolio mažinimu.

Kai kas galėtų pagrįstai paklausti – tad su kuo gi? Tarkime, jūsų tiesa, kad statinų grupės vaistų savybė mažinti cholesterolį neturi reikšmės, tačiau gal jie daro kitą naudingą poveikį? Kodėl gi jų nevartojus dėl kitų privalumų? Geras klausimas.

Tačiau norint į jį atsakyti, reikia žinoti du dalykus. Pirmas – kokią tiksliai naudą teikia statinų grupės vaistai? Ir antras – koks yra jų šalutinis poveikis? Paprastai tariant, norėtume žinoti, kuo rizikuojame ir ką gauname. Tik žinodami atsakymus į šiuos du klausimus, galėsime išmintingai nuspręsti, ar turime vartoti statinų grupės vaistą (ar kokį kitą tam atvejui skirtą vaistą).

Norime išsiaiškinti, kokia ta rizika, kad galėtume apskaičiuoti, ar išvis verta rizikuoti, kitaip tariant, turime tiksliai žinoti, ką gausime. Žvilgtelėkim į šalutinį, jums turbūt nė nežinomą statinų grupės vaistų poveikį. (Ir tai nestebina – juk tai nėra ta informacija, kurią vaistų gamintojai trokštų reklamuoti.)

Tamsioji statinų grupės vaistų pusė

Be to, kad yra ne tokie veiksmingi, kaip jums mėginta įteigti, statinai turi daugybę nemalonių, o kai kuriais atvejais ir itin stiprių ar net mirtinų šalutinių poveikių, tokių, kuriuos patyrė S.Seneff vyras. Iš jų minėtini: raumenų skausmas, silpnumas, nuovargis, atminties ir kognityviniai sutrikimai ir, kaip netrukus matysite, labai rimtos seksualinio pajėgumo problemos.

Leidyklos nuotr./Knygos „Didysis cholesterolio mitas“ viršelis (leidykla „Briedis“)
Leidyklos nuotr./Knygos „Didysis cholesterolio mitas“ viršelis (leidykla „Briedis“)

Trumpa vertinimo santrauka: kokį darbą atlieka statinai? Jie stabdo cholesterolio gamybą organizme. Tai juk gana aišku, ar ne? Tačiau norint suprasti, kodėl iš pažiūros „nekalti“ veiksmai yra tokie grėsmingi ir kelia rūpestį, reikia suvokti, kaip statinų grupės vaistai organizmui trukdo gaminti cholesterolį. Kai tai išsiaiškinsite, matysite, kad toks cholesterolio gamybos stabdymas, kokį atlieka statinų grupės vaistai, prilygsta medžio viršūnės marinimui, neduodant maisto šaknims. Šalutinis badu marinamų šaknų poveikis yra viso medžio naikinimas. Ironiška tai, kad pirmiausia nebuvo jokio reikalo marinti viršūnę. leiskite paaiškinti.

Statinų grupės vaistai ir jūsų smegenys: atmintis, mąstymas ir Alzheimerio liga

Kepenyse cholesterolis sintetinamas vadinamuoju mevalonato keliu, taip pat žinomu kaip HMG-CoA reduktazės kelias. Nesijaudinkite dėl šių ilgų pavadinimų, tik atkreipkite dėmesį į tai, ką šis kelias daro. HMG-coA reduktazės fermentas yra tiesiogiai atsakingas už cholesterolio gamybos skatinimą, ir būtent šį fermentą statinai blokuoja. (Statinų grupės vaistai dar yra vadinami HMG-coA reduktazės inhibitoriais.)

Tačiau HMG-coA reduktazė yra mevalonato kelio pagrindas, panašiai kaip medžio kamienas, iš kurio auga visos šakos. Kalbant apie mevalonato kelią, iš jo „auga“ ne vien tik cholesterolio, bet ir daugiau šakų. Be cholesterolio, mevalonato kelias gamina ir kofermentą Q10, vieną iš būtiniausių širdies maisto medžiagų. Blokuojant mevalonato kelią, slopinama ir branduolio faktoriaus kapa B (NF-kB) – apie jį netrukus kalbėsime plačiau – gamyba bei sutrikdoma ta kelio veikla, kuri reguliuoja proteinų, dolicholių ir seleno proteinų gamybą.

Bet nesijaudinkite. Neketiname aptarinėti visų šakų ir jų funkcijų. Pakanka pasakyti, kad visos jos yra itin svarbūs sudėtiniai organizmo junginiai, ir tokios sistemos ardymo pasekmės, švelniai tariant, yra nenuspėjamos.

Tam, kad smegenys optimaliai veiktų, joms būtinas cholesterolis.

Smulkiau kalbėsime apie keturis cholesterolį mažinančių vaistų požymius, kurie iš esmės ir nusako, kaip jie veikia, deja, atskleidžiant ir jų gausius bei svarbius šalutinius poveikius. Pirmasis akivaizdžiausias poveikis – statinai mažina cholesterolį ir tai daro išties gerai. Tačiau jie mažina cholesterolį smegenyse, ir iš to nieko gero. Tam, kad smegenys optimaliai veiktų, joms būtinas cholesterolis. Ir nors smegenys sudaro vos 2 % kūno svorio, jose yra 25 % viso organizme esančio cholesterolio. Cholesterolis yra būtina smegenų ląstelių membranų dalis, jis reikšmingai dalyvauja neurotransmiterių perdavime. Be cholesterolio smegenų ląstelės negali tinkamai „susikalbėti“, t. y. silpsta ląstelių komunikacija, žymiai paveikiami kognityviniai gebėjimai bei atmintis, ir paprastai ne į gerąją pusę!

Dažniausi ir dramatiškiausi statinų grupės vaistų šalutiniai poveikiai susiję su kognityvinėmis bei atminties problemomis, ir 2009 m. atliktas Ajovos valstybinio universiteto tyrimas parodė kodėl. Ajovos valstijos biochemijos, biofizikos ir molekulinės biologijos departamento biofizikos profesorius YeonKyunas Shinas, vykdydamas naują eksperimentą, tyrė smegenų ląstelių neurotransmiterių veiklą. (Neurotransmiteriai veikia informacijos apdorojimo ir atminties funkcijas.)

Jis lygino, kaip organizmas išskirdavo neurotransmiterius, kai iš ląstelių būdavo pašalintas cholesterolis, ir kokie procesai vykdavo cholesterolį grąžinus. Cholesterolis padidindavo baltymo funkciją net penkis kartus. „Mūsų tyrimas rodo, kad tarp cholesterolio ir neurotransmiterių išskyrimo yra tiesioginis ryšys“, – teigė Shinas. – Cholesterolis keičia baltymo struktūrą stimuliuodamas mąstymą ir atmintį.“ Kitaip tariant, jūsų gebėjimą būti išmaniam ir gebėjimą įsiminti dalykus.

Pastaba tėvams. Dabar, kai tai suprantate, faktas, kad kai kas rekomenduoja statinų grupės vaistus vaikams, kurių smegenys galutinai išsivysto tik sulaukus 25 metų, jums turėtų būti pasibaisėtinas. Niujorko Presbiterijos ligoninės pirmininko pavaduotojas medicinai med. dr. Einginas, kalbėdamas per 2008 m. nepelno organizacijos Project A.L.S. per pietus surengtą diskusiją, skirtą surinkti pinigų smegenų ir Lou Gehrigo ligos tyrimams, štai ką pasakė apie geriausiai pasaulyje parduodamą statinų grupės vaistą lipitorą: „Šis vaistas moteris padaro silpnaprotes.“

Statinų grupės vaistai ir jūsų energija

Neginčytinas ir nepaneigiamas faktas: statinų grupės vaistai išeikvoja kofermento Q10 (coQ10) atsargas. Jei dar nežinote, kas tas Q10, būtų pats laikas sužinoti. Supratę Q10 svarbą žmogaus sveikatai, pripažinsite, kad dėl statinų išeikvoto Q10 tikrai reikia nerimauti.

Q10 išeikvojimas yra vienas svarbiausių statinų neigiamų šalutinių poveikių, su juo yra susiję ir daug kitų šalutinių veiksnių, tokių kaip raumenų skausmas, silpnumas bei energijos stoka.

Kofermentas Q10 – į vitaminą panašus junginys, randamas beveik kiekvienoje žmogaus organizmo ląstelėje, tad mažėjant jo kiekiui prastėja ir sveikata. Q10 naudojamas kiekvienos ląstelės energiją gaminančiame metaboliniame procese. Tai stiprus antioksidantas, atitaisantis laisvųjų radikalų sukeltus oksidacinius pažeidimus, saugantis ląstelių membranas, baltymus ir DNR.

123RF.com nuotr./Sustreikavo širdis
123RF.com nuotr./Sustreikavo širdis

Dr. Sinatra ankstesnėje savo knygoje Q10 pavadino „gyvybės kibirkštimi“, o dr. Jonny išsamiai jį aptarė knygoje The Most Effective Natural Cures on Earth (Veiksmingiausi natūralūs vaistai žemėje). Be kofermento Q10 mūsų organizmas tiesiog negali išgyventi. Q10 gaminamas vienoje iš mevalonato kelio atšakų, kurią blokuoja statinų grupės vaistai. Kai stabdoma cholesterolio gamyba, blokuojamas ir Q10 išsiskyrimas.

Įdomu, kad svarbiausias kūno raumuo – širdis – turi didžiausią kofermento Q10 koncentraciją. Statinų sukeltas Q10 išsekimas kenkia ne tik širdžiai, bet ir skeleto raumenims, kurių energijai gaminti reikalingas Q10. Argi ne ironiška, kad vaistas, skirtas užkirsti kelią širdies ligai – vargu ar jis tai atlieka, nebent tik itin išimtiniais atvejais – iš esmės silpnina tą patį organą, kurį turėtų saugoti!

Faktas, kad statinų grupės vaistai eikvoja Q10 kiekį, buvo žinomas dešimtmečius. Zocor (vieno iš geriausiai parduodamo statinų grupės vaisto) gamintojas Merck apie 1990-uosius buvo gavęs patentą kombinuotam statinų ir Q10 vaistui, bet niekada jo negamino. Nors tiksliai niekas nežino, tačiau manoma, jog Merck nesiėmė šio vaisto gamybos todėl, kad nebuvo jokių realių ekonominių paskatų įspėti visuomenę apie Q10 problemą ir mėginimą ją „spręsti“ pasitelkus kombinuotą vaistą. Niekas to nedarė, kodėl Merck turėtų?

Senstant Q10 kiekis mažėja, tad išsaugoti jį yra daug svarbiau, kai esame vidutinio ir senyvo amžiaus, o būtent tokio amžiaus žmonėms statinai skiriami dažniausiai. Kuo mažiau Q10, tuo mažiau energijos gauna širdis ir raumenys.

Statinų sukeltas Q10 išsekimas kenkia ne tik širdžiai, bet ir skeleto raumenims, kurių energijai gaminti reikalingas Q10.

Stephanie Seneff ir jos kolegos iš MTI surinko daugybę pacientų atsiliepimų apie įvairius vaistus. Jie sulaukė daugiau kaip 8 400 internetu pateiktų statinų grupės vaistų įvertinimų ir išskirtus šalutinius poveikius palygino su tokiu pat skaičiumi to paties amžiaus respondentų atsiliepimais apie atsitiktinai parinktus kitų vaistų šalutinius poveikius. Iki pat šių dienų dauguma gydytojų nė nenutuokia apie Q10 sąsajas ir nežino, koks jis yra svarbus.

Jei vartojate statinų grupės vaistą ir dėl kokių nors priežasčių negalite jo atsisakyti, negaiškite nė dienos be Q10 papildų. Bėgte bėkite į artimiausią vaistinę ar sveiko maisto parduotuvę ir įsigykite jų. Rekomenduojame vartoti mažiausiai 100 mg du kartus per dieną, geriau ubikvinolio forma arba biologiškai tinkamesnį ubikvinoną.

Statinų grupės vaistai ir (jūsų) lytinis gyvenimas

O dabar apie tai, apie ką niekas nekalba. Bjaurios mažos paslaptys apie statinus. Tik prašau, nenušaukite pranešėjų. Pasiruošę?

Statinų grupės vaistai turi unikalią savybę visiškai sujaukti jūsų lytinį gyvenimą. Nejuokaujame. Apie šį įprastą cholesterolio mažinimo šalutinį poveikį taip pat nėra plačiai skelbiama, o blogiausia tai, kad daugelis tų, kurie patyrė lytinę disfunkciją, ypač vyrai, nė nenutuokia, kad tai gali būti susiję su jų vartojamu cholesterolį mažinančiu vaistu.

Erekcijos disfunkciją patiria daugiau nei pusė 40–70 metų vyrų. Jau matėme, kad cholesterolio mažinimas gali turėti rimtų pasekmių atminčiai, mąstymui ir nuotaikai. Kaip smegenims reikia cholesterolio, kad tinkamai veiktų neurotransmiteriai, taip jis būtinas ir lytinėms liaukoms, gaminančioms aktyvų lytinį gyvenimą užtikrinančius hormonus. Visi pagrindiniai lytiniai hormonai – testosteronas, progesteronas ir estrogenas – gaminami iš cholesterolio.

Absurdiška manyti, kad cholesterolio mažinimas, prilygstantis jūsų lytinių hormonų gamybos apribojimui, neatsilieps lytiniam pajėgumui. Žinoma, kad atsilieps. Keli abejonių nekeliantys tyrimai patvirtino, kad statinų grupės vaistai mažina lytinius hormonus, o labiausiai testosteroną. Ir tai išties rimta problema.

123RF.com nuotr./Susikrimtęs darbuotojas
123RF.com nuotr./Susikrimtęs darbuotojas

Nepamirškite, kad mažas testosterono kiekis nėra vien tik vyrų bėda – moters organizme taip pat jis gaminamas (nors ir daug mažesniais kiekiais), taigi visiškai aišku, kad net maža jo dalis stipriai veikia moters lytinį potraukį. (Daugelyje jauninimo procedūras teikiančių klinikų tapo įprasta postmenopauzinio amžiaus moterims skirti šiek tiek testosterono injekcijų sumažėjusiam lytiniam potraukiui ir bendrai savijautai pagerinti. Testosteronas gyvybiškai svarbus abiem lytims!)

Tiksliai žinome, kad žemas moterų cholesterolio lygis yra susijęs su jų mažu testosterono kiekiu, tai patvirtina tyrimai, kurių metu stebėtos moterys, turėjusios policistinių kiaušidžių sindromą (PcKS). Moterys, kurioms nustatytas PcKS, kenčia nuo neįprastai padidėjusio testosterono kiekio, sumažinus jų cholesterolį, nukrenta ir testosteronas, o tai verčia abejoti antihormoniniu statinų poveikiu.

Statinų poveikį vyrams nesunku pagrįsti, ir daugeliu tyrimų tai jau padaryta. Vienas tyrimas parodė, kad populiariausias statinų grupės vaistas krestoras padidino erekcijos disfunkcijos riziką nuo 2 iki 7 kartų! Rimtai susirūpinti reikėtų jau tada, kai testosterono lygių nukritimas keltų tik lytinio potraukio ar lytinės sveikatos problemas. Tačiau mažas testosterono kiekis daro didžiulę įtaką visai sveikatai.

Sumažėjęs testosterono kiekis siejasi su trumpesne gyvenimo trukme ir padidėjusia mirštamumo nuo kardiovaskulinės ligos rizika, o tie, kurių testosterono lygis yra žemiau tam tikros ribos, rizikuoja dvigubai! Taip pat svarbu žinoti, kad tiek vyriškajai, tiek moteriškajai lyčiai testosteronas nėra vienintelis lytinio gyvenimo ir aistros variklis. Kitas svarbus hormonas – žinomas kaip „meilės hormonas“ – yra oksitocinas.


Sertifikuoto mitybos specialisto Jonny Bowdeno ir kardiologo Stepheno Sinatros knyga „Didysis cholesterolio mitas“ (leidykla „Briedis“).

Autoriai suprantama kalba atskleidžia ne tik tai, kad cholesterolis ir sotieji riebalai yra tiesiausias kelias į širdies ligą, bet ir daugelį kitų mitų. Jie įvardija tikruosius širdies ligos kaltininkus – uždegimą, cukrų, daug angliavandenių ir perdirbtus produktus, ir tai pagrindžia moksliniais tyrimais.

Knygoje pateikiamas paprastas, suprantamas ir lengvai įgyvendinimas planas, padėsiantis išsaugoti sveiką širdį. Bestselerių apie sveikatą autoriai J.Bowdenas ir S.Sinatra skaitytojams pristato keturių dalių, naujausiais tyrimais ir klinikinėmis išvadomis pagrįstą veiksmingo apsisaugojimo nuo širdies ligos, jos kontroliavimo ir gydymo strategiją, daugiausia dėmesio skirdami tinkamai dietai, mankštai, papildams, streso ir pykčio valdymui.

Čia rasite ir 100 pagrindinių patiekalų, garnyrų, užkandžių, net desertų receptų, padedančių įgyvendinti autorių nurodytus gydymo būdus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius