-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontaktiniai lęšiai: kodėl juos dėvint negalima maudytis duše, ežere, eiti į pirtį?

Šiandien kontaktinius lęšius dėvi kone kas antras žmogus. Be abejonės, gydytojai visuomet supažindina, kaip tinkamai turėtume tai daryti, tik klausimas, ar visada išgirstame, ką mums sako, ir ar visada to paisome. Atsainumas rūpinantis akimis ir higienos, režimo, dėvint kontaktinius lęšius, nepaisymas gali sukelti daugybę komplikacijų, net privesti prie tam tikro aklumo.
Kontaktiniai lęšiai
Kontaktiniai lęšiai / „Fotolia“ nuotr.

Kontaktiniai lęšiai, kaip sako Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja oftalmologė Donata Montvilaitė, yra labai patogu, tačiau ne visada sveika mūsų akims. Ji išskyrė keletą dalykų, į kuriuos dėmesį turėtų atkreipti kiekvienas – nesvarbu, retai ar dažnai dėvintis kontaktinius lęšius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Baltijos ir Amerikos klinikos oftalmologė Donata Montvilaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Baltijos ir Amerikos klinikos oftalmologė Donata Montvilaitė

– Kokių pagrindinių higienos aspektų turėtų paisyti kontaktinius lęšius dėvintis žmogus?

– Tiek įsidedant, tiek išsiimant kontaktinius lęšius prieš tai būtina nusiplauti rankas su muilu, kad jos būtų švarios. Kitas svarbus akcentas – nusausinti rankas, kad ant jų nebūtų likę krano vandens ir šis nepakliūtų ant lęšio.

Tirpalas, net jei lęšių ir neišimate, turi būti keičiamas kasdien.

Kontaktiniai lęšiai, jei jie ne vienadieniai, yra laikomi specialiuose kontaktinių lęšių konteineriuose, specialiame tirpale. Šis tirpalas, net jei lęšių ir neišimate, turi būti keičiamas kasdien. Konteineris turi būti keičiamas kaskart įsigyjant kitą tirpalą. Kai konteineris užsiteršia bakterijomis, šios pasidaro labai atsparios chemijai, kuri yra tirpale, kuri turėtų išvalyti lęšį nuo baltyminių ir kitų medžiagų. Tada mes į akį įsidedame nebešvarų lęšį.

Kas kartą išėmus lęšį iš akies ir dedant jį į konteinerį ar atvirkščiai – išėmus iš konteinerio ir dedant į akį – prieš tai lęšį reikėtų nuplauti specialiu tirpalu.

Kiekvienam kontaktinių lęšių nešiotojui patarčiau turėti drėkinamuosius akių lašus (skirtus naudoti ir ant kontaktinių lęšių) ir jų įsilašinti tiek prieš įsidedant lęšį, tiek įsidėjus.

– Lyg ir savaime suprantama, kad vienadieniai lęšiai skirti tik vienai dienai, mėnesiniai – mėnesiui, tačiau tikrai mėgstame to nepaisyti. Kas gresia taip piktnaudžiaujant?

– Taip, reikėtų nepamiršti, kad vienadieniai kontaktiniai lęšiai yra skirti vienai dienai, o ne dviem ar kelioms. Tai galioja ir kitiems lęšiams: pavyzdžiui, jei įsigyjate dviejų savaičių kontaktinius lęšius, jie ir skirti tam laikui, nereikėtų piktnaudžiauti ir dėvėti jų ilgiau – taip kyla didelė rizika akių ligoms atsirasti.

Reikėtų nepamiršti, kad vienadieniai kontaktiniai lęšiai yra skirti vienai dienai, o ne dviem ar kelioms.

Taip pat negalima naktį miegoti neišsiėmus kontaktinių lęšių – tai visiškai kontraindikuotina. Yra reklaminių triukų, kurie sako, kad lęšiai skirti dienai ir nakčiai, pacientas supranta, kad jis gali miegoti su lęšiais naktį, tačiau to daryti negalima.

– Teigiama, kad negalima dėvint kontaktinius lęšius maudytis ežere, baseine, eiti į pirtį. Kodėl?

– Maudytis baseine ar atviruose vandens telkiniuose, taip pat ir duše yra kontraindikuotina ir nepatartina. Tiek pirmuonys, tiek grybelis gali patekti į akį – tai yra tie sukėlėjai, kurie labai gerai prikimba prie kontaktinio lęšio. Jei mūsų akių paviršius yra nors kiek pažeistas, jei akys yra nors kiek išsausėjusios ar yra mikroįtrūkimų, sukuriamos sąlygos pradėti plisti infekcijai – nusėsti priekiniame akies paviršiuje.

Jei jau esate vandens telkinyje su lęšiais, geriau, kad jie būtų vienadieniai, ir po maudynių juos iš karto reikėtų išsiimti.

Plaukiojantys baseine gali įsigyti specialius akinukus su dioptrijomis.

123rf.com /Vaikai baseine
123rf.com /Vaikai baseine

Į pirtį eiti su kontaktiniais lęšiais taip pat nepatartina – ten prakaituojate, persibraukiate ranka veidą, akis, irgi gali patekti nešvarumų.

– Ką pasakytumėte apie darbą prie kompiuterio dėvint kontaktinius lęšius – ar nėra taip, kad akys dar labiau gadinamos?

– Akys nelygios akims, tačiau kontaktiniai lęšiai, kad ir kokie geri jie būtų, sausina akis. Tai yra svetimkūnis. Jei pacientas jaučia, kad akys sausėja, reikėtų taip susiplanuoti dieną, kad neišbūtų ilgiau kaip šešių valandų prie kompiuterio dėvėdamas kontaktinius lęšius.

Dar svarbu atsižvelgti į tai, kaip stovi jūsų kompiuteris, yra tam tikri normatyvai: kompiuterio ekrano viršutinė riba turėtų būti maždaug ties mūsų akių lygiu, mūsų žvilgsnis turėtų būti pakreiptas šiek tiek žemyn, pats ekranas turėtų būti pakreiptas 10–15 laipsnių. Tai irgi padėtų ne taip smarkiai varginti akis.

Netvarkingas kontaktinių lęšių dėvėjimas sukelia daugybę komplikacijų.

Puiki išeitis yra specialūs akiniai – jie palengvina spalvų kontrastą, nuima akių įtampą, apsaugo nuo mėlynos bangos. Tinka net tiems, kuriems nereikia dėvėti akinių ar kontaktinių lęšių.

VIDEO: „Gydytojas pataria“: pokalbis su oftalmologe D.Montvilaite – kokie įpročiai gadina regėjimą?

– Kaip netinkamas kontaktinių lęšių dėvėjimas gali pakenkti mūsų akims?

– Netvarkingas kontaktinių lęšių dėvėjimas sukelia daugybę komplikacijų. Mes, gydytojai, sakome, kad viskas gerai, kai kontaktinius lęšius dėvinčio žmogaus akies paviršius yra sveikas ir žmogus net nejaučia kontaktinio lęšio. Bet jei tik kas nors yra negerai, kontaktiniai lęšiai greitai pacientą gali atvesti pas gydytoją.

Higienos, režimo nepaisymas gali lemti daugybę infekcijų, pradedant bakteriniais, virusiniais, grybeliniais pirmuonių sukeltais uždegimais. Tai gali sukelti paviršinius akies keratitus, kurie gali sukelti tam tikrus randus, o šie – likti visam gyvenimui ir privesti prie tam tikro aklumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius