Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 26

Nuo paspirtuko kritęs Arūnas: „Jausmas – lyg kažkas paėmė už plaukų ir iš visos jėgos metė į žemę“

Pasmerktukininkai – taip kartais tarp savęs medikai vadina paspirtukininkus, nesaugiai važinėjančius elektriniais paspirtukais. Neseniai apie tai, kaip „nekaltas“ pasivažinėjimas tokia transporto priemone baigėsi kaulų lūžiais, išmuštais dantimis ir ilgu nedarbingumu viešai papasakojo atlikėja, kūrinių autorė ir LATGA prezidentė Raminta Naujalytė-Bjelle.
Paspirtukų traumos
Paspirtukų traumos / Asmeninė nuotr./ RVUL nuotr./ 15min koliažas

Tokių istorijų – daugybė. 15min savo patirtimis pasidalinę Eglė ir Arūnas (pavardės portalui žinomos – 15min) neslėpė, kad anksčiau manė, jog paspirtukai pavojingi tik tuomet, kai jais važiuoja neblaivūs ir neatsakingi žmonės. Tačiau nuomonę pakeitė, kai patys patyrė rimtas traumas.

„Manau, visuomenė per mažai informuota apie tai, kokios žiaurios būna paspirtukininkų traumos. Girdime „būk atsargus, užsidėk šalmą“, bet realiai iki galo nesuvokiame, kad ši transporto priemonė pati savaime kelia pavojų net ir važiuojant atsakingai“, – sakė vilnietis Arūnas. Prieš nepilną mėnesį jis važiuodamas paspirtuku susižeidė ir iki šiol patirtus sužalojimus gydosi.

123RF.com nuotr./Žmonės paspirtukais važiuoja po du, nors tai – labai nesaugu (asociatyvinė nuotr.)
123RF.com nuotr./Žmonės paspirtukais važiuoja po du, nors tai – labai nesaugu (asociatyvinė nuotr.)

Traumas patyrusius pacientus kone kasdien matantiems gydytojams sunkiausia suprasti tėvus, kurie elektriniais paspirtukais vežasi mažamečius vaikus. „Tokios kelionės vaikui gali baigtis išmuštais dantimis, kaulų lūžiais, smegenų sutrenkimu ir ilgu bei varginančiu gydymu. Mums, gydytojams, sunku suprasti tokio tėvų elgesio motyvus – jie turėtų vaikams rodyti gerą pavyzdį, mokyti atsakingo elgesio, o ne priešingai“, – nuomonę išsakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubiosios pagalbos skyriuje dirbantis gydytojas Andrius Černauskas.

RVUL nuotr./Andrius Černauskas
RVUL nuotr./Andrius Černauskas

„Skrido“ kaip filme

Nutrupėję priekiniai dantys, kurių vieno išgelbėti jau nepavyks, rankos kaulo lūžis ir po jo sekusi operacija bei greičiausiai laukianti dar viena. Tokią kainą už kelionę nuomotu elektriniu paspirtuku moka Arūnas. Žiaurias traumas jis patyrė beveik prieš mėnesį važiuodamas dviračių taku prie Baltojo tilto Vilniuje. Pasekmes gydosi iki šiol – tiek privačiai, tiek valstybinėje gydymo įstaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius